8 ülkeye ihraç

Eti Bakır, geri kazanımla elde edilen kobalt, 8 ülkeye ihraç ediyor. Tesis, halihazırda dünyadaki kobalt üretiminin yüzde 2'sini tek başına karşılıyor.

Haberler 08.01.2022 - 12:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Eti Bakr Anin Mardin Mazda Metal Geri Kazanm ve Entegre Gübre Tesislerinde geri kazanmla elde edilen kobalt, 8 ülkeye ihraç ediliyor. Tesis, halihazrda dünyadaki kobalt üretiminin yüzde 2sini tek bana karlyor.

irketten yaplan açklamaya göre, Kastamonunun Küre iletmesindeki bakr üretiminin yan ürünü olan pirit konsantresi, Mardindeki tesislerde yeniden üretime dahil ediliyor ve bu sayede kobalt geri kazanlyor.

Eti Bakr A tarafndan bölgeye yaplm en büyük özel sektör yatrm olan Mardin Mazda Metal Geri Kazanm ve Entegre Gübre Tesisleri, özellikle teknoloji youn sektörlerde kullanlan kobaltn dünyadaki üretiminin yüzde 2sini tek bana gerçekletiriyor.

8 ÜLKEYE HRAç EDYOR

Pirit konsantresinden kobalt geri kazanan dünyann ilk ve tek tesisi olan Mardin Mazda Metal Geri Kazanm ve Entegre Gübre Tesislerinde ylda 2 bin 500 ton kobalt üretiliyor.

Açklamada görülerine yer verilen Eti Bakr A Mazda Metal Geri Kazanm ve Entegre Gübre Tesisi Genel Müdürü Emre Kayolu, Eti Bakrn Türkiyede cevherden katot bakr üretebilen tek irket olduunu belirterek, Türkiyenin farkl bölgelerinde bulunan bakr konsantreleri, Samsundaki tesisimize giderek orada bakra dönütürülüyor. Kürede çkarlan bakr konsantresi ayrldktan sonra kalan pirit konsantresini Mardindeki tesisimize getiriyoruz. Burada ayr bir üretim sürecine tabi tuttuumuz pirit konsantresinden kobalt, demir konsantresi, sülfürik asit gibi yan ürünlere dönütürüyoruz. Sülfürik asit gübre üretiminde kullanrken, kobalt da geri kazanp dünyaya satyoruz. Kobalt, en çok teknoloji youn sektörlerde pil, batarya ve katalizör yapmnda ve seramik sektörüne özel boyalarn üretiminde kullanlan bir malzeme. Mardinde ürettiimiz kobaltn yüzde 90ndan fazlasn, aralarnda Amerika, ngiltere, spanya, Kore ve çin gibi ülkelerin bulunduu 10dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz. ifadelerini kulland.

STHDAM MKANI

Kayolu, kobaltn geri kazanlmas için Eti Bakrn Küre iletmesindeki üretimin yan ürünü olan piritin, Küreden çankr-Kurunluya karayoluyla tandna iaret ederek, Oradan demiryolu ile Diyarbakra, Diyarbakrdan da yine karayoluyla tesislere getiriliyor. Eti Bakrn son yatrmyla birlikte, demiryolu Diyarbakrdan fabrikaya kadar uzatld. Bu sayede Kürenin piriti 1200 kilometrelik demiryoluyla çankrdan Mardin Mazdana kadar tanabilecek. Böylece üretim süreçlerinde kolaylk salanrken, karbon ayak izi de azaltlm olacak. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git