Alım gücü düştü!

Dövizdeki artış nedeniyle emlak, inşaat sektörünün durma noktasına geldiğini belirten emlak danışmanları, halkın alım gücünün düştüğü bugünlerde konut fiyatlarında KDV indiriminin yapılacak olmasının hiçbir anlam ifade etmediğini söyledi.

Haberler 25.02.2022 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Emlak ve inaat sektörünün son zamanlarn en kötü dönemini yaadn ifade eden emlak danmanlar, hükümetin bir an önce inaat sektöründeki skntlarn giderilmesine yönelik admlar atmas gerektiini söyledi.

naat sektörü yava yava durma noktasna gelecek gibi görünüyor

Müteahhitlerin maliyetlerdeki arttan dolay inaat yapmaya çekindiklerini anlatan Emlak Danman Orhan Tuncer, Maalesef u anda emlak sektörü darboaza girdi. Nedeni ise dövizden kaynaklanan fiyat artlardr. u anda müteahhitler maliyetlerden dolay yeni inaata giremiyorlar. Mevcut dairelerini satyorlar. Müteahhitler daire satamad için u anda bir durgunluk yaanyor ve önümüzdeki 6nc aya kadar inaat sektörü sanki yava yava durma noktasna gelecek gibi görünüyor. dedi.

Arsa fiyatlar çok yüksek

Emlak sektörünün durma noktasna geldiini vurgulayan Tuncer, u anda arsa fiyatlar çok yüksek olduundan dolay vatanda da arsa alamyor. Emlak sektörü durma noktasna geldi. Tapu harçlar ve konut KDVsi düürülürse belki emlak sektörü biraz canlanabilir. Devletin inaat sektörünün önünü açmas lazm. diye konutu.

Halkn alm gücü yok

Dövizdeki artn kendilerini olumsuz yönde etkilediine iaret eden bir dier Emlak Danman Fikret Arabac, u anda inaat sektörü durmu noktada. Dolardaki art otomatik olarak ineden iplie her eye yansm durumda. Konut KDVsinin düürülmesinin piyasaya olumlu yansyacan pek sanmyorum. çünkü u anda halkn alm gücü yok. ifadelerini kulland.

Emlak sektörü olarak u anda çok kötü durumdayz

Aylarca konut satamaz hale geldiklerini belirten Arabac, Bir buçuk, 2 sene evvel ayda 1-2 tane konut satarken u anda 3-4 ayda bu konut satn gerçekletiremiyoruz. Emlak sektörü olarak u anda çok kötü durumdayz. Demirin, çimentonun artmasndan dolay müteahhitler u anda inaat sektörüne giremiyorlar. eklinde konutu.

KDV indirimi yllar önce gündeme gelseydi daha güzel olurdu

Halkn alm gücünün çok dütüüne dikkat çeken Arabac, öyle devam etti: Geçen yl 300-350 bin liraya sattmz daireler bugün 700-750 bin liradr. Konutta KDV indiriminin olaca söyleniyor. Peki, bu piyasaya nasl yansyacak? 7-8 sene evvel böyle bir ey gündeme gelseydi çok daha güzel olurdu. O yllarda en azndan bütçe vard. Millette para vard, sat yapabiliyorduk. u anda tam tersi.

Herkes kafasna göre fiyat veriyor, bu da piyasay kilitliyor

naat sektörüne ivedilikle el atlmas gerektiini söyleyen Arabac, son olarak unlar kaydetti: Alm gücünün dütüü bugünlerde KDV indiriminin ne anlam var? Özellikle inaat sektörüne ciddi bir ekilde el atlmasn bekliyoruz. Serbest piyasa nedeniyle herkes kafasna göre bir fiyat veriyor. Bu fiyatlar da otomatik olarak piyasay kilitliyor. O açdan devletin buna bir el atmas lazm.

Ana Sayfaya Git