Bakan Dönmez'den elektrik açıklaması: Esnafa indirim söz konusu olacak

Elektrikte tarife değişikliklerini 1 Mart'a kadar tamamlamayı amaçladıklarını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, "Esnaflar için indirimli tarifede yüzde 25 indirim söz konusu" dedi.

Bakan Dönmez'den elektrik açıklaması: Esnafa indirim söz konusu olacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik tarifelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kademe değişikliklerine değinen Bakan Dönmez, "Amacımız tüm değişiklikleri 1 Mart'a kadar tamamlayabilmek. Esnaflar için indirimli tarifede yüzde 25 gibi indirim söz konusu olacak" dedi.

NTV'de katıldığı programda soruları yanıtlayan Bakan Dönmez, "Saatlerin okunma aralığıyla ilgili herhangi bir hak kaybı yok. Ocak ayında hane halkına baktığımızda indirimde kalan hanelerin sayısı toplam hanenin yüzde 64'ü oldu. Ticarethane grubunda yer alanlar için indirimli tarife üzerinde çalışmaya başladık" ifadelerini kullandı.

Isparta'da geçtiğimiz haftalarda yaşanan elektrik ve doğal gaz kesintileriyle ilgili Dönmez, "Isparta'ya metrekare başına 89 kilo kar yağdı. Bu kadar karın 11 saat içinde yağması atmosfere açık şebekelerde zarara yol açtı. 10 yılda oluşan arıza 1 günde oluştu. Ekiplerin buna yetişmesi mümkün değil. Acil eylem planlarının yeniden gözden geçirilmesine ilişkin uyarılarımıza yaptık, TEDAŞ dağıtım şirketi ile ilgili inceleme başlattı" dedi.

'ELEKTRİKTE ÜRETİLENİN YARISI YURT DIŞI KAYNAKLI'

Enerjiye yapılan zamların üretim maliyetleri olduğunu savunan bakan, "Burada hakikaten bir bilgi kirliliği vardır. Herkes bir şeyler söylüyor. Fiyat artışının kaynağı üzerinde durmakta fayda vardır. Şu anda sorun elektrik üretim maliyetlerinin artmasıdır. Peki niçin arttı? Aylardır söylüyoruz enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz doğal gazın yüzde 99’unu yurt dışından petrolün yüzde 92’sini yurt dışından ithal ediyoruz. Elektrik üretiminde kömürün büyük bir kısmını yurt dışından üretiyoruz. Elektrikte üretilenin yarısı yurt dışı kaynaklıdır. Sadece Türkiye’de değil enerjide dışa bağımlı ülkelerin böyle bir sorunu var.

Biz de geçtiğimiz yıl bunların büyük bir kısmını kaynağında tuttuk. Gelmekte olan bir artışı baraj görevi yaptık ve tuttuk. Geçtiğimiz yıl bunun faturası doğal gazda 80 milyar lira, elektrik üretiminde 20 milyar liralık bir yük aldı. Akaryakıt piyasasında 65 milyar liralık katkı sağlamış olduk. Toplamda 100 milyar liralık bir rakamdan bahsediyoruz. Her haneye 5 bin liralık geçtiğimiz yıl bir destek oldu. Hazine’nin de bir yükü var. Bütçenin tüm imkanlarını enerji sübvansiyonlarına uygulamak doğru değildir" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler