Bal ormanları kuruldu

Bal ormanları kurulduğu yörede üretimi artırdı, halka gelir oldu

Haberler 26.05.2022 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfa Orman Bölge Müdürlüünce Güneydou Anadolu Bölgesinde oluturulan bal ormanlar sayesinde zenginleen bitki örtüsü arclk faaliyetini ve bal üretimini artrd.

Tarm ve Orman Bakanlnca orman köylüsünün gelirinin artrlmas çalmalar kapsamnda Orman Genel Müdürlüünün yürüttüü, Bal Ormanlar Eylem Plan çerçevesinde ormanlar oluturulmaya baland.

anlurfa Orman Bölge Müdürlüü bu dorultuda sorumluluk alanndaki illerden Diyarbakr, Siirt, rnak, Batman, anlurfa, Mardin ve Adyamanda 20 bal orman oluturdu.

Sunduu ekolojik katknn yan sra bal özü tayan bitkilerin ekim ve dikimiyle de kurulduu bölgede bitki örtüsünü zenginletiren bal ormanlar, yörede arclk faaliyetinin artmasn salad.

Daha önce sadece kendi ihtiyac için bal üretimi yapanlar, arlarn beslenebilecei alann genilemesiyle kovan saysn artrd. Ticari amaçla üretime yönelenlerin gelirinde de art oldu.

BAL ORMANLARI BÖLGEDEK GÖçÜ TERSNE çEVRD

anlurfa Orman Bölge Müdürü Mehmet Zeki Bayc, AA muhabirine yapt açklamada, sorumluluk sahalarnda 20 bal ormannn bulunduunu, bu yl bölgeye kazandrlacak 7 bal ormanyla saynn 27ye yükseleceini söyledi.

Arcln gelitirilmesine yönelik aaçlandrma, toprak muhafaza, erozyon kontrol ve rehabilitasyon gibi çalmalarla bal özü tayan aaç ile bitkilerin ekim ve dikimiyle oluturulan sahalarn bal orman statüsü tadn ifade eden Bayc, bu alanlarda bal özü tayan akasya, badem, mahlep ve Antep fst aaçlar ile geven, kekik gibi yöreye özgü çiçek açan aaç ve bitki türlerini kullandklarn belirtti.

Bal ormanlaryla ülkede arcln desteklenmesi, bal üretiminin maksimum seviyeye getirilmesi, ülke ekonomisine katk salanmas ve bölgeden göçün tersine çevrilmesinin amaçlandn kaydeden Bayc, Bal ormanlar bölgemizdeki göçü tersine çevirdi, geri dönülerle köyler de yeniden canland. ifadesini kulland.

HEDEFMZ KOVAN SAYISINI 1 MLYONA çIKARTMAK

Bayc, u bilgileri verdi:

Geçen yln verilerine göre bölgemizdeki 20 bal ormanmzdan 750 bin ar kovanmz gezici ya da sabit bir ekilde faydalanmakta. Bunlardan yaklak 4 bin ton bal üretimi gerçeklemekte. Bu sene meteorolojik olarak havalar da iyi gidiyor. Bu yl planladmz 7 bal ormann da devreye sokunca hedefimiz kovan saysn 1 milyona, bal üretimini de 5 bin tona çkartmak.

Bir haneye 30 ar kovan verdiklerini, bunun yüzde 20sinin hibe, geriye kalannn da sfr faizli krediyle olduunu aktaran Bayc, öyle konutu:

Mevcut bal orman genel alanmz 30 bin dekar ve buralarda 3 milyon 500 bin fidan dikildi bugüne kadar. Bu yl tesis edeceimiz yeni bal ormanlaryla bu say 4 milyon fidan bulacak. Arclarmzla istiare halindeyiz. Talepleri dorultusunda çalmalarmz yapyoruz. Bal ormanlarmzdan istifade etmek isteyen arclarmz rahatlkla buralarda konulanabilir. Onlardan herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Sadece ormanlar tahrip edip, zarar vermeyeceklerine dair yazl belge alyoruz. Baka bir talebimiz yok. Yeter ki gelsinler bizim misafirimiz olsunlar.

GENçLER ARICILIA YÖNELD

Diyarbakrn çüngü ilçesine bal krsal Akta Mahallesi muhtar Vahdettin Koçyiit de oluturulan ormanlarn erozyonun önlenmesi dahil kendilerine çok ey kazandrdn vurgulad.

Bölgelerinde bal kalitesinin arttna ve oluan potansiyelle gençlerin arcla yöneldiine iaret eden Koçyiit, Kazançlar artnca insanlarmz da kazandk. Artk gurbete, stanbula gidip tekstilde 3-5 kurua çalp ailelerinden ayr kalmyorlar. dedi.

Koçyiit, bal ormanlar öncesi insanlarn sadece kendi ihtiyacna yönelik bal ürettiini, u anda ise köyde 700-800 kovan olanlarn bulunduunu, ciddi miktarda üretim yapldn söyledi.

lçedeki baln kaliteli olduunu dile getiren Koçyiit, üretilen bal dünyaya tantmak istediklerini belirtti.

AAç VE BTK POPÜLASYONUNUN ARTMASI BZ BAL ÜRETMEYE TEVK ETT

Akta Mahallesindeki bal ormannda üretim yapan mran Balpetek de bölgedeki dalarn 15 yl öncesine kadar bitki örtüsü bakmndan çok zayf olduunu ifade etti.

Balpetek, bal orman ile yörede aaç çeidinin, çeitlenen bitki örtüsüyle de baln aromas ve kalitesinin arttn aktard.

Aaç ve bitki popülasyonunun artmas bizi bal üretmeye tevik etti. Daha önce ailemiz için 5-10 ar kovanyla bal üretiyorduk. Bal ormanlar artnca bu bizi ticari amaçla üretime tevik etti. Daha önce ürettiimiz bal 3-5 teneke iken imdi yaklak 70 tenekeye çkt. diyen Balpetek, Bakanlk ve Orman Bölge Müdürlüüne teekkür etti.

Ana Sayfaya Git