Bir ton kömür asgari ücret!

Son dönemlerde birçok ürüne yapıldığı gibi kömür fiyatlarına da yüzde 100'ü aşan zamlar yapılması kış hazırlıklarına başlayan vatandaşı kara kara düşündürüyor.

Haberler 11.10.2021 - 11:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-K mevsiminin yaklamasyla Türkiyenin birçok bölgesinde vatandalar yava yava hazrlklarna balarken odun ve kömür fiyatlarnn yüksek olmas nedeniyle hazrlklar istenilen seviede gitmiyor.

Kentte doalgaz kullanmnn yaygnlamas, ücretsiz kömür datm ve döviz kurunun artmas gibi nedenlerden dolay odun ve kömür sat yapan esnaf çok zor günler yayor. Zamlanan odun ve kömür fiyatlar cep yakarken özellikle dar gelirli ve asgari ücretle çalanlar yüksek fiyatlar nedeniyle kara kara düünüyor.

Bir ton fiyat 2 bin 500 TL ile 3 bin TL arasnda deien kömüre vatanda yaklaamazken esnaf sat yapamamaktan yaknyor. Kömüre alternatif arayan vatanda çareyi bir ton fiyat bir 500 TL olan yerli kömür ve odun almakta buluyor.

Havalarn soumaya balamasyla birlikte vatandalarn klk snma ihtiyaçlarn karlamak için fiyat aratrmasna baladn belirten sektör temsilcileri, geçtiimiz yla göre odun ve kömür fiyatlarnn iki katna çktn, bu yl artan fiyatlardan dolay vatandan tercihinin yerli kömürden yana olacana dikkat çekiyor.

Bir ton kömürün 2 bin 600 liradan satldn ve geçen yla göre yüzde 100ü aan fiyatla zamlandn belirten esnaf Ahmet Özcan, yerli kömürün de bin 500 liradan satldn bildirdi.

Kömürü bu yl galiba torba torba satacaz

Kömüre yaplan zamlarn durdurulmas çarsnda bulunan Özcan, Yaklak 10 gündür kömür satlar balad. u anda talepleri alyoruz. Fakat kömür fiyatlar geçen yla göre yüzde 100ün üzerinde artt. Bu arttan dolay hem esnaf hem de vatanda bu durumdan rahatsz oldu. çünkü kömür kullananlar gelir seviyesi düük olanlardr. Dolaysyla esnafn bu konuda vatanda ile kar karya kalmas bizleri üzüyor. çünkü sonuçta kömürü gariban insanlara satyoruz. Kömür fiyatlarnn bu kadar anormal bir ekilde yükselmesi esnaf ile vatanda arasndan biraz skntya neden oldu. Birçok vatandamz kömür fiyatlarnn yükselmesinin esnaftan kaynakl olduunu sanyor. Kömür fiyatlarnn bu ekilde yükselmesi bizden kaynaklanmyor. Kömür fiyatlarnn bu ekilde artmasnn yurtd kaynakl olduu söyleniyor. Kömür fiyatlar yüksek olduu için vatanda alamyor. u anda pek fazla kömür talebi de yoktur. Vatandan yüzde 80i halen kömür almad. Önceden ton halinde sattmz kömürü bu yl galiba torba torba satacaz. çünkü durum bunu gösteriyor. dedi.

6 ay içerisinde kömüre 29 defa zam geldi

Havalar soumasna ramen yüksek fiyat nedeniyle kömür satlarnn henüz balamadn belirten Erdal Demir, bir ton kömürün fiyatnn 2 bin 500 liraya yükseldiini belirterek, Kömür fiyatlarnda bir türlü denge olumad. 10 günde bir kömür zam geliyor. 6 ay içerisinde kömüre 29 defa zam geldi. Yerli kömürün fiyat daha uygun olduu için yerli kömür satma karar aldk. Fakat yerli kömür ithal kömürün kalitesinde olmad için satta biraz zorlanyoruz. Bir de baz kötü niyetli kiiler yerli kömürü ithal kömür diye satyorlar. çünkü yerli ve ithal kömür arasnda neredeyse yar yarya fiyat fark var. çuvallarn üzerindeki yerli kömür ibaresi çok küçük olduu için yerli kömürü ithal kömür diye satyorlar. ifadelerini kulland.

Bir ton kömürün fiyat asgari ücreti geçti

Bu sene kömür fiyatlarnn çok yüksek olduunu ifade eden Yüksel Gök ise, Bu sene satlarmz yok. Geçen yl tonunu bin 200 liraya sattmz kömürün fiyat bu yl yaklak 3 bin lira oldu. Geçtiimiz yl tonu 180 dolar fndk kömürün tonu bu yl 350 dolar oldu. Bu yüzden çok zor durumdayz. u anda asgari ücret 2 bin 800 lira ve bir ton kömür fiyat ise 2 bin 900 liradan satlyor. Bir ton kömürün fiyat asgari ücreti geçti. Bundan dolay da satlarmz olmuyor. eklinde konutu.

Esnaf olarak kara kara düünüyoruz

Geçtiimiz yla göre kömür fiyatlarnn yüzde 150 orannda zamlandn belirten ahin Korkmaz ise unlar söyledi:

Satlarmz ise yüzde 30-40 orannda azald. Fakir fukara bu yl nasl bu fiyata kömür alacak? Bizde esnaf olarak kara kara düünüyoruz. Geçtiimiz yl bir ton kömürün fiyat bin ile bin 200 lira arasnda satlyordu. Bu sene ise 2 bin 500 ile 2 bin 800 lira arasnda satlyor. Vatanda asgari ücretle kömür deil, ancak mutfak ihtiyacn alabilir. Bu sene vatandan kömür almas çok zor olacak.

Ana Sayfaya Git