Bölge hayvancılığını geliştirecek

Dicle üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni bölümü, bölge hayvancılığına bir katkıda daha bulundu.

Haberler 23.11.2016 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü tarafndan hazrlanan ve GAP Organik Tarm Deer Zinciri Pilot Uygulamalar Mali Destek Program kapsamnda Karacada Kalknma Ajans tarafndan desteklenen Organik Etlik Tavuk Yetitiriciliinin Yaygnlatrlmas Projesi sözlemesi, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül ve Karacada Kalknma Ajans Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral tarafndan imzaland.

Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafndan daha önce bölgede pilot uygulama olarak hayata geçirilen free-range (özgür tavuk) ve zenginletirmi kafes sistemlerinde yumurta tavukçuluu bölgede hzla yaygnlamaya devam ederken, organik etlik tavuk yetitiricilii projesinin ilk admlar da atld.

mza törenine Rektör Prof. Dr. Talip Gül ve Dr. Hasan Maraln yan sra Genel Sekreter Yardmcs Yrd. Doç. Dr. Ufuk Bircan, Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Öner çetin ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Muzaffer Denli katld.

Projenin lk Entegre Tesisi Pilot Bölge D.Ü

Projenin amacnn, bölgemizde organik etlik tavuk yetitiriciliinin yaygnlatrlmas olduunu söyleyen Proje Koordinatörü ve Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Bakan Doç. Dr. Muzaffer Denli, proje kapsamnda Ziraat Fakültesi bünyesinde kurulacak olan entegre tesislerde bölgenin ilk pilot organik etlik tavuk yetitiriciliinin gerçekletirileceini belirtti.

Hayvansal Ürünlerde Organik Üretim

Proje süresince 30 giriimciye organik tavukçuluk konusunda teorik ve uygulamal eitimler verilerek bölgemizde hayvanclk faaliyetinin bilimsel bilgiler nda yaygnlamasnn tevik edileceini kaydeden Denli, Proje kapsamnda gerçekletirilecek organik etlik tavuk yetitiricilii ilimiz ve bölgemizde ilk kez yaplacak olan bir faaliyet olup bölge için bir örnek model olma özellii tamaktadr. Organik tavukçuluk ile balayacak olan bu faaliyet basta dier kümes hayvanlarnn organik üretim modeline dönmesiyle yaygnlaabilecektir. Bu kapsamda organik hindi eti, organik yumurta ve organik ördek ve kaz üretiminin de bölgemizde balayp yaygnlamasna ön ayak olabilecektir. Ayrca organik krmz et ve organik süt üretiminin bölgede yaplmasn özendirecektir. Bölgede organik hayvancln yaygnlamas organik yem hammaddesi üretici saysnn artmasn ve bunun sonucunda daha fazla organik bitkisel ürün üretimini tevik edecektir dedi.

Üniversitelerin görevlerinden birinin de kamuya her alanda öncülük etmek olduunun altn çizen Denli, daha önce Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü olarak bölgede pilot uygulama olarak hayata geçirilen projelerden biri olan free-range (özgür tavuk) ve zenginletirmi kafes sistemlerinde yumurta tavukçuluunun bölgede hzla yaygnlatn ifade etti.

Denli, organik etlik tavuk yetitiricilii projesinin de bata bölgede, ilerleyen zamanlarda da ülkemizde yaygnlaaca temennisinde bulundu.

Ana Sayfaya Git