Bölgeyi ihya edecek!

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) önemli ayaklarından biri olan ve Diyarbakır'da yapımı süren Silvan Barajı, iki yıl sonra tamamlanacak.

Haberler 29.03.2017 - 08:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Orman ve Su leri Bakanlnn talimatyla Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünce 2003-2016 yllarnda 3 milyar 379 milyon lira yatrmn gerçekletirildii Diyarbakrda sulu tarma geçii salayarak vatandan refah seviyesinin yükseltilmesi için youn çalma yürütülüyor.

Bu kapsamda Silvan Projesinin kilit tesisi olan 175,5 metre yükseklii ile Atatürk Barajndan sonra en büyük sulama baraj olma özelliini tayan Silvan Barajnn yapm, bölgedeki terör saldrlarna ramen devam ediyor.

Terör saldrlar dolaysyla yapmnda 2 yl gecikme yaanan barajda 2019 ylndan itibaren su tutulmasna balanacak. 6,5 milyar liraya mal olacak Silvan Projesinin, ülke ekonomisine ylda 1,1 milyar lira katk salamas bekleniyor.

- 235 bin hektar araziyi sulayacak

DS 10. Bölge Müdürü Murat Dadeviren, GAPn en önemli aya olan Silvan Projesinin 8 baraj ve hidroelektrik santrali (HES) ile 23 sulama tesisinden olutuunu söyledi.

6,5 milyar liraya mal olacak projede Silvan, Ambar, Pamukçay, Kuruçay, Balar, Bulakldere, Kbrs ve Karacalar barajlarnn yer aldn anmsatan Dadeviren, Atatürk Barajndan sonra en büyük sulama baraj olma özellii tayan Silvan Barajnn ön yüzünün beton kaplamal kaya dolgu olarak ina edildiini kaydetti.

- 305 bin kiiye i imkan

Silvan ilçe merkezinin yaklak 18 kilometre kuzeyinde Dicle Havzasnda bulunan Kulp çay üzerinde ina edilen barajn 8,5 milyar metreküp göl hacmine sahip olduunu aktaran Dadeviren, barajn Diyarbakr ovalarnda 235 bin 123 hektar tarm arazisini suya kavuturacan dile getirdi.

Dadeviren, barajn GAPn en önemli ikinci sulama projesi olacana iaret ederek, Orman ve Su leri Bakan Veysel Erolunun çalmalar yakndan takip ettiini bildirdi. 4 aamal olarak planlanan, her aamada Silvan Baraj rezervuarndan sulamaya verilen su miktar artarken Silvan Hidroelektrik Santralinde üretilen elektrik enerjisinin azalacan ifade eden Dadeviren, barajn hizmete girmesiyle 305 bin kiinin yararlanaca istihdam alanlarnn oluacan kaydetti.

- Saldrlara inat barajn yapm hzla sürüyor

PKKnn, devletin bölge halkna götürdüü hizmetleri engellemeye çaltna dikkati çeken Dadeviren, öyle konutu: Silvan Barajnn yapmn engellemek için terör örgütü PKK sadece 2015 ylnda 22 kez baraj inaatna saldr gerçekletirdi. Terör saldrlarna inat barajn yapm hzla sürüyor. Silvan Ovasnn suyla bulumasn salayacak olan baraj ayn zamanda Batman snrndaki köylerin arazilerini de suyla buluturacak. 2 milyon 351 bin 230 dekar araziyi sulayacak, 160 megavat kurulu güç ile yllk 681 milyon kilovatsaat enerji üretecek baraj, bölgeye büyük katk sunacak.

Ana Sayfaya Git