İslam'a özgü sigorta sistemi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "İslami hassasiyeti merkeze alan, kendi inanç değerlerimize ait özgün bir sigorta modelini behemehal geliştirmeli, bu doğrultuda çalışmalara hız kesmeden devam etmeliyiz." dedi.

Haberler 12.03.2020 - 12:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanlndan (DB) yaplan açklamaya göre, Din leri Yüksek Kurulu tarafndan Ticari ve Alternatif Sigorta Sistemleri ve Sigortayla lgili Baz Problemlerin Fkhi Açdan Deerlendirilmesi konulu çaltay düzenlendi.

DB Bakan Ali Erba, Ankara Rfat Börekçi Eitim Merkezi Konferans Salonundaki çaltayn açlnda yapt konumada, sigorta konusunda ahsi fetvalardan ziyade müterek olarak, heyet halinde çallmas gerektiini vurgulad.

Ekonominin bizzat pratik boyutuyla ilgilenen kii ve kurumlarla, meselenin teorik boyutu üzerine imal-i fikirde bulunanlarn ortak bir zeminde bulumasnn önemli olduunu ifade eden Erba, güncel iktisadi meselelerden olan sigortann, slami perspektiften deerlendirilmesinin önemli bir ihtiyaca cevap vereceini dile getirdi.

Erba, öyle konutu:

slam, insanolunun varlk sahnesinde yer almasyla balayan ve kyamete kadar da devam edecek bir gerçeklik olan ticari faaliyetlere dair de birtakm düzenlemeler getirmitir. Bu faaliyet alan ile ilgili Kuran- Kerimde akitlere temel tekil edecek esaslar ortaya konmutur. Bu itibarla slamn, Müslümanlarn ticari muamelelerini umumi ahkam açsndan dizayn ettii, füruata dair meselelerde ve olas problemlerde söz konusu ana yapya sadk kalnarak müntesiplerine içtihat çerçevesinde hareket imkan salad açktr. Ticari muamelelerin, slamn ilkelerine uygun en ideal düzeyde yürütülmesi balamnda bir takm ilmi çalmalar yaplmtr. leri sürülen görüler ve gelitirilen teoriler, Kuran ve sünnette bulunan temel ilkelere aykr olmad sürece de muteberdir. Ancak bunlarn vakay bütün boyutlaryla ortaya koyduunu ve özellikle uygulama alan bulan çalmalara dönütüünü söylemek de zordur.

- slami ilkelerle uyumlu, özgün bir sigorta modeli gelitirilmeli

Erba, slamda iktisat ve ekonominin imandan, ahlaktan, manevi deerlerden, helal-haram düüncesinden ayr düünülemeyeceini belirtti.

Bir Müslümann ticari muamelelerde inancna muhalif ya da üphe düüren bir i ve ileme cevaz vermesinin ya da tevessül etmesinin düünülemeyeceini aktaran Erba, dolaysyla her çada ve zamanda, dolamdaki ticari muamelelerin slami hassasiyetin gereklerine uygun olmasnn ya da uygun hale getirilmesinin önem arz ettiini vurgulad.

Sigortann pek çok çeidiyle hem ticari hem de günlük hayatn içinde yer aldn dile getiren Erba, Sigortann tüm alan ve araçlarn bilip analiz ederek slamn ilke ve esaslaryla örtüen bir anlay zihinlere yerletirmemiz gerekiyor. Bu balamda, ticari hayat için önemli bir finansal ürün haline gelen sigortay objektif bir ekilde deerlendirmeli, slamn ortaya koyduu temel ilkelerle uyumayan yönlerini ortaya koymal ve slama uygun bir anlay haline getirmeliyiz. slami hassasiyeti merkeze alan, kendi inanç deerlerimize ait özgün bir sigorta modelini behemehal gelitirmeli, bu dorultuda çalmalara hz kesmeden devam etmeliyiz. slamn temel ilkelerine zt dümeyen ve zamann hakikatlerini de göz ard etmeyen ideal ve uygulanabilir modeller ortaya koyulup hizmete sunulmas zorunluluu vardr. deerlendirmesinde bulundu.

ki gün sürecek çaltayn açlna, Din leri Yüksek Kurulu Bakan Ekrem Kele, Din leri Yüksek Kurulu üye ve uzmanlar, ilahiyatç akademisyenlerle sigortaclk sektöründe çalan uzmanlar katld.

Ana Sayfaya Git