Banka borcu olanlara müjde!

Bankadan kredi çekip ödeyemeyenler için yeni bir fırsat doğdu. Artık borçlara Varlık Yönetim Şirketi bakıyor. Borçlu kalmak istemeyenler için yeni imkanlar var. 500 bin kişi borcundan kurtuldu.

Haberler 04.06.2017 - 11:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bankalar, 2 milyon müteriden tahsil edemedii alacaklarn varlk yönetim irketine devretti. Devredilen tutar 28.7 milyar lira. irketler borcunu ödemek isteyene büyük avantaj sunuyor. Taksit imkan da var

YILLARDIR TAHSL EDLEMED

Bankadan kredi çekip 90 günlük sürede ödeyemeyenler yasal takibe düüyor, yani avukatlk oluyor. Avukatlar da tüm çabaya ramen 2-3 yl içinde bu borcu tahsil edemezse bankalar, kredi ve kredi kart alacaklarn belli bir tutar karlnda varlk yönetim irketlerine devrediyor. Borç devredildikten sonra muhatap varlk yönetim irketleri oluyor.

16.4 MLYARI BREYSEL

Varlk yönetim irketleri, Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (BDDK) aldklar lisansla ve yine BDDK denetiminde faaliyet gösteriyor. irket says 12. Bu irketlerde borçlu 2 milyon kiinin dosyas var. Bankalarn devrettii tahsili gecikmi borç toplamnn 16.4 milyar liras bireysel, 12.3 milyar liras ticari (KOB) krediler olmak üzere 28.7 milyar lira.

NASIL ÖRENR, ÖDERM?

Dosyas bankadan çkm ve varlk yönetim irketine devredilmi kiiler ne yapacak? Borç nasl ödenecek? Borcunu ödeyen kara listeden çkp, kredi çekebilir mi? irketler taksit veya indirim yapyor mu? Merak edilenleri Varlk Yönetim irketleri Dernei Bakan Selçuk Tuncal ve Bakan Vekili Hasan Tengize Postadan Bilal Emin Turana açklad.

90 GÜNLÜK KRTK SÜRE

Varlk yönetim irketlerinin amac ne? Varlk yönetim sektörü, tahsili gecikmi alacaklar satn alarak bankalar yükten kurtarr. Daha esnek koullarla ödeme imkan sunarak tüketicilerin tekrar kredi çekebilir duruma gelmesini salar.

Bankalar hangi borçlarn varlk yönetim irketine devreder? Bankalar ortalama 2-3 yl hukuki takipten sonra tahsil edemedikleri dosyalardan oluan tahsili gecikmi alacak portföylerini ihale yoluyla varlk yönetim irketlerine devreder.

Varlk yönetim irketine devredilmeden önce banka borçluya ne gibi süreç iletir? Vadesi gelen bir borç, 90 gün içinde ödenmezse tahsili gecikmi alacak statüsüne geçer ve yasal takip süreci balatlr. Bu 90 günlük süreçte banka müterisine sözlü ve/veya yazl olarak ulap, borcunu ödemesini hatrlatr. Bu süreçte borca gecikme faizi uygulanr. Sonra hukuki süreç balatlr.

ÖDENMEYEN BORç NEREYE BLDRLR?

Bankalar kredi geri ödemesindeki gecikmeyi Kredi Kayt Bürosuna (KKB) yapt aylk bildirimlerde belirtir ve müterinin bu gecikme durumunu KKB üyesi tüm bankalar görür. Bu süreç müterinin kredi notunu olumsuz etkiler, kredi bavurular olumsuz yantlanr.

500 BN K KURTULDU

Bankalar tahsili gecikmi alacaklarn kaç liraya satt? Bankalar toplam 28.7 milyarlk alacan varlk yönetim irketine 3.4 milyar liraya devretti.

Daha çok hangi borçlar devrediliyor? Mart 2017 itibaryla bankalar; tahsili gecikmi 16.4 milyar TL tutarnda bireysel, 12.3 milyar TL tutarnda ticari ve KOB kredisini satt.

Bugüne kadar kaç kii borçtan kurtuldu? Varlk yönetim irketlerine devredilen borçlu says 2 milyon. Ayrca sektör u ana kadar 500 binden fazla müterinin borçtan kurtulmasn salad. Borcunu ödeyen kredi çekebilir hale geldi.

Kredi alaca varlk yönetim irketine devredildiyse borçlu kara listeye girer mi? Bankalar tarafndan kredi geri ödemelerindeki gecikmeler, Kredi Kayt Bürosuna aylk olarak iletiliyor. 90 günlük yasal süreden sonra balatlan hukuki süreçle kii kara listeye giriyor. Varlk yönetim irketleri de aylk bilgi vermeye devam ediyor. Yani borç devretse de kapanmadan kara liste son bulmuyor.

Ana Sayfaya Git