Araziler tarıma açıldı

Şırnak'ta yürütülen başarılı operasyonların ardından huzur ortamına kavuşan köylüler, devletin sağladığı destekle taşlarını temizledikleri arazilerini meyve bahçesine dönüştürdü

Haberler 07.09.2019 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnak krsalnda yürütülen operasyonlarla huzur ortamna kavuan köylüler, devletin salad destekle arazilerini tarma kazandrd.

Güvenlik güçleri, PKKya yönelik operasyonlarn kararllkla sürdürürken, Tarm ve Orman l Müdürlüü de alternatif ürün ekimi ile meyve ve sebze üretimine yönelik uygulad projelerle yöre insann refah seviyesinin yükseltilmesi için çaba gösteriyor.

Bu kapsamda arasnda Namaz ve Cudi Dalarnn da yer ald, bir süre öncesine kadar PKKllarn saldrlar dolaysyla kurun seslerinin yankland alanlar tarmsal üretime açld.

Son 3 ylda krsal kalknmay öngören program kapsamnda hibe destei alan köylüler, talarn temizledikleri 1400 dönüm arazide kurulan bahçede sebze ve meyve üretimine balad.

Namaz Da Bülbülderesi mevkisinde ald destek sayesinde temizledii arazisini üretime açan Ömer Payan, salanan huzur ortamnda köylülerin üretime yöneldiini söyledi.

Yaanan terör saldrlar dolaysyla arazilerini yllarca deerlendiremediklerini aktaran Payan, makinesiyle talarn temizlediimiz arazide oluturduum bahçeye üzüm, badem ve ceviz fidan diktik, ayrca sebze yetitiriyoruz. Daha önce buralara gelmeye korkarken imdi gece bile kalabiliyoruz. Salanan huzurun devamn diliyoruz. ifadelerini kulland.

KÖYÜNE DÖNÜ YAPTI

Ayn bölgede sebze ve meyve üretimine balayan Sait Acar ise terör saldrlar dolaysyla yllarca önce baka ehre göç etmesi nedeniyle arazilerini ileyemediklerini söyledi.

Daha sonra huzur ortamnda geri döndüü köyünde, ald destekle arazilerde tarmsal üretime baladn kaydeden Acar, öyle konutu:

3 yldr bir huzur ortam var. Herkes kendi arazisine dönmü. Burada arazisini temizleyenler sebze ve meyve ekerek arazisini deerlendiriyor. Eskiden gündüz dahi gelemediimiz arazimizde huzur ortamnda gece de kalabiliyoruz. Ev yapanlar gece bile kalyor.

makinesi operatörü Haydar Erener de bölgede salanan huzurla birlikte vatandan arazilerini talardan temizleyerek meyve bahçesine dönütürdüünü belirtti.

Yöre halknn huzur ortamndan çok mutlu olduunu dile getiren Erener, Huzurun herkese faydas oldu. Daha önce çorak olan araziler bahçeye döndü. Terör saldrlarndan dolay eskiden vatandan gelemedii yerlerde meyve ve sebze bahçeleri kuruldu. dedi.

100 BN FDAN DAITILDI

Ald yüzde 70 hibe ile 15 dönümlük arazisinde 300 ceviz fidan diken Abdurrahman Acar, devletin yönlendirmesi ve destei sayesinde tarmsal üretim çeitliliinin arttn söyledi.

rnakn yakn zamanda ceviz ve badem üretimiyle ön plana çkacan vurgulayan Acar, böylece yöre halknn gelirinin yükseldiini aktard.

Tarm ve Orman l Müdür Vekili Selman Demirer de krsaldaki vatandalara ek gelir salamalar için projelerle destek sunduklarn bildirerek, çiftçimizi son yllarda sebze ve meyve üretimine yönlendiriyoruz. Son 3 ylda yüzde 70 hibeyle 1400 dekar alanda meyve bahçesi oluturduk. Bunun yannda tel örgü, sulama sitemi ve 100 bine yakn fidan dattk. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git