Yapılandırma müjdesi!

TBB’nin geçen hafta küçük ölçekli şirketlere yönelik 25 milyon TL altındaki borçların yapılandırılması paketinde ayrıntılar belli oldu. TBB’nin hazırladığı çerçeve anlaşmaya göre uygulamada en uzun vade 60 ay olacak. Yapılandırma en fazla iki kez revize edilebilecek.

Haberler 14.11.2019 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Bankalar Birliinin (TBB) büyük kurulular için hazrlad borç yaplandrma paketinin ardndan küçük iletmelere yönelik 25 milyon lirann altndaki borçlarn yaplandrlmas paketin ayrntlar belli oldu. TBBnin hazrlad çerçeve anlamaya göre, yaplandrma dönemine ilikin en uzun vade 60 ay olabilecek. Vade yaps yaplan fizibiliteye göre belirlenecek. Yani her firma için 60 ay vade uygulanmayacak. Ödeme plannn sonunda, yaplandrlan kredilerin tamamen tasfiye edilmesi esas olmakla birlikte, yaplandrlan toplam tutarn en fazla yüzde 25lik bölümünün, ödeme plan sonras döneme braklmas da söz konusu olabilecek.

TBB geçen hafta cuma günü finansal yeniden yaplandrma çerçeve anlamalar kapsamnda hazrlanan finansal sektöre olan borcu 25 milyon lira altnda bulunan küçük ölçekli irketlere yönelik uygulamann yürürlüü girdiini açklamt. Finansal yeniden yaplandrma çerçeve anlamasna göre amaç, borçlularn kredi borçlarnn vadelerini uzatmak, kredilerini yenilemek, borçlularn borçlarndan kaynakl temerrüt faizinden/gecikme cezasndan ksmen veya tamamen vazgeçmek olarak sraland. çerçeve anlamada yaplandrma parametreleri de tek tek sraland. Buna göre yaplandrma dönemine ilikin en uzun vade 60 ay olabilecek. Azami 12 aya kadar anapara ve faiz ödemesiz dönem verilebilecek.

YILDA BR ÖDEME

Taksitlerin aylk olmas esas olmakla birlikte, sektörel olarak fon yaratma imkanlar dikkate alnarak daha uzun taksit aralklar belirlenebilecek. Örnein tarm sektöründe yllk bazda üretim yapan üreticilerin geri ödeme sklklar ylda bir olarak yaplabilecek. Ancak, ödemesiz dönemi takiben her yl, toplam anapara alacann en az yüzde 10undan az olmamak üzere ödeme plan yaplmas esas olacak. Faiz oran müterinin tercihine göre sabit veya deiken olabilecek. Sabit olmas halinde Bavuruyu Kabul Eden Alacakl Kuruluun (BKEAK) günün koullar ve müteri baznda belirleyecei oran dikkate alnacak. Deiken faiz olmas halinde; 0-2 yl vadeli ilemlerde TL Referans Faiz Oran+1, 2-5 yl vadeli ilemlerde TL Referans Faiz Oran+2 olacak. TL referans faiz oran 3 ayda bir güncellenecek. Yaplandrma ilemleri TL olarak gerçekletirilecek.

K KEZ REVZE

çerçeve anlamaya göre yaplandrlan toplam alacak tutarnn en az yüzde 10un ödenmi olmas ve ödeme planna göre geciken taksit olmamas halinde, ödeme plannn revize edilmesi deerlendirilecek. Revize ilemi en fazla iki kez yaplabilecek. Bu durumda toplamda üç yaplandrma olmu olacak. Revize edilmi vade toplamda 72 ay geçemeyecek. Borçlu tarafndan finansal yeniden yaplandrma sözlemenin imzalanmas durumunda 10 bin liradan az, 50 bin liradan fazla olmamak üzere yaplandrma tutarnn yüzde 1ine komisyon bavuruyu kabul eden alacakl kurulua ödenecek.

Ana Sayfaya Git