Görüş Bildir

Afet bölgesi ilan edilmeli

Türkiye’de kuraklık susuz tarım yapılan bölgeleri vurdu. Kuru tarımın en fazla yapıldığı bölgelerin başında İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yer alıyor. Bu bölgede buğday, arpa ve mercimekte rekolte düşüklüğü yaşanılacağı söyleniyor. Ziraat Odaları kuraklık yaşanan yerlerin "afet bölgesi" ilan edilip, üreticinin desteklenmesini talep ederken; çiftçiler ödemeleri gereken borçları nasıl ve neyle kapatacaklarını düşünüyor, yetkililerden çare bekliyor.

Afet bölgesi ilan edilmeli

HABER MERKEZİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçen hafta Türkiye’de yaşanan kuraklığa dikkat çeken bir risk raporu yayımladı. 22 ilde tarımsal kuraklığın yaşandığının belirtildiği raporda, Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgeleri ilk sıralarda yer aldı.

Yaşanan bu durumdan etkilenen çiftçiler konuştu.

“SAMAN, YAKILIR DURUMDA ŞU AN”

Diyarbakır, Bismil Yukarıdolay köyünden çiftçi Veysi Arslan, elindeki buğdayları göstererek “Sayın Cumhurbaşkanı’mdan bölgeyi afet bölgesi olarak ilan etmesini istiyoruz” dedi ve şunları söyledi:

“12 ayın bir mahsulünü alıyoruz. Onu da alamadığımız için bankalarla ne yapacağız nasıl ödeme yapacağız bilemiyoruz. Güneydoğu’nun en verimli topraklarından bir bölgedeyiz şu an. Biçer aldım onun taksitini nasıl ödeyeceğim, bilemiyorum ki. Saman, ateş versen yakılır durumdadır şu an. Mayıs 5, bunu ben Haziran 15’te biçiyorum.”  

Uşak Sivaslı İlçesi Ağaçbeyli köyünden çiftçi Ramazan Ulubey, “Tarım Kredi Kooperatifi mağduru” olduğunu belirterek, “Böyle giderse yağmur yağmazsa arpa buğday kuruyup gidecek. Ben büyüklerden bu kuraklık için yardım bekliyorum. Ben bu mahsullerimden bir şey kaldıramazsam borçlarımı nasıl ödeyeceğim. Onun için devlet büyüklerimden bir çare bir medet arıyorum” dedi.

“İKİ YIL ÜST ÜSTE KURAKLIK, KAMBUR ÜSTÜNE KAMBUR” 

Amasya Merzifon’da çiftçilik yapan Tüm Üretici Köylüler Sendikası Başkanı Sadık Turan ise en Türkiye'nin en verimli topraklarına sahip Merzifon Ovası'ndan, şunları söyledi:

“Nisan ayında yağışın olmamasından dolayı Merzifon Ovası’nda binlerce dönüm arazi arpa, buğday ekili arazi kurudu. Bu bölge iki yıl üst üste kuraklığı yaşıyor. Derler ya kamburun üstüne kambur geldi diye.  Yetkililere sesleniyorum, Cumhurbaşkanı’na Tarım Bakanı’na şimdiden önlemlerinizi alın. Üreticinin borçlarını şimdiden faizsiz erteleyin. Ucuz tohum desteği sağlayın. Binlerce üretici gelecek yıl üretim yapamayacak durumda. Derelerimizi ormanlarımızı talan edenler. HES’ler RES’ler JES’ler, siyanürle maden arayan şirketlerdir bunun sorumluları. Doğanın dengesini alt üst ettiler.”

“YAĞMUR VER DİYE DUA EDİYORUZ”

Konya Çumra Uzunkuyu köyünden Abdullah Büyükeken, 3 bin dönümlük arazisine arpa ektiğini söyleyerek, “Yağmur yağmadı, ekinin hali bu. Su parasının saati 120 lira. Sulayamıyoruz çaresiziz. Hayat bize zor, halimiz ne olacak bilemiyoruz. Dua ediyoruz yağmur ver diye. Allah yağmur vermedi” diyor. 

“AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN”

Elinde kurumuş buğday başaklarını göstererek, “Kuraklığın net fotoğrafı bu” diyen Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu ise bölgenin "afet alanı" ilan edilmesini talep ederek yetkililere sesleniyor:

“Diyarbakır bölgemizin, afet bölgesi olarak ilan edilmesini istiyoruz. Çiftçi üreticilerimizin talebi, dönüm başı dekara 350-400 lira gibi bir destek... Çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri ’ne olan borçlarının faizsiz bir şekilde hasat zamanına denk gelecek şekilde yapılandırılmasını istiyoruz. Yoksa biz bittik. Normalde 15-20 gün sonra buraya biçer girmesi lazım. Çiftçimizin beklentisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve ilgili Tarım Bakanı’nın bir an önce bölgemizin afet bölgesi ilan edilmesi. Kuraklığın boyutunu görüyorsunuz.”

“ŞANLIURFA’DA BUĞDAYDA YÜZDE 70, ARPADA YÜZDE 85 REKOLTE DÜŞÜKLÜĞÜ”

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik ise Şanlıurfa’da yaşanan kuraklık nedeniyle buğdayda yüzde 70 rekolte düşüklüğü yaşanılacağını söyledi. Bu gidişle Türkiye’nin hububat ithal edebileceğini söyleyen Melik şunları anlattı:

“Türkiye 2021 yılı tarım sezonu kurak başlamış oldu. Mevsimler yağış normallerinin yüzde 50 altında seyretti. Bu da dolayısıyla özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve ilimiz Şanlıurfa’da ciddi anlamda kuraklığa sebep oldu. Yaklaşık olarak hububatta 2 milyon ton rekolte düşüklüğü görülmektedir. Bu da ciddi anlamda Türkiye’yi dışarıdan hububat alımına sevk edecektir. Şanlıurfa’da yaklaşık olarak 3 milyon dönüm alanda hububat, buğday üretimi yapılmaktadır. Burada buğdayda yaklaşık olarak kuraklıktan dolayı, sapa kalkma ve başaklanma oluşamamaktadır. Bu da yaklaşık olarak yüzde 70 oranında Şanlıurfa’da rekolte düşüklüğüne neden olacaktır. Arpada ise yaklaşık olarak yüzde 85 rekolte düşüklüğü olacaktır.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi