Borçlanma Genel Müdürlüğü kuruldu

Türkiye'nin dış borç stoku 453 milyar dolara yükselirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde Borçlanma Genel Müdürlüğü oluşturuldu. İç borçlanma ve dış borçlanma yetkileri birleştirildi.

Haberler 13.09.2019 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hazine ve Maliye Bakanl bünyesinde yeni bir yaplanmaya gidildi. Resmi Gazetenin bugünkü saysnda yaymlanan ve Cumhurbakanl tekilat hakknda kararnamede deiiklik yapan kararnameyle, Borçlanma Genel Müdürlüü oluturuldu. Genel müdürlük devlet tahvili, Hazine bonosu ve dier iç borçlanma senetleri çkarma, bunlarn deer ve faizlerini belirleme, ihale, sürekli sat ve dier yöntemlerle satn yapma görevlerini yürütecek.

Yeni düzenlemeyle iç borçlanma ve d borçlanma yetkileri de birletirildi. Daha önceden ilgili görevleri Kamu Finansman Genel Müdürlüü yürütüyordu.

Türkiye Cumhuriyeti adna uluslararas sermaye piyasalarndan tahvil ve benzeri enstrümanlarla borçlu ve garantör sfatyla borç almayla görevlendirilen Borçlanma Genel Müdürlüü ayrca ilgili dier bakanlk birimleriyle ibirlii içinde borçlanma, ürün, politika, ilke ve stratejilerin belirlenmesine ve borçlanma programlar hazrlanmasna katkda bulacak.

Kararnameyle ayrca, Hazine ve Maliye Bakanl bünyesinde bulunan baz müdürlüklerin görev tanmnda da deiiklik yapld.

Kararnamede, Borçlanma Genel Müdürlüünün görev ve yetkileri öyle sraland:

Devletin iç borçlanmasn yürütmek, Devlet tahvili, Hazine Bonosu ve dier iç borçlanma sepetleri çkarmak, ihale yöntemi, sürekli sat yömnetemi ve dier yöntemlerle satn yapmak ve yaptrmak, bunlarn sat mikarlarn, deerlerini ve faizlerini belirlemek, bunlara ilikin her türlü akit ve dier ilemleri yürütmek.

Türkiye Cumhuriyeti adna uluslararas sermaye piyasalarndan tahvil ve benzeri enstürimanlarla borçlu ve garantör sfatyla borç almak vebunlara ilikin akit ve garanti ilemleri ile her türlü temas ve müzakeleri yürütmek

Devlet borcu kapsamnda ortaya çkan yükümlülüklerin yönetimi amacyla finanasal piyasalarda mevcut finansman ve türev araçlarn kullanmak suretiyle her türlü ilemi yapmak

lgili dier bakanlk birimleriyle ibirlii içinde borçlanma ürün politika,ilke ve stratejilerin belirlenmesine ve borçlanma programlar hazrlanmasna katkda bulunmak

Genel Müdürlüün görev alanna giren faaliyetlerle ilgili olarak yatrmc ve kredi derecelendirme kurulularyla her türlü ilikiyi yürütmek

Bakan tarafndan verilen dier görevleri yapmak

LGL BRMLER STANBULA TAINDI

Reutersa bilgi veren bakanlk yetkilisi, ilgili düzenlemenin bir organizasyon deiiklii olduunu belirterek, mevcutta iki farkl genel müdürlükte bulunan iç borçlanma ve d borçlanma yapan birimlerin birletirildiini söyledi.

lgili düzenlemeyle daha etkin bir yapnn esas alndn belirten yetkili, ilgili birimlerin stanbula tandn, kredi derecelendirme kurulular ve yatrmc ilikilerinin de yeni kurulan Borçlanma Genel Müdürlüünün içine alndn belirtti.

KISA VADEL DI BORç 123 MLYAR DOLAR

Merkez Bankas verilerine göre mart sonu itibariyle Türkiyenin d borç stoku 453,4 milyar dolara ulat. Ksa vadeli d borç stoku ise 2018 yl sonuna göre yüzde 5 artarak 122,9 milyar dolar olarak gerçekleti.

Mart sonu itibaryla, ksa vadeli d borç stokunun döviz kompozisyonu yüzde 50,4ü dolar, yüzde 29,6s euro, yüzde 14,7si TL ve yüzde 5,3ü dier döviz cinslerinden olutu.

Ana Sayfaya Git