Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu

"2018 Yılı Bilirkişilik Asgari Ücret Tarifesi", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Haberler 15.04.2018 - 01:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Resmi Gazetede yaymlanan ücret tarifesine göre, bilirkiilere ar ceza mahkemelerinde görülen dava ve iler için 380 lira ödeme yaplacak.

Adli ve idari yarg alannda yürütülen bilirkiilik faaliyetine ilikin bilirkii ücretlerinin belirlendii 2018 Yl Bilirkiilik Asgari Ücret Tarifesi, Resmi Gazetenin dünkü saysnda yaymlanarak yürürlüe girdi.

Tarifeye göre, bilirkiilere, icra ve iflas daireleri ile sat memurluklarnda, sulh hukuk ve tüketici mahkemelerinde, icra hukuk ve icra mahkemelerinde görülen i ve davalar ile cumhuriyet basavclklarnda yürütülen soruturmalar için 190ar lira ödenecek. Bilirkiiler, sulh ceza hakimliklerinde görülen iler kapsamnda da 190 lira alacak.

Asliye hukuk, asliye ceza, idare ve vergi mahkemelerindeki davalar ile buralarda görülen ilerle ilgili 315er lira alacak bilirkiilere, aile, i ve kadastro mahkemelerindeki i ve davalar için de 250 lira ücret verilecek.

Bilirkiilere, ar ceza mahkemelerinde görülen dava ve iler için 380 lira ödeme yaplacak.

Kamuoyunda istinaf olarak bilinen bölge adliye mahkemelerinde görülen dava ve ilere ilikin 400 lira ücret verilecek olan bilirkiilere, Yargtay ile Dantayda ilk derece mahkemesi sfatyla görülen davalar ve iler için 500 lira ödeme yaplacak.

- Ücret artrm ve indirimi yaplabilecek

Görevlendirmeyi yapan merci, bilirkiinin vasf veya ilgili uzmanlk alannda bilirkii teminde yaanan güçlüü, uyumazln niteliini, dosya kapsamn, görevlendirme yaplan yere gidilmesi için gereken süreyi, inceleme ve keif için geçirilen süreyi dikkate alarak ödenecek ücreti artrabilecek.

Öte yandan, görevlendirmeyi yapan merciler, iin mahiyetinin gerektirmesi halinde tarifede yazl bilirkii ücretlerini indirebilecek.

Ayr bir inceleme ve aratrmay gerektirmeyen seri dosyalarda iin mahiyetine göre tarifede yazl bilirkii ücretlerinden görevlendirmeyi yapan merci tarafndan uygun görülecek miktarda indirim yaplabilecek.

Bilirkiilik Yönetmelii uyarnca görevlendirmeye aykr olarak rapor düzenlenmesi halinde görevlendirme yapan merci tarafndan ücret veya gider ad altnda ödeme yaplmamasna veya aykrln niteliine göre takdir edilen ücret ve giderlerde indirim yaplmasna karar verilecek.

Ücretler, vergi kesintisi yapldktan sonra bilirkiilere ödenecek.

Ana Sayfaya Git