Görüş Bildir

Bir ton kömür asgari ücret!

Son dönemlerde birçok ürüne yapıldığı gibi kömür fiyatlarına da yüzde 100'ü aşan zamlar yapılması kış hazırlıklarına başlayan vatandaşı kara kara düşündürüyor.

Bir ton kömür asgari ücret!

DİYARBAKIR-Kış mevsiminin yaklaşmasıyla Türkiye’nin birçok bölgesinde vatandaşlar yavaş yavaş hazırlıklarına başlarken odun ve kömür fiyatlarının yüksek olması nedeniyle hazırlıklar istenilen sevişede gitmiyor.

Kentte doğalgaz kullanımının yaygınlaşması, ücretsiz kömür dağıtımı ve döviz kurunun artması gibi nedenlerden dolayı odun ve kömür satışı yapan esnaf çok zor günler yaşıyor. Zamlanan odun ve kömür fiyatları cep yakarken özellikle dar gelirli ve asgari ücretle çalışanlar yüksek fiyatlar nedeniyle kara kara düşünüyor.

Bir ton fiyatı 2 bin 500 TL  ile 3 bin TL arasında değişen kömüre vatandaş yaklaşamazken esnaf satış yapamamaktan yakınıyor. Kömüre alternatif arayan vatandaş çareyi bir ton fiyatı bir 500 TL olan yerli kömür ve odun almakta buluyor.

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte vatandaşların kışlık ısınma ihtiyaçlarını karşılamak için fiyat araştırmasına başladığını belirten sektör temsilcileri, geçtiğimiz yıla göre odun ve kömür fiyatlarının iki katına çıktığını, bu yıl artan fiyatlardan dolayı vatandaşın tercihinin yerli kömürden yana olacağına dikkat çekiyor.                                                

Bir ton kömürün 2 bin 600 liradan satıldığını ve geçen yıla göre yüzde 100’ü aşan fiyatla zamlandığını belirten esnaf Ahmet Özcan, yerli kömürün de bin 500 liradan satıldığını bildirdi.

“Kömürü bu yıl galiba torba torba satacağız”

Kömüre yapılan zamların durdurulması çağrısında bulunan Özcan, “Yaklaşık 10 gündür kömür satışları başladı. Şu anda talepleri alıyoruz. Fakat kömür fiyatları geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde arttı. Bu artıştan dolayı hem esnaf hem de vatandaş bu durumdan rahatsız oldu. Çünkü kömür kullananlar gelir seviyesi düşük olanlardır. Dolayısıyla esnafın bu konuda vatandaş ile karşı karşıya kalması bizleri üzüyor. Çünkü sonuçta kömürü gariban insanlara satıyoruz. Kömür fiyatlarının bu kadar anormal bir şekilde yükselmesi esnaf ile vatandaş arasından biraz sıkıntıya neden oldu. Birçok vatandaşımız kömür fiyatlarının yükselmesinin esnaftan kaynaklı olduğunu sanıyor. Kömür fiyatlarının bu şekilde yükselmesi bizden kaynaklanmıyor. Kömür fiyatlarının bu şekilde artmasının yurtdışı kaynaklı olduğu söyleniyor. Kömür fiyatları yüksek olduğu için vatandaş alamıyor. Şu anda pek fazla kömür talebi de yoktur. Vatandaşın yüzde 80’i halen kömür almadı. Önceden ton halinde sattığımız kömürü bu yıl galiba torba torba satacağız. Çünkü durum bunu gösteriyor.” dedi.

“6 ay içerisinde kömüre 29 defa zam geldi”

Havalar soğumasına rağmen yüksek fiyat nedeniyle kömür satışlarının henüz başlamadığını belirten Erdal Demir, bir ton kömürün fiyatının 2 bin 500 liraya yükseldiğini belirterek, “Kömür fiyatlarında bir türlü denge oluşmadı. 10 günde bir kömür zam geliyor. 6 ay içerisinde kömüre 29 defa zam geldi.  Yerli kömürün fiyatı daha uygun olduğu için yerli kömür satma kararı aldık. Fakat yerli kömür ithal kömürün kalitesinde olmadığı için satışta biraz zorlanıyoruz. Bir de bazı kötü niyetli kişiler yerli kömürü ithal kömür diye satıyorlar. Çünkü yerli ve ithal kömür arasında neredeyse yarı yarıya fiyat farkı var. Çuvalların üzerindeki ‘yerli kömür’ ibaresi çok küçük olduğu için yerli kömürü ithal kömür diye satıyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Bir ton kömürün fiyatı asgari ücreti geçti”

Bu sene kömür fiyatlarının çok yüksek olduğunu ifade eden Yüksel Gök ise, “Bu sene satışlarımız yok. Geçen yıl tonunu bin 200 liraya sattığımız kömürün fiyatı bu yıl yaklaşık 3 bin lira oldu. Geçtiğimiz yıl tonu 180 dolar fındık kömürün tonu bu yıl 350 dolar oldu. Bu yüzden çok zor durumdayız. Şu anda asgari ücret 2 bin 800 lira ve bir ton kömür fiyatı ise 2 bin 900 liradan satılıyor. Bir ton kömürün fiyatı asgari ücreti geçti. Bundan dolayı da satışlarımız olmuyor.” şeklinde konuştu.

“Esnaf olarak kara kara düşünüyoruz”

Geçtiğimiz yıla göre kömür fiyatlarının yüzde 150 oranında zamlandığını belirten Şahin Korkmaz ise şunları söyledi:

“Satışlarımız ise yüzde 30-40 oranında azaldı. Fakir fukara bu yıl nasıl bu fiyata kömür alacak? Bizde esnaf olarak kara kara düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıl bir ton kömürün fiyatı bin ile bin 200 lira arasında satılıyordu. Bu sene ise 2 bin 500 ile 2 bin 800 lira arasında satılıyor. Vatandaş asgari ücretle kömür değil, ancak mutfak ihtiyacını alabilir. Bu sene vatandaşın kömür alması çok zor olacak.” 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi