"Beyaz altın" üretiminde sevindiren hareketlilik

Tarımda "beyaz altın" olarak adlandırılan ve geçmişten günümüze bereketli Çukurova topraklarıyla özdeşleşen pamuğun üretiminin son yıllarda artış göstermesi, bu alanda piyasada denge unsuru ÇUKOBİRLİK'in tesislerinde de hareketlilik yaşanmasını sağladı.

Haberler 10.09.2018 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adanada pamuk üretiminin son yllarda art göstermesi, pamuklarn ilendii çukurova Pamuk, Yerfst ve Yal Tohumlar Tarm Sat Kooperatifleri Birlii (çUKOBRLK) tesislerinde de hareketlik yaanmasn salad.

çukurovada beyaz altn pamuun yllarca en büyük alc kurumlardan, çiftçiye ilaç ve tohumluk destei verirken ortaya koyduu fiyatla da piyasada denge unsuru olan çUKOBRLKin, kütlü pamuun çekirdeklerinden ayrlp balya haline getirilmesi ilemlerinin yapld çrçr tesislerinde uzun süre sessizlik hakim oldu.

Pamuk üreticilerini desteklemek amacyla 1940l yllarda kurulan çUKOBRLK, yörede pamuk üretiminin son yllarda azalmas nedeniyle daha çok soya, ayçiçei ve kanola gibi ürünleri yetitiren çiftçilerle bulutu.

Adanada 2011den 2016ya kadar ekim alan ve üretimi yar yarya düen pamuk, son 2 ylda hükümetin ortaya koyduu bölgesel bazl tevik sistemi sayesinde çukurovada yeniden ivme kazand.

Geçen yl 330 bin dekarda 180 bin ton civar toplanan pamukta, bu yl ekim alannn yaklak 400 bin dönüme ulamas, rekoltenin ise 200 bin tonun üzerinde gerçeklemesi bekleniyor.

Pamuk üretimindeki bu art çUKOBRLKe de yansd. Uzun süredir çrçr tesisleri nispeten sessiz olan çUKOBRLKte hasat mevsiminin henüz banda olunmasna ramen artan pamuk üretimi nedeniyle önceki dönemlere göre hareketlilik yaanyor.

Tesislere traktörler veya kamyonlarla gelen pamuklarn, içindeki çiit ad verilen çekirdek miktarna göre kalitesi belirlenip depolara alnyor.

Pamuklar depolardaki emme sistemli borulardan makinelere aktarlp çiitlerinden arndrlrken, ardndan da balya haline getirilip üzerileri damgalanyor. Genellikle ayn kilogram ve hacimde olan balyalar, kullanlacaklar tekstil fabrikalarna tanmak üzere istifleniyor.

Pamua dönü balad

çUKOBRLK Yönetim Kurulu Bakan Seçgin Sakar, AA muhabirine yapt açklamada, Adana denince akla gelen tarmsal ürünlerin banda pamuun yer aldn söyledi.

Bir dönem eski günlerinden uzaklaan pamuk üretiminin son 2-3 yldr toparlandnn altn çizen Sakar, Pamua dönü balad. Tabii bunda hükümet politikas önemli. Katma deerinin çok yüksek olmasndan kaynaklanan piyasadaki yansmalar önemli. Girdi maliyetleri, destekleme fiyatlar önemliydi. dedi.

Pamuk ekimindeki artn kendilerini de olumlu etkilediini ve tesislerde hareketlilik yaandn vurgulayan Sakar, unlar söyledi:

Biz hedef olarak kurumumuza gelen pamuun tamamn almaya çalacaz. Altyapy o ekilde hazrladk. Üreticiden geçmi yla göre en az yüzde 30-40 daha fazla ürün alacamz tahmin ediyorum. Geçen yl üreticiden yaklak 27 bin ton kütlü pamuk, bin 500 ton civarnda soya ve ayçiçeinin almn yaptk. nallah bu rakamlar bu yl artacak.

Sakar, üretimin artmasnn yan sra çUKOBRLKin alm politikasyla da kendisine güvenen pamuk üreticisine kazandrdn belirtti.

Ana Sayfaya Git