Belediyelere "7 gün 24 saat esası"na göre hizmet genelgesi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum imzasıyla, belediyelerin vatandaşa 7 gün 24 saat esasına göre kesintisiz hizmet vermesi ve bu kapsamda gerekli çalışmaları yapmasıyla ilgili 81 ile genelge gönderildi.

Haberler 08.03.2019 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum imzasyla belediyelerin vatandaa 7 gün 24 saat hizmet etmesi, bu kapsamda personel bulundurulmas ve gece-gündüz hizmetlerin devam ettirilmesi ile ilgili 81 ile genelge gönderildi.

Vatandalarn yerel yönetimlerden ald hizmetlerin zamannda ve en uygun yöntemlerle sunularak, hizmet kalitesinin artrlmas ve vatanda memnuniyetinin en üst seviyeye çkarlmas, Cumhurbakanl Hükümet Sistemi yerel yönetim anlaynn temel unsurlarndan birisi oldu.

Bakan Kurum tarafndan, Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimatyla vatandaa 7 gün 24 saat hizmet edecek belediyelerin personel bulundurmas ve gece-gündüz bu personelin hizmet etmesiyle ilgili 81 ile genelge gönderildi.

Genelgede, yerel yönetimlerin il, belediye veya köy halknn mahalli müterek ihtiyaçlarn karlamak üzere kurulu esaslarnn Anayasann 127nci maddesinde belirtildii anmsatld.

Bu kapsamda, yerel yönetimlerin görev, yetki ve sorumluluklarnn Belediye, Büyükehir Belediyesi ve stanbul Su ve Kanalizasyon daresi Genel Müdürlüü Kurulu ve Görevleri Hakknda Kanunlar olmak üzere çeitli kanunlarla belirlendii kaydedildi.

Belediyelerce verilen hizmetlerin kesintisiz olmas önemli

Genelgede, Belediye Kanununda, belediyelerin görev, yetki ve sorumluluklar belirlenirken temel ilke olarak sunulacak hizmetin, mahalli ve müterek nitelikte olmas esasnn benimsendii vurguland.

Bu hizmetlerin yürütülmesi amacyla belediyelerce her türlü faaliyet ve giriimde bulunulabileceinin hüküm altna alnd da genelgede ifade edildi.

Ayn kanunda, belediye hizmetlerinin, vatandalara en yakn yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulaca, hizmet sunumunda engelli, yal, dükün ve dar gelirlilerin durumuna uygun yöntemlerin uygulanmas gerektii esasnn getirildii anmsatlan genelgede, Bundan dolay kamu hizmetlerinin sunulmasnda süreklilik esas olurken, hizmetlerin kesintisiz olarak yürütülmesi kamu yararnn salanmas açsndan büyük önem tayor. denildi.

Kamusal ihtiyaç olarak ortaya çkm bulunuyor

Yerel yönetimlerce hali hazrda zabta, itfaiye, su, kanalizasyon, cenaze ve defin hizmetleri gibi nitelii gerei 7 gün 24 saat esasna göre kesintisiz yürütülen hizmetler bulunduu vurgulanan genelgede, u ifadelere yer verildi:

Ayn zamanda günümüzün gelien ve deien artlar çerçevesinde özellikle büyükehirlerimizde çalma saatlerinin esneklik göstermesi, 24 saat esasna göre çalan birçok i yerinin bulunmas, kent yaamnn 24 saate yaylmas gibi nedenlerle hizmet sunumunda sürekliliin salanmas ve bu balamda farkl hizmetlerin de 7/24 esasna göre yürütülmesi kamusal bir ihtiyaç olarak ortaya çkm bulunuyor.

7/24 esasna göre kesintisiz yürütülmesi gerekmektedir

Genelgede, belediyelerin söz konusu ihtiyaç ve gelimelere uygun olarak hizmet sunum yöntemlerini yaplandrmalar gerektiine dikkat çekildi.

Bu kapsamda çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum imzasyla tüm illere gönderilen genelgede, unlara iaret edildi:

Bu itibarla vatandalarmzn talep, ikayet ve bavurularnn 7 gün 24 saat kesintisiz olarak kabul edilmesine imkan salayacak tedbirlerin beyaz masa uygulamas, çar merkezi, elektronik ortamda bavurularn alnmas, personel görevlendirilmesi ve benzeri uygulamalarn tüm belediyelerce alnmas gerekmektedir.

Belediyeler tarafndan yürütülen hizmetlerin nitelii ve sunumuna ilikin beklentilerle ihtiyaçlar göz önüne alnarak belirlenecek hizmetlerin, 7 gün 24 saat esasna göre kesintisiz olarak yürütülmesi gerekmektedir.

Genelgede, uygulama sonuçlarnn çevre ve ehircilik Bakanlnn yerelbilgi@csb.gov.tr adresine gönderilmesi gerektii kaydedildi.

Ana Sayfaya Git