Belediyelere kentsel dönüşüm desteği geliyor

İLBANK Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş "Belediyelere yönelik ilk kez kentsel dönüşüm kredi desteği sağlayacağız.

Haberler 24.01.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ller Bankas (LBANK) Yönetim Kurulu Bakan Mücahit Demirta, Türkiye genelinde kentsel dönüüm çalmalarnn hzlandrlmas için belediyelere ilk defa sfra yakn faiz orannda, uzun vadeli kredi destei salanacan açklad. Demirta, ayrca bundan sonra içme suyu, artma, kanalizasyon gibi alt yap çalmalarn tamamlamayan belediyelere de üst yap çalmalar için kredi verilmeyeceini bildirdi.

Demirta, çevre ve ehircilik Bakanlna bal olan LBANKn, terörle mücadeleden zarar gören Dou Anadolu ve Güneydou Anadolu Bölgelerindeki çalmalarn yan sra kentsel dönüüme yönelik faaliyetler ve belediyeleri finanse etmek konusunda yeni projeleri hayata geçireceini söyledi.

çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhasekinin daha önce kentsel dönüümün hzlandrlmasna yönelik açklad projeler kapsamnda hazrlklarnn sürdüüne deinen Demirta, belediyelere kentsel dönüüm çalmalar için yeni bir destek salayacaklarn ifade etti.

Bakanln hali hazrda LBANK üzerinden belediyelere üst yap ve alt yapya yönelik kredilendirme yaptn anmsatan Demirta, yeni destek çalmasna yönelik, u bilgileri aktard:

Belediyelere yönelik ilk kez kentsel dönüüm kredi destei salayacaz. Bu hali hazrda normal faizler üzerinden zaten bankalarda olan bir kredi. Fakat buna belediyelerin yaklamlar, maliyetleri yüksek olduu için çok mümkün olamad.

Türkiyenin her bölgesinde depreme dayankl yaplarn bir önce temin edilmesi için belediyeleri finanse etmek üzere bir çalma balattk. Hem yurt içindeki fonlar hem de yurtdnda bu balamda kentsel dönüüm ve deprem balkl fonlardan yararlanmak üzere bir çalmann içerisindeyiz. Tamamlandkça Sayn Bakanmz ilan edecek. Amacmz, düük faizli yani neredeyse sfr faizli olacak ekilde uzun vadeli borçlanmalar yaparak, belediyeleri kentsel dönüüm alanlarnn yenilenmesiyle ilgili daha aktif hale getirmek.

Demirta, belediyelere salanacak kentsel dönüüm kredisinin LBANK üzerinden temin edileceini bildirdi.

- Yklacak durumda 5-6 milyon bina var

Türkiye genelinde deprem riski tayan, çürük durumdaki binalara yönelik bilgileri paylaan Demirta, Sayn Bakanmzn da açklad gibi eski, mühendislik hizmeti almam ya da çok az alm, ilk depremde de yklmas öngörülen binalarn toplam says 5-6 milyon civarnda. diye konutu.

Demirta, Bakanlk, belediyeler veya özel sektör üzerinden u andaki hzla gidildiinde bu binalarn ancak 30-40 ylda dönüebileceine dikkati çekerek, Bu, olabilecek ilk depreme kar çok riskli bir zaman dilimi. Yani en az 10-15 yl içerisinde 5-6 milyon binann dönütürülmesi gerekiyor. Bu, ylda en az 500 bin ya da bir milyona yakn konutun yenilenmesi anlamna geliyor. Bunun için de bir takm finans kaynaklarnn devreye sokulmas lazm. Amacmz da bu finans kaynaklarn bularak bunlar aktif hale getirip, bu dönüümü bir an önce salamak. deerlendirmesini yapt.

- Proje bazl kredilendirme yaplacak

Kredi destei kapsamnda öncelikli olarak riskli alan ilan edilen yerlerden balanacan vurgulayan Demirta, Bu bir kampanyaya dönüecek. Her ehirde, bölgedeki çöküntü alanlarn, gecekondu bölgelerini yani mühendislik hizmeti görmemi binalarla ilgili envanterlerini çkartp, müracaatlar alacaz. Proje baznda kredilendirme olacak. ifadesini kulland.

Demirta, depreme dayanksz binalarn younluklu olarak bulunduu bölgeler için gerçekletirilecek projelerde vatandan da haklarn koruyacak bir yol izleneceine iaret ederek, Bunu dorudan proje kredilendirmesi diye nitelemek lazm. Belediyelere bir para aktarp onlarn dönüümünü beklemek yerine, projesini yapacak, hak sahibi vatandalarla görümelerini salayacak, anlatn, vatandan projeye katldn bize beyan edecek. Sadece finans lazm olduu aamada biz de o finans salayarak projenin gerçekletirilmesini salayacaz. Paray da tam proje odakl yerinde kullanarak, amaçlanan ilerin yaplmasn temin edeceiz. dedi.

- Alt yapsn tamamlamayana üst yap kredisi verilmeyecek

Demirta, kredi desteinin yan sra yerel yönetimlere yönelik yeni bir çalmann daha balatlacana dikkati çekti.

Yeni uygulamada alt yaplarn tamamlamayan belediyelere üst yap kredisi verilmeyeceini bildiren Demirta, unlar kaydetti:

Sayn Bakanmzn talimat üzerine aldmz bir prensip karar var. Alt yaplar tamamlanmam belediyelerin üst yap projelerine kesinlikle kredi vermeyeceiz. Önce alt yaplar yani içme suyu, kanalizasyon, artma ve çevre balkl bütün ilerini tamamlayacak. Ondan sonra belediye hizmet binas, kültür merkezi gibi dier üst yap projeleri için kredi vereceiz. Böyle bir ayrm Türkiyenin artk artma tesisi olmayan beldeleri, kentleri ya da kanalizasyonu olmayan, içme suyu ebekesi tamamlanmayan beldeleri kalmasn diye yapyoruz.

Ana Sayfaya Git