Babaya analık hakkı

Çocuğu olmasa da evlat edinen ebeveynlerde babaya annelere tanınan haklar veriliyor. Daha önce dikkate alınmayan evlat edinme 6663 sayılı yasayla geçerli hale geldi.

Haberler 24.12.2017 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnn koruyucu aile ve evlat edinme ile ilgili çalmalar meyvelerini verirken ebeveynlere de önemli haklar getirildi. Daha önce evlat edinmenin yer almad mevzuatta 6663 sayl yasa ile artk babalara da analk haklar tannm oldu. Üç yan doldurmam çocuu evlat edinen elerden birine sekiz haftalk analk izni kullandrlyor. Bu haktan anneler gibi babalar da yararlanyor. Babalar ayrca analk izninin bitiminden sonra yarm çalma, ücretsiz izin ve çocuk ilköretim çana gelene kadar istedikleri bir dönemde yarm çalma gibi haklar da kullanyor. Analk izninden sonraki yarm çalma döneminde ayrca KURdan ödenek de alnabiliyor.

ENGELL çOCUA 12 AY ZN

Bu haktan ksa süre sonra çkacak yönetmelikle içiler gibi memur babalar da yararlanabilecek. Evlat edinen babalar ayrca 6 ay kadar ücretsiz izin de kullanabiliyor. Memurlarla ilgili yaplan deiiklikte tannan hak u ekilde tanmlanyor: Üç yan doldurmam bir çocuu eiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan ein münferit olarak evlat edinmesi halinde memur olan elerine, çocuun teslim edildii tarihten itibaren sekiz hafta süre ile izin verilir. Bu izin evlatlk karar verilmeden önce çocuun fiilen teslim edildii durumlarda da uygulanr. Öte yandan engelli evlat edinen anne veya babadan birisi yarm çalma süresini 12 aya kadar kullanabiliyor.

EVLAT EDNME ARTLARI

çocuun evlt edinen tarafndan en az bir yl süreyle baklm ve eitilmi olmas.

Evlt edinmenin küçüün yararna bulunmas ve evlt edinenin dier çocuklarnn haklarnn zedelenmemesi.

Evlt edinecek kii veya elerin, evlt edinilenden en az 18 ya büyük olmas.

Evlat edinen ile edinilen arasnda en fazla 40 ya fark olmas.

Ayrt etme gücüne sahip olan küçüün rzasnn alnmas.

çocuun ana ve babasnn rzasnn bulunmas,

Elerin en az be yldan beri evli olmalar veya her ikisinin de otuz yan doldurmu olmalar.

Evli olmayan kiinin otuz yan doldurmu bulunmas.

Ana Sayfaya Git