Besiciler isyan etti!

Yem maliyetini karşılayamayan besiciler, hayvanlarını kesime götürürken fiyatıyla cep yakan kırmızı etin kilosu ise 45 liraya kadar düştü.

Haberler 10.11.2021 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mazot, nakliye, yem fiyatlarnn yükselmesiyle girdi maliyetlerinin altnda kalan besiciler, hayvanlarn satmann telana girdi. Bu durum kasaplarn ilerinin açlmasna neden olurken ucuz et almak isteyen vatanda ise kasaplarn yolunu tuttu.

Besicilerin zarar ettiini, yüksek maliyetlerle ba edemeyen kentteki birçok yetitiricinin hayvanlarn ya satmak ya da kesime götürmek zorunda kaldn ifade eden Siirt Kasaplar Odas Bakan Abdulkadir Can, birçok besicinin iflas ettiini söyledi.

Yem fiyatlarnn çok yüksek olmas nedeniyle maliyetlerin yükseldiini, bu yüzden de besicilerin hayvanlarn satmak zorunda kaldn kaydeden Can, bu nedenle krmz et fiyatlarnn dütüünü söyledi.

BESCLER HAYVANLARINA BAKAMADII çN SATMAK ZORUNDA KALIYOR

Krmz et fiyatn 55 TLden 45 TLye düürdüklerini dile getiren Can, Göçerler yaylalardan dönü yapmaya balad. Yemin torbas 200, arpann kilosu 3 bin 300 TL oldu. Bu nedenle besiciler hayvanlar besleyemedii için satmak zorunda kalyor. Halk bu indirimden faydalansn, u anda krmz et, balk fiyatnadr. Ya, eker pahaland am et ucuzlad. ifadelerini kulland.

ALLAHA ÜKÜR KASAPLAR OLARAK MZ çOK Y AMA BESCLER KAN ALIYOR

Koyun sahiplerinin yükselen yem fiyatlarndan dolay iflas ettiini dile getiren 40 yllk kasap Hayrettin Can, Arpann kilosu 3,5 TL, saman ise 2,5 TL. Besiciler ne satabiliyor ne de bakabiliyorlar. 2 bin koyun sahibi bir besici hayvanlarna nasl baksn? Bir koyunun günlük yem maliyeti 5 TL. Koyunlarna nasl baksnlar ki? Kasaplar olarak bizim ilerimiz Allaha ükür çok iyi ama koyun sahipleri kan alyor. Besicilerin hepsi iflas etmi durumda, devlet onlara destek vermeli. eklinde konutu.

FYATLAR DÜMÜKEN TAVUK ET ALMAKTANSA KIRMIZI ET ALMAK DAHA MANTIKLI

Krmz etin ucuzlamasn frsat bilen vatandalardan Erdal Gök, oldukça yükselen beyaz et yerine fiyat 45 TLye kadar düen krmz et almay tercih ettiini söyledi.

Fiyat 55-60 TL civarnda olduu için 1-2 kilo ancak krmz et alabildiini ama fiyatn ucuzlamasyla 3-4 kilo alacan söyleyen Gök, Etin kilosu 45 TLye dütü, ben de bu frsat deerlendirdim ve et almaya geldim. Tavuk eti zaten 20 TLyi geçti, tavuk eti almaktansa krmz eti almak daha mantkl. Etin fiyat dütüü için bugün daha fazla aldm. Etin fiyat dümüken halkmzn gelip etini almasn ve k için sucuk yapmasn tavsiye ederim. dedi.

DEVLETN BESCLERE DESTEK VERMES LAZIM

Maliyetle ba edemeyen Siirtli besiciler hayvanlarn sata çkard: Et fiyatlar dütü

Sabri Öztunç

Yem fiyatlar yükseldii için besicilerin hayvanlarn satmak zorunda kaldn dile getiren kasap Sabri Öztunç, Krmz et fiyat oldukça dütü, millet bundan faydalanyor. lerimiz de çok iyidir ama biz hayvan sahiplerine üzülüyoruz, onlar madur oluyorlar. Devletin onlara destek vermesi, arpa ve buday fiyatlarn düürmesi gerekiyor. dedi.

DEVLET DESTEKLEME YAPMASIN, SADECE YAYLALARA çIKMAMIZA ZN VERSN YETER

Yem bata olmak üzere dier girdi maliyetlerinin artmas nedeniyle zarar ettiklerini ve çareyi hayvanlarn satmakta bulduklarn dile getiren göçer Muhsin Yaral, yaylalarn serbest braklmadn bu nedenle de maliyetlerin katlanarak artna dikkat çekti.

Bütün hayvanlarn satsa dahi maliyetlerin altndan kalkamayacan ifade eden Yaral, besicilerin yaad sknty u sözlerle dile getirdi:

Besici hayvanlarna bakamyor, hepimiz iflas ettik. Besicilere ylda 15 bin TL destekleme yaplyor ama samann kilosu 2,5, arpann ise 3,5 TL. Hayvanlarmza bakamyoruz, bu ii brakacaz. Paras olmayan besiciler borçlanarak 5,5-6 TLden arpa ve saman alyor. Kasaplar bizden hayvan ucuza alyor, bu bizi nasl kurtaracak? 55 yldr besicilik yapyorum, neredeyse hayvanm kalmad, elimde kalan hayvanlar satsam bile yem masrafn karlayamam. Hayvanlarm Tatvandan kamyona yükleyip getiriyorum ve 3 bin TL nakliye ödüyorum. Yaylaya çkmak yasaklanyor, yollar kullanmamza da izin verilmiyor, sonra da Hayvanclk yapn! diyorlar. Destekleme yapmasnlar ama yaylalar serbest braksnlar. Param olmad için 6nc aya kadar 6 TLden borçla 25 ton arpa aldm, eve gidip hesap yaptmda bütün hayvanlarm satsam da paras çkmyor.

Ana Sayfaya Git