Bakan Albayrak, YEP'i açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonominin 3 yıllık yol haritası 2020-2022 dönemini kapsayan 'Değişim Başlıyor' temasıyla hazırlanan Yeni Ekonomi Programını (YEP) açıkladı. Albayrak, "Enflasyonla mücadelede sağlanan başarıyla 2019'u yüzde 12'lik enflasyon tahminiyle geride bırakmayı hedefliyoruz. 2020 için 9,8 olarak konulan hedefi yüzde 8,5 olarak revize ettik. 2021 yılında yüzde 6, 2022 yılında da yüzde 4,9'luk enflasyon hedefliyoruz" dedi.

Haberler 01.10.2019 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak, Deiim Balyor temasyla hazrlanan YEPin ilk yln tamamladklarn, 2019-2020 yllarn dengelenme dönemi olarak adlandrdklarn söyledi. Berat Albayrak, tarihin en büyük iki kur saldrs, küresel piyasalardaki türbülanslar, Avrupa ekonomisinde küçülme gibi gelimelerin yaand zor bir dönemde dengelenme hedeflerinin baaryla uygulandn kaydetti. Bakan Albayrak, öyle konutu:

Artk ülkemizin bir üst lige çkmas için zaruret haline gelmi bu deiimi hep birlikte gerçekletiriyoruz. Önümüzde yapacak çok ama çok iimiz var. Yaanan kur ataklarnn ardndan büyük bir resesyon beklentisine ramen, eksi 2ler, 3ler, 5ler, Türkiye küçülecek beklentilerine ramen, kuvvetle muhtemel yl sonunu pozitif büyümeyle kapatmaya hazrlanyoruz. 2019da ekonomide daralma beklentileri genel kabuldü. Ekonominin raydan çkacana ilikin tezvirata, kredi daralmasna ahit olduk, büyüme hedeflerinin bu durumdan etkilendiini gözlemledik. Ekonominin en büyük krlganl olan cari açkta önemli baar elde ettik. Yllk bazda cari fazlada Cumhuriyet tarihi rekoru krdk. Salkl ve sürdürülebilir büyüyerek orta gelir tuzandan kurtulmay hedefledik. Ekonominin her alannda, her parametrede ideali yakalamaya çaltk. Enflasyonda hem TÜFE hem de ÜFEde beklentilerin çok ötesinde performans ortaya koyduk. Tüketimde dipten dönüü oldukça ksa sürede gerçekletirdik.

EN Y ÜLKE PERFORMANSINI GÖSTERD

Yln ikinci yarsnda ertelenen özel tüketimde de ivmelenme beklediklerini vurgulayan Bakan Albayrak, Swap piyasasnn ülkeye tanmaya balamas, Merkez Bankasnn piyasalarda finansal istikrar politikasn önceliklendirmesi, faizin öngörülebilir olmas, Finansal stikrar ve Kalknma Komitesi ile finansal güvenliin kalc hale gelmesi için çok önemli admlar atld. Makroekonomik göstergelerde hemen hemen hepsinde kur ataklarnn yaand Austos ay öncesine gelindi. Türkiye bu dönemde kurda, faizlerde, borçlanma oranlarnda ve hazine tahvillerine olan ilgide en iyi ülke performansn gösterdi. Tüketim talebinde daralma ve yatrmlarda erteleme gibi gelimelere ramen ihtiyatl para ve maliye politikalarndan taviz vermedik diye konutu.

53 EYLEMN 40INI HAYATA GEçRDK

Berat Albayrak, alnan önlemlerle ekonomide yumuak ini saladklarna dikkati çekerek unlar kaydetti:

Önümüzde yeni bir dönem balyor. Dengelenme dönemi kazanmlarn koruyacaz ve bunun ötesinde bir süre daha bu süreci sürdürdükten sonra deiim sürecine balayarak programmz 2020 içinde ikinci faza tayacaz. YEP çerçevesi içinde 112 maddeden oluan eylem plan hazrlamtk. 112 maddenin 53ünün 2019, 26snn 2020 ve 33ünün 2021de hayata geçirileceini takvime balamtk. u anki durumda Eylül 2019 itibaryla 53 eylemin 40n yani yaklak yüzde 75,3ünü hayata geçirdik, dier 13 eylemde de önemli ölçüde ilerleme kaydettik. 3 yl boyunca hayata geçirilmesi planlanan 112 eylemin 44ü yaplrken, 68inde ilerleme kaydetme süreci devam ediyor.

2022DE YÜZDE 4,9 ENFLASYON HEDEF

Enflasyon hedefine de deinen Albayrak, Eer ekonomide güçlü Türkiye idealini ortaya koyuyorsak, eer büyük sçramay ve bir üst lige çkmay hedefliyorsak enflasyonu yüzde 5in altna çekmeden bunlarn gerçeklemesi çok zor. Enflasyonu yüzde 5in altna indirmek bizim temel hedefimiz olmay sürdürüyor. Geçen yl, 2019 yl için yüzde 15,9luk enflasyon hedefi koymutuk. Enflasyonla mücadelede salanan baaryla 2019u yüzde 12lik enflasyon tahminiyle geride brakmay hedefliyoruz. 2020 için 9,8 olarak konulan hedefi yüzde 8,5 olarak revize ettik. 2021 ylnda yüzde 6, 2022 ylnda da yüzde 4,9luk enflasyon hedefliyoruz. Bu hedefler dorultusunda para ve maliye politikalar e güdümlü olmaya devam edecek. Merkez Bankasna enflasyonla mücadelede bugüne kadar olduu gibi bundan sonra da hükümetimiz ve bakanlk olarak güçlü destek vermeyi sürdüreceiz. Mal ve hizmet piyasalarnda rekabeti ve derinlii artracak yapsal dönüüm admlarn sürdüreceiz diye konutu.

Ana Sayfaya Git