Besiciler isyan etti!

Yem maliyetini karşılayamayan besiciler, hayvanlarını kesime götürürken fiyatıyla cep yakan kırmızı etin kilosu ise 45 liraya kadar düştü.

Besiciler isyan etti!

Mazot, nakliye, yem fiyatlarının yükselmesiyle girdi maliyetlerinin altında kalan besiciler, hayvanlarını satmanın telaşına girdi. Bu durum kasapların işlerinin açılmasına neden olurken ucuz et almak isteyen vatandaş ise kasapların yolunu tuttu.

Besicilerin zarar ettiğini, yüksek maliyetlerle baş edemeyen kentteki birçok yetiştiricinin hayvanlarını ya satmak ya da kesime götürmek zorunda kaldığını ifade eden Siirt Kasaplar Odası Başkanı Abdulkadir Can, birçok besicinin iflas ettiğini söyledi.

Yem fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle maliyetlerin yükseldiğini, bu yüzden de besicilerin hayvanlarını satmak zorunda kaldığını kaydeden Can, bu nedenle kırmızı et fiyatlarının düştüğünü söyledi.

"BESİCİLER HAYVANLARINA BAKAMADIĞI İÇİN SATMAK ZORUNDA KALIYOR"

Kırmızı et fiyatını 55 TL'den 45 TL'ye düşürdüklerini dile getiren Can, "Göçerler yaylalardan dönüş yapmaya başladı. Yemin torbası 200, arpanın kilosu 3 bin 300 TL oldu. Bu nedenle besiciler hayvanları besleyemediği için satmak zorunda kalıyor. Halk bu indirimden faydalansın, şu anda kırmızı et, balık fiyatınadır. Yağ, şeker pahalandı am et ucuzladı." ifadelerini kullandı.

"ALLAH'A ŞÜKÜR KASAPLAR OLARAK İŞİMİZ ÇOK İYİ AMA BESİCİLER KAN AĞLIYOR"

Koyun sahiplerinin yükselen yem fiyatlarından dolayı iflas ettiğini dile getiren 40 yıllık kasap Hayrettin Can, "Arpanın kilosu 3,5 TL, saman ise 2,5 TL. Besiciler ne satabiliyor ne de bakabiliyorlar. 2 bin koyun sahibi bir besici hayvanlarına nasıl baksın? Bir koyunun günlük yem maliyeti 5 TL. Koyunlarına nasıl baksınlar ki? Kasaplar olarak bizim işlerimiz Allah'a şükür çok iyi ama koyun sahipleri kan ağlıyor. Besicilerin hepsi iflas etmiş durumda, devlet onlara destek vermeli." şeklinde konuştu.

"FİYATLAR DÜŞMÜŞKEN TAVUK ETİ ALMAKTANSA KIRMIZI ET ALMAK DAHA MANTIKLI"

Kırmızı etin ucuzlamasını fırsat bilen vatandaşlardan Erdal Gök, oldukça yükselen beyaz et yerine fiyatı 45 TL'ye kadar düşen kırmızı et almayı tercih ettiğini söyledi.

Fiyatı 55-60 TL civarında olduğu için 1-2 kilo ancak kırmızı et alabildiğini ama fiyatın ucuzlamasıyla 3-4 kilo alacağını söyleyen Gök, "Etin kilosu 45 TL'ye düştü, ben de bu fırsatı değerlendirdim ve et almaya geldim. Tavuk eti zaten 20 TL'yi geçti, tavuk eti almaktansa kırmızı eti almak daha mantıklı. Etin fiyatı düştüğü için bugün daha fazla aldım. Etin fiyatı düşmüşken halkımızın gelip etini almasını ve kış için sucuk yapmasını tavsiye ederim." dedi.

"DEVLETİN BESİCİLERE DESTEK VERMESİ LAZIM"

 Maliyetle baş edemeyen Siirtli besiciler hayvanlarını satışa çıkardı: Et fiyatları düştü

Sabri Öztunç

Yem fiyatları yükseldiği için besicilerin hayvanlarını satmak zorunda kaldığını dile getiren kasap Sabri Öztunç, "Kırmızı et fiyatı oldukça düştü, millet bundan faydalanıyor. İşlerimiz de çok iyidir ama biz hayvan sahiplerine üzülüyoruz, onlar mağdur oluyorlar. Devletin onlara destek vermesi, arpa ve buğday fiyatlarını düşürmesi gerekiyor." dedi.

"DEVLET DESTEKLEME YAPMASIN, SADECE YAYLALARA ÇIKMAMIZA İZİN VERSİN YETER"

Yem başta olmak üzere diğer girdi maliyetlerinin artması nedeniyle zarar ettiklerini ve çareyi hayvanlarını satmakta bulduklarını dile getiren göçer Muhsin Yaral, yaylaların serbest bırakılmadığını bu nedenle de maliyetlerin katlanarak artığına dikkat çekti.

Bütün hayvanlarını satsa dahi maliyetlerin altından kalkamayacağını ifade eden Yaral, besicilerin yaşadığı sıkıntıyı şu sözlerle dile getirdi:

"Besici hayvanlarına bakamıyor, hepimiz iflas ettik. Besicilere yılda 15 bin TL destekleme yapılıyor ama samanın kilosu 2,5, arpanın ise 3,5 TL. Hayvanlarımıza bakamıyoruz, bu işi bırakacağız. Parası olmayan besiciler borçlanarak 5,5-6 TL'den arpa ve samanı alıyor. Kasaplar bizden hayvanı ucuza alıyor, bu bizi nasıl kurtaracak? 55 yıldır besicilik yapıyorum, neredeyse hayvanım kalmadı, elimde kalan hayvanları satsam bile yem masrafını karşılayamam. Hayvanlarımı Tatvan'dan kamyona yükleyip getiriyorum ve 3 bin TL nakliye ödüyorum. Yaylaya çıkmak yasaklanıyor, yolları kullanmamıza da izin verilmiyor, sonra da 'Hayvancılık yapın!' diyorlar. Destekleme yapmasınlar ama yaylaları serbest bıraksınlar. Param olmadığı için 6'ncı aya kadar 6 TL'den borçla 25 ton arpa aldım, eve gidip hesap yaptığımda bütün hayvanlarımı satsam da parası çıkmıyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz