Bitki florası ve arıcılık için dağ bayır geziyor

Bingöl Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Azize Demirpolat ve ekibi, bitki florasının envanterini çıkarmak ve arıcılığa katkı sunmak amacıyla kırsalda bitki örnekleri topluyor

Haberler 30.08.2018 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingöl Üniversitesinden Dr. Ör. Üyesi Azize Demirpolat ve ekibi, bitki florasnn envanterini çkarmak ve arcla katk sunmak amacyla krsalda bitki örnekleri topluyor.

Yükseköretim Kurulu Bakanlnca (YÖK) yürütülen Üniversitelerin Bölgesel Kalknma Odakl Misyon Farkllamas ve htisaslamas Projesi kapsamnda tarm ve havza bazl kalknma alannda pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi ar, ar ürünleri ve endemik bitkiler üzerine çalmalar sürdürüyor.

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümünden Dr. Ör. Üyesi Demirpolatn bu kapsamda hazrlad Bingöl merkez ile Genç ilçesi arasndaki sahann floras ve bu alanda bulunan önemli baz bitkilerin morfolojik, anatomik, palinolojik ve kimyasal özelliklerinin aratrlmas projesi, Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi (PKOM) tarafndan kabul edildi.

Demirpolat, proje kapsamnda bitki florasnn envanterini çkarmak amacyla ekibiyle merkez ve Genç ilçesi krsalnda çalmalarn sürdürüyor. Bitki florasnn envanterini çkarmak ve arcla katk sunmak amacyla krsalda toplanan bitki örnekleri üzerine yaplacak çalma ile endemik, arclk ve tbbi aromatik açdan önemli bitkiler tespit edilecek.

Demirpolat, proje ile topladklar bitkiler üzerinde yaplacak aratrma ile ekonomik deeri olan bitkilerin morfolojik, anatomik, palinolojik ve kimyasal özelliklerini belirleyeceklerini söyledi.

çalma ile alann sahip olduu corafi konum, iklim, bitki örtüsü, toprak yaps ve buna bal olarak vejetasyonda meydana gelen farkllklarn aratracaklarn anlatan Demirpolat, endemik, arclk ve tbbi aromatik açdan önemli bitkilerin belirleneceini aktard.

- 2 ayda 200 bitki topland

Proje ile Vizyon 2023 hedefine uygun ülke öncelikleri arasnda ifade edilen biyolojik çeitlilik ve sürdürülebilir kalknma göstergelerine temel veriler kazandracan dile getiren Demirpolat, çalma kapsamnda çiçekli bitkilerin tespit edilmesiyle arclk faaliyetlerine de katk salanacan vurgulad.

Aratrma alannda bulunan ekonomik açdan önemli bitkilerin polenlerinin k ve taramal elektron mikroskobunda inceleneceine iaret eden Demirpolat, Proje ile bitki envanteri çkarlacak. Sahada, 2 aylk çalmada imdiye kadar 200 bitki topladk. dedi.

Proje ekibinde yer alan Doç. Dr. Ömer Klç da alanda hangi bitki türlerinin yetitiini tespit etmek amacyla çalma yürüttüklerini söyledi. Tespit edilecek bitkiler arasnda arlarn en çok ziyaret ettii bitkilerin belirleneceini belirten Klç, öyle devam etti:

Arlarn ziyaret ettii bitkiler hangi alanlarda yayl gösteriyor, bu alanlarda o bitkilerin korunmas, artrlmas ve yeni arlklarn oluturulmas konusunda önerilerde bulunacaz. Bir dier hedefimiz genel ekonomik özelde tbbi aromatik kokulu bitkiler belirlenecek ve arlarn en çok ziyaret ettii bitkiler tespit edilip analizleri yaplacak.

PKOM Koordinatör Yardmcs Dr. Ör. Üyesi Yasin Demir ise Üniversitelerin Bölgesel Kalknma Odakl Misyon Farkllamas ve htisaslamas Projesi kapsamnda Bingöl Üniversitesinin tarm ve havza bazl kalknma alannda pilot üniversite seçildiini anmsatarak imdiye kadar merkezlerine 48 proje bavurusu yapldn bildirdi.

Ar ve ar ürünleri, Bingölün floras, endemik ve ekonomik deeri yüksek bitkilerin tespiti konusunda hazrlanan projelerden 15inin kabul edildiine dikkati çeken Demir, dier projelerin deerlendirmesinin sürdüünü kaydetti. Demir, Kabul edilen 15 projemizle alanda çalmalar devam ediyor. Dr. Ör. Üyesi Azize Demirpolatn hazrlad proje kapsamnda PKOM çalanlar olarak sahadayz. Hocalarmzn yardmc olmaya çalyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git