Arabası olan herkes için geçerli!

Arabası olan herkesi çok yakından ilgilendiriyor. Değişiklik yapıldı. Resmen yürürlüğe girdi o zorunluluk kaldırıldı. E-devlet üzerinden erişim sağlanabilecek. Artık araçların durdurulmasına gerek kalmayacak, fiziki belge kontrolü yapılmayacak. Belge bulundurma zorunluluğu kalkacak. Sonuçlar araç sahibinin telefonuna SMS ile bildirilecek. Egzoz emisyon denetimleri ile ilgili açıklama yapıldı. Egzoz emisyon denetimleri, Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) üzerinden gerçekleştirilecek.

Haberler 24.04.2021 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Egzoz emisyon denetimleri, araçlar durdurulmadan Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) üzerinden gerçekletirilecek.

çevre ve ehircilik Bakanlnca hazrlanan Egzoz Gaz Emisyonu Kontrolü Yönetmeliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Bakanlk, EGEDES uygulama usul ve esaslarnn belirlenmesi, kat tüketiminin azaltlmas, hizmet sürecinin hzlandrlmas ile bürokrasinin azaltlmas ve egzoz emisyon ölçüm ilemlerindeki etkinliin artrlmas amacyla Egzoz Gaz Emisyonu Kontrolü Yönetmeliinde deiiklik yapt.

FZK BELGE KONTROLÜ YAPILMAYACAK

Yönetmelikle, motorlu tatlardan kaynaklanan egzoz gazlarnn neden olduu hava kirliliinin etkilerinden canllarn ve çevrenin korunmas, egzoz gaz kirleticilerinin azaltlmas da amaçlanyor.

Bu kapsamda, araçlarn egzoz emisyon denetimleri araçlar durdurulmadan EGEDES üzerinden gerçekletirilecek ve fiziki belge kontrolü yaplmayacak. Denetimlerin EGEDES üzerinden gerçekletirilmesine bal olarak araçlarda belge bulundurma zorunluluu kalkacak.

KISA MESAJ GÖNDERLECEK, E-DEVLETTEN KONTROL EDLEBLECEK

Ölçüm raporu, egzoz emisyon ölçüm sonucunda araç sahibinin telefonuna ksa mesaj ile gönderilecek, ayrca araç sahipleri ölçüm raporlarna e-Devlet üzerinden eriim salayabilecek. Bu sayede yllk 10 milyon adet kattan tasarruf salanm olacak.

YENDEN DÜZENLEND

Araç denetimlerine ilave olarak ölçüm istasyonlarnn denetimleri ile ilgili hususlar da yeniden düzenlendi. stasyonlarda yürütülen egzoz emisyon ölçüm ilemlerinin usul ve esaslara uygun bir ekilde gerçekletirilmesini salamak amacyla uygulanacak idari yaptrmlarla ilgili gerekli düzenlemeler hayata geçirildi.

Öte yandan, bürokrasinin azaltlmas ve hizmet süreçlerinin iyiletirilmesi kapsamnda da düzenlemeler yapld. Araç sahiplerinin ölçüm raporlar ile ilgili düzeltme ve plaka deiiklii gibi ilemleri elektronik ortamda yürütülecek. Yetki belgesi bavurularnda istenen belge says azaltlarak e-Devlet ve dier kurumlarn elektronik ortamda paylama açt bilgi ve belgeler bavuru sahibinden istenmeyecek.

7 GÜN SÜRES VAR, YAPMAYAN CEZA ÖDER...

Tatn, egzoz gaz ölçüm sonucunun snr deerlere uygun çkmamas halinde, ölçümün tekrarlanmas için verilen süre 30 günden 7 güne düürüldü. Ksa ad EGEDES olan Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi devreye alnacak. EGEDES ile Bakanlk personeli sabit halde veya seyir halinde denetim yapabilecek. Mobil plaka tanma sistemi sayesinde geçerli egzos gaz emisyon ölçümü olmayanlara idari para cezas verilecek.

Emisyon ölçümü yaptrmayan motorlu tat sahipleri ksa mesaj veya e-postayla da uyarlabilecek.Tatn, egzoz gaz emisyon ölçüm sonucu snr deerlere uygun çkmamas durumunda, tat için gerekli bakm, onarm ve tamirat yaptrlmas zorunludur. Egzoz gaz emisyon ölçümünün tekrarlanmas amacyla bir defaya mahsus yedi gün süre verilir. lgili tarih Egzoz Gaz Emisyon Ölçüm Raporunda belirtilir.

Yedi günlük süre sonundan itibaren olumlu egzoz gaz emisyon ölçüm sonucu alnana kadar tat trafie açk karayollarnda kullanlamaz. Denetimlerde; tatn geçerli egzoz gaz emisyon ölçümü bulunduu halde egzoz gaz emisyon ölçüm sonuçlarnn TS 13231 Standardnda yer alan snr deerlere aykr olduunun tespit edilmesi durumunda, geçerli olan egzoz gaz emisyon ölçümü iptal edilir.

Tat sahibine ücreti karlnda egzoz gaz emisyon ölçümünü yenilemesi için yedi gün süre verilir. Ölçümün olumsuz sonuçlanmas durumunda 8 inci maddenin beinci fkrasna göre yedi gün daha süre verilir.

Bu süre sonunda ölçümün yenilenmemesi halinde, Ek-2de yer alan Egzoz Gaz Emisyon Denetim Tutana düzenlenir; tat sahibine, sahibi birden fazla ise tescil kaydnn ilk srasndaki sahibine, 2872 sayl Kanunun 20 nci maddesinin birinci fkrasnn (a) bendine göre idari para cezas verilir ve idari yaptrm karar il müdürlüünce uygulanr. dari yaptrm, tatn tescil plakas üzerinden ilgili kurum tarafndan salanan araç veri tabannda bulunan kaytlar esas alnarak gerçekletirilir.

Ana Sayfaya Git