Anızdan enerji üretilecek

Dicle Üniversitesi, anızdan, katma değeri yüksek ve çevre dostu hibrit yakıt elde etmek amacıyla Tarımsal Atıklardan Enerji Üretimi Projesi'ni uygulamaya geçirdi.

Haberler 16.02.2017 - 08:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesinde (DÜ), bölgede bolca yetitirilen pamuk ve msr anzndan enerji üretmek amacyla tesis kuruldu.

DÜ tarafndan, bir süre önce anzdan biyokütle elde edilerek ekonomiye kazandrlmas ve giriimcilerin bu tür yatrmlara yönlendirilmesi için çalma balatld. Bu kapsamda DÜ Yenilenebilir Enerji Uygulama ve Aratrma Merkezi tarafndan biyokütle üretimi ile ilgili hazrlanan proje, Karacada Kalknma Ajansnca kabul edildi.

Proje kapsamnda Karacada Kalknma Ajansnn da desteiyle üniversite yerlekesinde bölgede üretimi bol olan pamuk ve msr anzndan enerji üretimi için tesisi kuruldu.

Anzdan enerji üretilecek

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öretim Üyesi Doç. Dr. Remzi Ekinci hibrit yakt ürünleri elde edecekleri projede hedeflerinin bunu reaktörlerden elektrik enerjisine dönütürmek olduunu söyledi.

Bitkisel üretimden artan atklarn tarlada braklmayp bir enerji türü olan biyokütleye dönütürüleceini ifade eden Ekinci, biyokütlenin birçok ülkede kullanlan bir enerji kayna olduunu kaydetti.

Tesiste, enerji deeri yüksek olan bitkilerin sktrlarak s enerjisiyle pelet, briket ve mangal kömürüne çevrildiini anlatan Ekinci, Diyarbakrda çok fazla üretim yaplan buday, pamuk ve msr sapndan briket ve pelet üretiyoruz. adamlarmz bu alanda yatrm yapabileceklerini göstermek amacyla yaptmz pilot bir uygulamadr. dedi.

Bitkisel artklarn arazide kald zaman çiftçi için büyük problem oluturduuna dikkati çeken Ekinci, öyle konutu:

Anz alp çiftçinin daha rahat ekim yapmasn da salayarak enerjiye dönütürüyoruz. Bu proje, Bitkisel atklar nasl enerjiye dönütürülebilir ve ekonomiye nasl kazandrlabilir fikriyle ortaya çkan bir modeldir. Özellikle Balkan ülkelerinde ve Karadeniz Bölgesinde fndk kabuklarndan biyokütle üretimi yaygn bir ekilde yaplyor. Bölgemizde msr ve pamuk ön plana çkt için biz bu bitkilerden üretim yapacaz.

Ekinci, tesisi örnek olmas için kurduklarn, yöredeki giriimcileri davet edip tesisteki üretim konusunda bilgilendireceklerini dile getirerek, bu konuda yatrm yaplabileceini vurgulad.

- 40 bin hektarda pamuk üretiliyor

Doç. Dr. Remzi Ekinci, sadece Diyarbakrda 40 bin hektarda pamuk üretimi yapld bilgisini aktararak, öyle konutu:

Bunun hepsini deerlendirebiliriz. anlurfa Organize Sanayi Bölgesinde sadece bu alanda büyük firmalarn yatrm var. Bizim yaptmz tesis bunlarn bir benzeridir. adamlar yatrm yaparak bu alanda çok güzel para kazanabilir. çöpe gidecek art deerlendirme yoluna gidiyoruz. Temelde buradaki hedefimiz enerji üretimidir, s enerjisi ve daha sonraki dönemlerde bunu reaktörlerden elektrik enerjisine dönütürmektir.

Ana Sayfaya Git