İlave istihdama teşvik uygulaması

İşverenlerin işe aldıkları ilave çalışan için 12 ay boyunca yararlanacağı gelir vergisi stopajı teşvikine ilişkin usul ve esaslar belli oldu

Haberler 07.07.2018 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

verenlerin ie aldklar ilave çalan için 12 ay boyunca yararlanaca gelir vergisi stopaj tevikinin uygulanmasna ilikin artlar belirlendi.

Maliye Bakanlnn Gelir Vergisi Genel Teblii, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Teblide, torba kanun olarak da bilinen Vergi Kanunlar ile Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun ile getirilen istihdam teviklerinin uygulanmasna ilikin usul ve esaslar düzenlendi.

Düzenlemeyle 2020 yl sonuna kadar (1 Ocak 2018 31 Aralk 2020 dönemi) ie alnan sigortallar nedeniyle ilave istihdam salayan özel sektör iverenleri için 12 ay süreyle gelir vergisi stopaj teviki uygulanacak. Bu süre, ie giri tarihi itibaryla tevik kapsamna giren 18 yandan büyük kadn, 18 yandan büyük 25 yandan küçük erkek çalanlarla engelli sigortallar için 18 ay olacak.

lave istihdama tevik uygulamas

verenlerin, söz konusu tarihlerde ie aldklar sigortallardan dolay gelir vergisi stopaj tevikinden yararlanma artlar da belirlendi. Sigortalnn Türkiye Kurumuna kaytl isiz olmas, sigortalnn ie balama tarihinden önceki 3 ay içinde, toplam 10 günden fazla Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bildirilmemi olmas ve sigortalnn istee bal sigortallk hariç sigortal olmamas gerekecek. Sigortalnn ie alnd yldan bir önceki takvim ylnda i yerinden bildirilen sigortal saysnn ortalamasna ilave olarak ie alnm olmas art da aranacak.

Tevik, sigortalnn 1 Ocaktan itibaren ie alnd aydan balamak ve öngörülen süreleri amamak üzere her ay verilecek muhtasar beyannamelerde/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde uygulanacak. Üç aylk muhtasar beyanname/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi veren mükellefler tarafndan gelir vergisi stopaj teviki, üç aylk dönemler itibaryla dikkate alnacak.

Gerek eski çalanlarn gerekse ilave istihdam edilenlerin 31 Aralk 2020den önce iten çkarlmas durumunda, iten çk tarihinden önceki takvim ylnda istihdam edilen ortalama sigortal saysnn üzerinde kalnmak kouluyla terkin edilecek vergi tutarnn tespitinde, ilave istihdam amacyla ie alnanlardan kalan sigortallar dikkate alnacak.

Bu durumda, sigortallardan hangisi için tevikten yararlanlaca iveren tarafndan serbestçe belirlenecek.

malat sektörüne destek

malat sektöründe faaliyette bulunan iverenlerin de gelir vergisi stopaj tevikinden yararlanmas için, ustalk belgesi sahibi iverenin, 2017 ylnda SGKye verilen aylk prim ve hizmet belgelerinde kaytl sigortal says ortalamasnn 1 ile 3 olmas art aranacak. Tevik kapsamnda ilave olarak ie alnacak sigortalnn ie giri tarihi itibaryla 18 yandan büyük ve 25 yandan küçük olmas gerekecek. Bu tevik, 31 Aralka kadar uygulanmak üzere, 1 Ocak31 Aralk döneminde kapsama giren çalanlar için geçerli olacak.

Tevik, sigortalnn ie alnd ay takip eden ilk aydan balamak üzere her ikinci ay için uygulanacak. Bu i yerleri en fazla iki sigortal için destekten yararlanabilecek. Bu yl ilk defa sigortal bildiriminde bulunan i yerleri ile kaytl sigortal says ortalamas 3ten fazla i yerleri bu madde kapsamnda gelir vergisi stopaj tevikinden yararlanamayacak.

Teblie göre, gelir vergisi stopaj teviki uygulanan ücretlerin vergilendirilmesinde, öncelikle asgari geçim indirimi dikkate alnacak.

Kamu idarelerine ait i yerlerinde çalanlar, sosyal güvenlik destek primine tabi çalanlarla yurt dnda çalan sigortallar bu düzenleme kapsamnda olmayacak

Ana Sayfaya Git