Alım gücü düştü!

Dövizdeki artış nedeniyle emlak, inşaat sektörünün durma noktasına geldiğini belirten emlak danışmanları, halkın alım gücünün düştüğü bugünlerde konut fiyatlarında KDV indiriminin yapılacak olmasının hiçbir anlam ifade etmediğini söyledi.

Alım gücü düştü!

DİYARBAKIR-Emlak ve inşaat sektörünün son zamanların en kötü dönemini yaşadığını ifade eden emlak danışmanları, hükümetin bir an önce inşaat sektöründeki sıkıntıların giderilmesine yönelik adımlar atması gerektiğini söyledi.

“İnşaat sektörü yavaş yavaş durma noktasına gelecek gibi görünüyor”

Müteahhitlerin maliyetlerdeki artıştan dolayı inşaat yapmaya çekindiklerini anlatan Emlak Danışmanı Orhan Tuncer, “Maalesef şu anda emlak sektörü darboğaza girdi. Nedeni ise dövizden kaynaklanan fiyat artışlarıdır. Şu anda müteahhitler maliyetlerden dolayı yeni inşaata giremiyorlar. Mevcut dairelerini satıyorlar. Müteahhitler daire satamadığı için şu anda bir durgunluk yaşanıyor ve önümüzdeki 6’ncı aya kadar inşaat sektörü sanki yavaş yavaş durma noktasına gelecek gibi görünüyor.” dedi.

“Arsa fiyatları çok yüksek”

Emlak sektörünün durma noktasına geldiğini vurgulayan Tuncer, “Şu anda arsa fiyatları çok yüksek olduğundan dolayı vatandaş da arsa alamıyor. Emlak sektörü durma noktasına geldi. Tapu harçları ve konut KDV’si düşürülürse belki emlak sektörü biraz canlanabilir. Devletin inşaat sektörünün önünü açması lazım.” diye konuştu.

“Halkın alım gücü yok”

Dövizdeki artışın kendilerini olumsuz yönde etkilediğine işaret eden bir diğer Emlak Danışmanı Fikret Arabacı, “Şu anda inşaat sektörü durmuş noktada. Dolardaki artış otomatik olarak iğneden ipliğe her şeye yansımış durumda. Konut KDV’sinin düşürülmesinin piyasaya olumlu yansıyacağını pek sanmıyorum. Çünkü şu anda halkın alım gücü yok.” ifadelerini kullandı.

“Emlak sektörü olarak şu anda çok kötü durumdayız”

Aylarca konut satamaz hale geldiklerini belirten Arabacı, “Bir buçuk, 2 sene evvel ayda 1-2 tane konut satarken şu anda 3-4 ayda bu konut satışını gerçekleştiremiyoruz. Emlak sektörü olarak şu anda çok kötü durumdayız. Demirin, çimentonun artmasından dolayı müteahhitler şu anda inşaat sektörüne giremiyorlar.” şeklinde konuştu.

“KDV indirimi yıllar önce gündeme gelseydi daha güzel olurdu”

Halkın alım gücünün çok düştüğüne dikkat çeken Arabacı, şöyle devam etti: “Geçen yıl 300-350 bin liraya sattığımız daireler bugün 700-750 bin liradır. Konutta KDV indiriminin olacağı söyleniyor. Peki, bu piyasaya nasıl yansıyacak? 7-8 sene evvel böyle bir şey gündeme gelseydi çok daha güzel olurdu. O yıllarda en azından bütçe vardı. Millette para vardı, satış yapabiliyorduk. Şu anda tam tersi.”

“Herkes kafasına göre fiyat veriyor, bu da piyasayı kilitliyor”

İnşaat sektörüne ivedilikle el atılması gerektiğini söyleyen Arabacı, son olarak şunları kaydetti: “Alım gücünün düştüğü bugünlerde KDV indiriminin ne anlamı var? Özellikle inşaat sektörüne ciddi bir şekilde el atılmasını bekliyoruz. Serbest piyasa nedeniyle herkes kafasına göre bir fiyat veriyor. Bu fiyatlar da otomatik olarak piyasayı kilitliyor. O açıdan devletin buna bir el atması lazım. 

Kaynak: Diyarbakır Söz