Şanlıurfa'nın çöpleriyle 40 bin haneyi aydınlatacak elektrik üretiliyor

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen katı atık depolama tesisinde işlenen çöplerle günlük 40 bin konutun elektriğini karşılayabilecek enerji üretiliyor.

Haberler 24.12.2016 - 08:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yenice Mahallesinde yaklak 2 yl önce 110 bin metrekare üzerinde kurulan tesiste, çöp depolama, istifleme, çöp ayrtrma ve çöpten elektrik enerjisi üretme alanlar bulunuyor. Kente bal 13 ilçeden toplanan çöpler, kamyonlarla bu alana tanyor. Tesiste görevliler tarafndan ayrtrlan çöpler, daha sonra depolama alannda i makineleriyle istiflenerek metan gaz elde ediliyor.

Borularla tesise aktarlan metan gaz ise enerjiye dönütürülüyor. Günlük bin ton çöpün ilendii tesiste ayda 30 milyon kilovatsaat elektrik üretimi yaplyor. Günlük yaklak 40 bin konutluk enerji üretilen tesiste elde edilen gelirler ilçelere yatrm olarak dönüyor.

anlurfa Büyükehir Belediye Bakan Nihat çiftçi, AA muhabirine yapt açklamada, geçen yl hayata geçirilen kat atk bertaraf projesi sayesinde bu yl enerji üretilmeye balandn söyledi.

çevreyi koruyan bir projeyi hayata geçirdiklerini dile getiren çiftçi, ilçelerden toplanan çöplerin kentteki kat atk depolama sisteminde ayrtrlarak deerlendirildiini anlatt.

Kat atk tesisinin bölgenin en büyük tesisi olduunu vurgulayan çiftçi, Tesisimizde bu yl üretime baladk. u anda kat atmz elektrie dönüüyor, hem de bu enerjiden belediyemiz para kazanyor. Bu para vatandalarmza yatrm olarak geri dönüyor. Hem çevreci bir proje, hem de çöpün çevresinde oluan kokularn önüne geçmi oluyorsunuz. Bunun yannda çöpün patlama tehlikesinin önüne geçmi oluyorsunuz. Tamamyla doal olarak çöpün gazn alm oluyorsunuz. Enerjiye dönütüünde kalan çöp at rahat bir ekilde deerlendiriliyor. diye konutu.

- Atk sudan da elektrik üretilecek

çiftçi, çevre ve ehircilik Bakanl ile Avrupa Birlii ibirliinde kent merkezinde yaklak 8 ay önce 100 milyon liralk dev atk su artma tesisinin temelini attklarn hatrlatt.

Kentin atk suyundan elektrik üretileceini dile getiren çiftçi, Öncelikle elde edilen enerjiyi tesiste kullanacaz. Daha sonra kalan enerjiyi anlurfann aydnlatmasnda kullanmay planlyoruz. Projemiz 100 milyon liralk alt yatrm projesidir. u anda tesisimizin yaklak yüzde 47si tamamland. Hedefimiz gelecek yl tesisi iler hale getirebilmek. Güne enerjisini de devreye koyarak ve atk sudan elde edeceimiz enerjiyi Harran ve Akçakale ovalarnda kullanacaz. ifadelerini kulland.

Kat atk tesisinin müdürü Vedat Turmak da tesisle anlurfann çevresinde çöp ynlarnn ve pis kokularn olumasnn engellendiini söyledi.

Tesiste günlük yaklak bin ton çöpün ilendiini belirten Turmak, lçelerden gelen çöpler burada maddi deerlerine göre ayrtrlyor. çöpleri toplama alannda istifleyerek burada metan gaz elde ediyoruz. Borularla tesise aktardmz gaz motorlarla yakp enerjiye dönütürüyoruz. Buradan elde edilen elektrik ebeke hatlarna veriliyor. Tesisimiz günlük 40 bin konutun elektriini karlayabilecek enerji üretiyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git