Bakan Dönmez'den elektrik açıklaması: Esnafa indirim söz konusu olacak

Elektrikte tarife değişikliklerini 1 Mart'a kadar tamamlamayı amaçladıklarını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, "Esnaflar için indirimli tarifede yüzde 25 indirim söz konusu" dedi.

Haberler 18.02.2022 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, elektrik tarifelerine ilikin açklamalarda bulundu. Kademe deiikliklerine deinen Bakan Dönmez, Amacmz tüm deiiklikleri 1 Marta kadar tamamlayabilmek. Esnaflar için indirimli tarifede yüzde 25 gibi indirim söz konusu olacak dedi.

NTVde katld programda sorular yantlayan Bakan Dönmez, Saatlerin okunma aralyla ilgili herhangi bir hak kayb yok. Ocak aynda hane halkna baktmzda indirimde kalan hanelerin says toplam hanenin yüzde 64ü oldu. Ticarethane grubunda yer alanlar için indirimli tarife üzerinde çalmaya baladk ifadelerini kulland.

Ispartada geçtiimiz haftalarda yaanan elektrik ve doal gaz kesintileriyle ilgili Dönmez, Ispartaya metrekare bana 89 kilo kar yad. Bu kadar karn 11 saat içinde yamas atmosfere açk ebekelerde zarara yol açt. 10 ylda oluan arza 1 günde olutu. Ekiplerin buna yetimesi mümkün deil. Acil eylem planlarnn yeniden gözden geçirilmesine ilikin uyarlarmza yaptk, TEDA datm irketi ile ilgili inceleme balatt dedi.

ELEKTRKTE ÜRETLENN YARISI YURT DII KAYNAKLI

Enerjiye yaplan zamlarn üretim maliyetleri olduunu savunan bakan, Burada hakikaten bir bilgi kirlilii vardr. Herkes bir eyler söylüyor. Fiyat artnn kayna üzerinde durmakta fayda vardr. u anda sorun elektrik üretim maliyetlerinin artmasdr. Peki niçin artt? Aylardr söylüyoruz enerjide da baml bir ülkeyiz doal gazn yüzde 99unu yurt dndan petrolün yüzde 92sini yurt dndan ithal ediyoruz. Elektrik üretiminde kömürün büyük bir ksmn yurt dndan üretiyoruz. Elektrikte üretilenin yars yurt d kaynakldr. Sadece Türkiyede deil enerjide da baml ülkelerin böyle bir sorunu var.

Biz de geçtiimiz yl bunlarn büyük bir ksmn kaynanda tuttuk. Gelmekte olan bir art baraj görevi yaptk ve tuttuk. Geçtiimiz yl bunun faturas doal gazda 80 milyar lira, elektrik üretiminde 20 milyar liralk bir yük ald. Akaryakt piyasasnda 65 milyar liralk katk salam olduk. Toplamda 100 milyar liralk bir rakamdan bahsediyoruz. Her haneye 5 bin liralk geçtiimiz yl bir destek oldu. Hazinenin de bir yükü var. Bütçenin tüm imkanlarn enerji sübvansiyonlarna uygulamak doru deildir diye konutu.

Ana Sayfaya Git