"İmar Barışı"nda başvurular başladı

Kamuoyunda "İmar Barışı" olarak bilinen ve 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen düzenleme kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için başvurular, e-Devlet üzerinden alınmaya başlandı.

Haberler 09.06.2018 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamuoyunda mar Bar olarak bilinen, 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen düzenleme kapsamnda Yap Kayt Belgesi için bavurular, e-Devlet üzerinden alnmaya baland.

çevre ve ehircilik Bakanlnca vatandan devletle ihtilafl durumunun ortadan kaldrlmas, imara aykr, ruhsatsz veya ruhsat eklerine aykr yaplarn kayt altna alnmas yoluyla bu yaplara yasallk kazandrlmas hedefleniyor.

Düzenleme 31 Aralk 2017 tarihinden önceki ruhsatsz veya ruhsat eklerine aykr yaplm krsal ve kentsel alanlardaki tüm yaplar kapsyor.

Bu kapsamda Yap Kayt Belgesine bavurular, e- Devlet sistemi üzerinden bugün balad.

- Bavuruda neler isteniyor?

Bavurularda vatandalarn kendi rzasyla müracaat ve kendi beyan esas alnacak.

Vatandalardan müracaatta istenen bilgiler ise öyle:

E-devlet ifresi, geçerli bir cep telefonu numaras ve e-posta adresi, beyan edilecek yapnn adresi, tapusu varsa ada ve parsel bilgileri, toplam inaat alan, konutlarn ve iyerlerinin ayr ayr toplam alanlar (metrekare), yapdaki konut ve iyeri says, arsa/arazinin emlak vergi birim deeri (ilgili belediyeden alnabilecek), yapnn bulunduu arsann alan, varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (metrekare), yap snf (sistemin sunaca seçeneklerden seçilecek), imar mevzuatna aykrln tarif edilmesi ve yapy gösteren ve aykrlk ksmn gösteren birer adet fotoraf. Fotoraflarn dosya formatnn jpg, jpeg veya png olmas gerekiyor.

Vatandalar bavuru ilemini tamamladktan sonra 24 saat içerisinde SMS veya e-mail yoluyla kendilerine bilgilendirme gelecek.

Bunun üzerine Yap Kayt Belgesi bavuru bedelini yatrlabilecek.

Yap Kayt Belgesi bedeli, arsa emlak deeri ile yap yaklak maliyeti toplam üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari yaplarda yüzde 5 olarak hesaplanacak.

Yap kayt belgesinin bedeli, en son 31 Aralk 2018 tarihinde kadar yatrlabilecek.

Vatandalar bavuruyu yaptktan sonra hemen bedelini yatrmalar halinde yine 24 saat içerisinde Yap Kayt Belgelerini e-Devlet üzerinden alabilecek.

Belge için müracaatlarn son bavuru tarihi, 31 Ekim 2018 olarak belirlendi.

Ana Sayfaya Git