Bankalar uyarıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı tedbirler kapsamında Kredi Garanti Fonunun (KGF) kefalet kapasitesinin 250 milyar lira artırıldığını ancak bu kredilerin bankalar tarafından finansman sorunu yaşayan firmalara ulaştırılmasında sıkıntılar olduğunu belirterek, "Tüm bankalarımızı, sıkıntıya düşen tüm firmalarımıza destek olmaya çağırıyorum." ifadesini kullandı.

Haberler 08.04.2020 - 11:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hisarcklolu, yapt yazl açklamada, tüm dünyann yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn dolaysyla oldukça zor bir dönemden geçtiine, bu dönemde Türkiyede de birçok iletmenin faaliyetlerini geçici olarak durdurduuna iaret etti.

Birkaç sektör dnda tüm firmalarda ciddi ciro kayplar olduunu ifade eden Hisarcklolu, devletin bu dönemde ekonomik etkileri kontrol altnda tutabilmek için birçok tedbir açkladn hatrlatt.

BANKALARA çARI

Hisarcklolu, bu tedbirlerin ana omurgasnda da vergi ertelemeleri, ksa çalma ödenei ve düük maliyetli iletme kredileri olduuna dikkati çekerek, her üç tedbirin de firmalarn faaliyetlerinin devam etmesi ve istihdamn korunmas için çok önemli olduunu belirtti.

Özellikle kredi genilemesinin salanabilmesi için Cumhurbakan Erdoann açklad tedbirler kapsamnda KGF kefalet kapasitesinin 250 milyar lira artrldn belirten Hisarcklolu, unlar kaydetti:

Ancak 81 ilden oda ve borsalarmza gelen ikayetler bu kredilerin bankalar tarafndan finansman sknts çeken firmalarmza ulatrlmasnda skntlar yaandn gösteriyor. irketlerimiz bankalar tarafndan limit bitti denilip bavurusu dahi alnmadan geri çevriliyor. Hatta koronavirüsten olumsuz etkilenen firmalarmza deil de kredibilitesi yüksek büyük firmalara kredi kullandrld yönünde de eletiriler var. Buradan tüm bankalara seslenmek istiyorum; bu dönem karllk düünecek, irket seçecek dönem deil. Hepimiz ayn gemideyiz. Reel sektör olmazsa bankaclk kesimi de olmaz. Devletimiz zaten riskin yüzde 80ini üstleniyor. Tüm bankalarmz, skntya düen tüm firmalarmza destek olmaya çaryorum.

Ana Sayfaya Git