Bakan Albayrak'tan enflasyon açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "2019-2021 dönemini kapsayan Yeni Ekonomi Programı'nda belirlediğimiz dengelenme hedeflerinden çok daha iyi bir noktaya geldik. Enflasyonu kalıcı olarak tek haneli seviyelere indireceğiz. Bu çerçevede, Yeni Ekonomi Programı'nda enflasyonun 2020 yılında yüzde 8,5'e, 2021 yılında yüzde 6'ya, 2022 yılında ise yüzde 4,9'a düşmesi beklenmektedir" dedi.

Haberler 28.11.2019 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Albayrak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlnn 2020 yl bütçe sunumunu yapt. Bakan Albayrak, ekonomideki toparlanma süreci ve tedbirler neticesinde isizlik orannn 2020 ylnda yüzde 11,8 seviyesinde gerçeklemesini beklediklerini, program dönemi sonunda ise yüzde 9,8e gerilemesinin hedeflendiini söyledi. Bakan Albayrak, para ve maliye politikalarnn koordinasyonu ile rekabet ve verimlilii arttracak yapsal tedbirleri hayata geçirerek, enflasyonu kalc olarak tek haneli seviyelere indireceklerini kaydetti. Bakan Albayrak 2019-2021 dönemini kapsayan Yeni Ekonomi Programnda belirlediimiz dengelenme hedeflerinden çok daha iyi bir noktaya geldi. Enflasyonu kalc olarak tek haneli seviyelere indireceiz. Bu çerçevede, Yeni Ekonomi Programnda enflasyonun 2020 ylnda yüzde 8,5e, 2021 ylnda yüzde 6ya, 2022 ylnda ise yüzde 4,9a dümesi beklenmektedir dedi.

MÜKELLEFLERMZ BLGLENDRYORUZ

Berat Albayrak, 2020 yl bütçesinin Yeni Ekonomi Programnda ortaya konulan temel amaçlar dorultusunda hazrlandn belirterek, 2019 ylsonundan balamak üzere bütçe açnn Gayri Safi Yurtiçi Haslaya (GSYH) orann önümüzdeki 3 yllk dönemde de yüzde 3ün altnda tutmay hedeflemekteyiz. Mükelleflerimizin vergi yükümlülüklerini zamannda yerine getirmesini tevik ediyoruz. Vergiye gönüllü uyumun artrlmas amacyla, uyumlu gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine yönelik olarak getirdiimiz yüzde 5lik vergi indirimi uygulamasndan daha fazla mükellefimizin yararlanmas için deiiklik teklifi meclisimizde kabul edildi. Hizmet sunduumuz tüm kesimlerin memnuniyetini anketler yaparak düzenli olarak ölçüyor ve hizmet kalitemizi sürekli gelitiriyoruz. Mükelleflerimizi, hak ve ödevlerinin yan sra yeni uygulamalar hakknda internet, mobil ve görsel iletiim kanallarn kullanarak bilgilendiriyoruz diye konutu.

7 MLYON DLEKçE ELEKTRONK ORTAMDA VERLD

2019 yl Ocak-Kasm döneminde yaplan gelitirmeler sonucunda interaktif Vergi Dairesi üzerinden sunulan hizmet saysnn 123 adede çkartldn belirten Bakan Albayrak, öyle konutu:

Bu hizmetler kapsamnda vatandalar tarafndan yaklak 7 milyon adet dilekçe elektronik ortamda verilmitir. E-Uygulamalarmzdan yararlanan mükellef saysnn 140 binden önümüzdeki yl 350 bin seviyesine çkmasn bekliyoruz. e-Dekont uygulamas ile bankalarn kat dekont kullanmn azaltacaz. Sigorta poliçeleri ve sigorta komisyon gider belgelerini de elektronik ortama aktardk. Sadece dekont belgesinin kat yerine elektronik ortamda düzenlenmesinden dolay bankalarn yllk yaklak olarak 100 milyon TL civarnda tasarruf edebileceini deerlendiriyoruz. Tonlarca kat artk kullanlmayacak ve yüzbinlerce aaç kesilmekten kurtulacaktr. Yaklak 100 bin e-Defter ve 2,5 milyona yakn Defter Beyan Sistemi kapsamndaki mükelleflerimiz artk defterlerini tamamen elektronik ortamda tutmaktalar. Bu sayede kat defterlerin tasdik ilemleri için notere ödenen yllk yaklak 150 milyon TL harç ve ücretlerden kurtulmu oldular.

HAL KAYIT SSTEMN E- BELGE UYGULAMASINA ENTEGRE ETTK

Bakan Albayrak, hal kayt sistemini de e-belge uygulamasna entegre ettiklerini, böylece sebze ve meyve fiyatlarnda yaplan manipülasyonlarn anlk olarak izleyebileceklerini vurgulad. Bakan Albayrak, unlar söyledi:

çalmalarn tamamlanmasyla sebze ve meyve hallerindeki yaklak 15 bin civarndaki komisyoncu, sebze ve meyvelerin alm satmn yapan tüccar, hal kayt sistemi ile entegre bir ekilde mali belgelerini daha kolay bir ekilde oluturabilecek ve sistem üzerinden ilemler daha etkin bir ekilde izlenebilecektir. e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasn önümüzdeki yl ortasndan itibaren tüm serbest meslek erbab için zorunlu hale getiriyoruz. Yaklak 170 bin civarnda serbest meslek erbab artk matbaalarda makbuz bastrmayacak ve bunlar kat ortamda yazmak, saklamak ve iletmek zorunda kalmayacak. Böylece 100 milyon TL civarnda tasarruf salanacaktr.

BREYSEL EMEKLLK SSTEMNE KATILIM SAYISI 6.8 MLYONA ULATI

Bakan Albayrak, e-Yoklama Sistemiyle yaklak 1,7 milyon adet yoklama ve 275 bin adet yoklama yoluyla denetim gerçekletirildiini belirterek, Kayt d ekonominin azaltlmas ve kaytl ekonominin tevik edilmesi, hassasiyetle üzerinde durduumuz konularn banda gelmektedir. Kayt d ekonomi ile mücadele amacyla risk odakl analiz ve denetim çalmalarn yürütüyoruz. Etkin bir vergi denetim sisteminin oluturulmas ve yürütülmesi amacyla Vergi Denetim Kurulunun insan kaynaklar ve teknolojik kapasitesini gelitirmeye devam ediyoruz. Bireysel emeklilik ve otomatik katlm sistemlerinde tasarruflar artryoruz. 2019 yl Kasm ay itibaryla, bireysel emeklilik sisteminde katlm says 6,8 milyon kiiye ulamtr, devlet katks fon tutar 16,4 milyar TLye, toplam fon büyüklüü ise 112,8 milyar TLye yükselmitir. Önümüzdeki dönemde özelletirme uygulamalarna uzun vadeli sektörel öncelikler ve belirlenmi bir program dhilinde halka arz dhil olmak üzere yeni ve alternatif modeller kullanarak devam edeceiz.

Ana Sayfaya Git