Bağdat yerine Şırnak tercihi!

Erbil ve Süleymaniye'ye yapılan uluslararası uçuşların iptal edilmesi dolayısıyla Irak'ın kuzeyinde yaşayanlar, uçak yolculuklarını Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'ndan gerçekleştiriyor.

Haberler 20.12.2017 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gayrimeru referandum sonrasnda Irak Sivil Havaclk Kurumunun Irak Kürt Bölgesel Yönetiminde (IKBY) yer alan Erbil ve Süleymaniye havalimanlarndaki uluslararas uçular askya almasnn ardndan Erbil, Duhok, Süleymaniye ve Zaho bata olmak üzere Irakn kuzeyinde yaayanlar ile burada görev yapan çeitli ülkelerin görevlileri, uçak seyahatleri için rnakn dil ilçesindeki erafettin Elçi Havalimanna yöneldi.

Baz otobüs firmalar Zaho ve Duhoktan 20 dolar bedel karlnda havalimanna yolcu tayor. Kendi imkanlaryla rnakn Silopi ilçesi yaknlarndaki Habur Snr Kapsna gelenler ise buradan çeitli firmalara ait servis araçlar veya taksilerle havalimanna ulatrlyor.

stanbula gitmek üzere Duhoktan gelen Ahmed Yusuf Abdullah, Badat üzerinden uçakla stanbula ulamann kendileri için hem skntl hem de pahal olduunu söyledi.

Bu nedenle Türkiyeye geldiklerini dile getiren Abdullah, Badata gitmek hem pahal hem de güvenli deil. Buradan çok rahat ekilde yolculuk yapyoruz. Duhoktan Erbile, oradan Badata, uçakla stanbula gitseydim 500 dolar harcamam gerekirdi. Buradan 100 dolar bedelle stanbula gidiyorum. dedi.

Evin Kemal Abdullah ise Duhoktan Badata karayoluyla 7 saatte, Duhoktan erafettin Elçi Havalimanna ise 2 saate ulaldn vurgulayarak Bizi büyük bir zahmetten ve masraftan kurtard için Türkiyeye çok teekkür ediyoruz. diye konutu.

Zahodan 1 saate havalimanna ulatklarn belirten baz Irakllar ise bu havaliman sayesinde ucuz maliyetle daha güvenli yolculuk yaptklarn aktard.

-rnak tercih edenler 300-400 dolar daha az harcyor

Türkiye Seyahat Acenteleri Birlii (TÜRSAB) rnak Temsilcisi Maruf Haimi de referandumun ardndan Erbil ve Süleymaniyeden yaplan uluslararas uçularn askya alnmasnn ardndan Irakn kuzeyinde yaayanlarn bu havalimann tercih ettiini anlatt.

Snr kapsndan aldklar yolcular yaklak 75 kilometre uzaklktaki havalimanna tadklarn ifade eden Haimi, Badat yerine rnak tercih edenlerin yaklak 300-400 dolar daha az harcadna dikkati çekti.

Mevcut terminal binasnn yetersizlii nedeniyle skntlar yaandn vurgulayan Haimi, Kuzey Iraktaki yabanc ülke konsolosluklarnda veya firmalarnda çalanlar da buray tercih ettii için younluk yaanyor. Bu nedenle yeni terminal binas yaplmal ve uçak sefer saylar artrlmaldr. diye konutu.

Taksicilik yapan Mustafa Bozkurt, stanbul ve Ankara üzerinden gelip Iraka giden yolcularn saysndaki art dolaysyla gelirlerin artna iaret ederek Erbil ve Süleymaniye havalimanlarnn uluslararas uçulara kapatlmas bizim için çok iyi oldu. imiz eskiye göre çok iyi, esnaf bundan faydalanyor. zmir ve Antalya uçak seferleri de konulmal. Eskiden Iraka hiç yolcu çkmyordu. imdi bazen tüm araçlarmz Iraka yolcu tayor. dedi.

- Barzani de kullanyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Babakan Neçirvan Barzani de yurt d seyahatlerini karayoluyla geldii erafettin Elçi Havalimanndan gerçekletiriyor. Barzani son olarak önceki gün beraberindeki heyetle geldii havalimanndan özel uçakla yurt dna gitti.

Youn talep dolaysyla rnak erafettin Havalimanndan hizmet alan yolcu saysnda art oldu. 2016nn 11 aynda 217 bin yolcuya hizmet sunan havalimanndan bu yln ayn döneminde 304 bin yolcu yararland.

IKBYden gelenlerin oran baz stanbul uçak seferlerinde yüzde 40a kadar ulayor.

Ana Sayfaya Git