Afet bölgesi ilan edilmeli

Türkiye’de kuraklık susuz tarım yapılan bölgeleri vurdu. Kuru tarımın en fazla yapıldığı bölgelerin başında İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yer alıyor. Bu bölgede buğday, arpa ve mercimekte rekolte düşüklüğü yaşanılacağı söyleniyor. Ziraat Odaları kuraklık yaşanan yerlerin "afet bölgesi" ilan edilip, üreticinin desteklenmesini talep ederken; çiftçiler ödemeleri gereken borçları nasıl ve neyle kapatacaklarını düşünüyor, yetkililerden çare bekliyor.

Haberler 11.05.2021 - 01:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Türkiye Ziraat Odalar Birlii (TZOB) Genel Bakan emsi Bayraktar, geçen hafta Türkiyede yaanan kurakla dikkat çeken bir risk raporu yaymlad. 22 ilde tarmsal kurakln yaandnn belirtildii raporda, Güneydou ve ç Anadolu Bölgeleri ilk sralarda yer ald.

Yaanan bu durumdan etkilenen çiftçiler konutu.

SAMAN, YAKILIR DURUMDA U AN

Diyarbakr, Bismil Yukardolay köyünden çiftçi Veysi Arslan, elindeki budaylar göstererek Sayn Cumhurbakanmdan bölgeyi afet bölgesi olarak ilan etmesini istiyoruz dedi ve unlar söyledi:

12 ayn bir mahsulünü alyoruz. Onu da alamadmz için bankalarla ne yapacaz nasl ödeme yapacaz bilemiyoruz. Güneydounun en verimli topraklarndan bir bölgedeyiz u an. Biçer aldm onun taksitini nasl ödeyeceim, bilemiyorum ki. Saman, ate versen yaklr durumdadr u an. Mays 5, bunu ben Haziran 15te biçiyorum.

Uak Sivasl lçesi Aaçbeyli köyünden çiftçi Ramazan Ulubey, Tarm Kredi Kooperatifi maduru olduunu belirterek, Böyle giderse yamur yamazsa arpa buday kuruyup gidecek. Ben büyüklerden bu kuraklk için yardm bekliyorum. Ben bu mahsullerimden bir ey kaldramazsam borçlarm nasl ödeyeceim. Onun için devlet büyüklerimden bir çare bir medet aryorum dedi.

K YIL ÜST ÜSTE KURAKLIK, KAMBUR ÜSTÜNE KAMBUR

Amasya Merzifonda çiftçilik yapan Tüm Üretici Köylüler Sendikas Bakan Sadk Turan ise en Türkiyenin en verimli topraklarna sahip Merzifon Ovasndan, unlar söyledi:

Nisan aynda yan olmamasndan dolay Merzifon Ovasnda binlerce dönüm arazi arpa, buday ekili arazi kurudu. Bu bölge iki yl üst üste kurakl yayor. Derler ya kamburun üstüne kambur geldi diye. Yetkililere sesleniyorum, Cumhurbakanna Tarm Bakanna imdiden önlemlerinizi aln. Üreticinin borçlarn imdiden faizsiz erteleyin. Ucuz tohum destei salayn. Binlerce üretici gelecek yl üretim yapamayacak durumda. Derelerimizi ormanlarmz talan edenler. HESler RESler JESler, siyanürle maden arayan irketlerdir bunun sorumlular. Doann dengesini alt üst ettiler.

YAMUR VER DYE DUA EDYORUZ

Konya çumra Uzunkuyu köyünden Abdullah Büyükeken, 3 bin dönümlük arazisine arpa ektiini söyleyerek, Yamur yamad, ekinin hali bu. Su parasnn saati 120 lira. Sulayamyoruz çaresiziz. Hayat bize zor, halimiz ne olacak bilemiyoruz. Dua ediyoruz yamur ver diye. Allah yamur vermedi diyor.

AFET BÖLGES LAN EDLSN

Elinde kurumu buday baaklarn göstererek, Kurakln net fotoraf bu diyen Diyarbakr Yeniehir Ziraat Odas Bakan Süleyman skenderolu ise bölgenin afet alan ilan edilmesini talep ederek yetkililere sesleniyor:

Diyarbakr bölgemizin, afet bölgesi olarak ilan edilmesini istiyoruz. çiftçi üreticilerimizin talebi, dönüm ba dekara 350-400 lira gibi bir destek... çiftçilerimizin Ziraat Bankas ve Tarm Kredi Kooperatifleri ne olan borçlarnn faizsiz bir ekilde hasat zamanna denk gelecek ekilde yaplandrlmasn istiyoruz. Yoksa biz bittik. Normalde 15-20 gün sonra buraya biçer girmesi lazm. çiftçimizin beklentisi, Cumhurbakan Recep Tayip Erdoan ve ilgili Tarm Bakannn bir an önce bölgemizin afet bölgesi ilan edilmesi. Kurakln boyutunu görüyorsunuz.

ANLIURFADA BUDAYDA YÜZDE 70, ARPADA YÜZDE 85 REKOLTE DÜÜKLÜÜ

anlurfa Ziraat Mühendisleri Odas Bakan Abdullah Melik ise anlurfada yaanan kuraklk nedeniyle budayda yüzde 70 rekolte düüklüü yaanlacan söyledi. Bu gidile Türkiyenin hububat ithal edebileceini söyleyen Melik unlar anlatt:

Türkiye 2021 yl tarm sezonu kurak balam oldu. Mevsimler ya normallerinin yüzde 50 altnda seyretti. Bu da dolaysyla özellikle Güneydou Anadolu Bölgesinde ve ilimiz anlurfada ciddi anlamda kurakla sebep oldu. Yaklak olarak hububatta 2 milyon ton rekolte düüklüü görülmektedir. Bu da ciddi anlamda Türkiyeyi dardan hububat almna sevk edecektir. anlurfada yaklak olarak 3 milyon dönüm alanda hububat, buday üretimi yaplmaktadr. Burada budayda yaklak olarak kuraklktan dolay, sapa kalkma ve baaklanma oluamamaktadr. Bu da yaklak olarak yüzde 70 orannda anlurfada rekolte düüklüüne neden olacaktr. Arpada ise yaklak olarak yüzde 85 rekolte düüklüü olacaktr.

Ana Sayfaya Git