Bu biber başka yerde yetişmiyor

Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde yetişen ve 'Çermik biberi' diye adlandırılan biber çeşidinin tohumu başka bölgede ekilince kendine has özelliğini kaybediyor. Rahatsız etmeyen acısı ile kahvaltıda bile çiğ yenilen bu biberin özelliklerini korumak için GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi tarafından ıslah çalışmaları başlatıldı.

Haberler 19.07.2018 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çermik ilçesinde yetien ve özellikle kahvaltlarda, yemeklerde çi olarak yenen kendine has bir tad olan çermik biberi baka topraklarda yetitirilince özeliklerini kaybediyor. Özellikle ilçe dna çkan çermiklilerin özlem duyduu yerel lezzetlerden olan çermik biberi ilk çkt zaman 30 TLye kadar çkan yüksek fiyat nedeniyle de üreticisine büyük kazanç salyor. GAP Uluslararas Tarmsal Aratrma ve Eitim Merkezi tarafndan balatlan slah çalmalar ile bu biberin özelliklerini kaybetmeden korunmas amaçlanyor. çiftçiler ve uzmanlar da çermik biberi ile ilgili olarak bölgeye yatrm yaplmasnn ve biberin tescil edilmesinin üretimi büyük oranda arttracan ve ekonomiye katk salayacan düünüyor.

Özellii toprak ve bakm

Beyba Küme Evlerinde çiftçilikle uraan Mehmet Yosunkaya, Beyba mevkiinin çermik biberi için ideal bir yetitirme alan olduunu ve biberin kendine has özelliinin toprak ve bakmla ilgili olduunu belirterek, Birkaç yere gönderdik büyük ve siyah oldu. Ekmeyi braktlar. Baka birkaç yere daha gönderdik rengi beyaz oldu herhangi bir randman alamadlar. Ya siyah oluyor rengi ya tad bozuluyor ya da özelliini bozuyor. O yüzden en güzel burada yetiiyor. Bunun içilii zor ve herkes yapamyor. lk çkt zamanlar çok pahal oluyor. 20-30 TLden balyor fiyatlar. imdi normal fiyat 3-4 TL aras. Dier biberlerden fark olarak tad ac deil, fazla tatl da deil. O yüzden millet çok istiyor. Eski hayvan gübresi kullanyoruz. Turu oluyor, yemekte kullanlyor. Pul biber oluyor. çermik biberi üretimi için destek istiyoruz. Suyumuz az. Suyumuz olsa bunun iki üç kat biber ekerim. Daha fazla ekimi olursa darya göndeririz. Millet fayda görür. Biz burada bütçemize göre yapyoruz. Tohumu biberden alp poete brakyoruz, ekiyoruz sonra tarlaya çekiyoruz. Bunun özellii toprak ve bakm. Bakm olmazsa olmuyor. 2 dönüme 3-4 bin lira aras masraf gidiyor. Kazancmz belli deil. Bazen fiyat yüksektir bazen düüktür. Gelirden evin ihtiyacn görüyoruz. Burada fazla su olursa fazla ekeriz. Daha güzel olur dedi.

lk çktnda üreticiye iyi kazanç salyor

GAP uluslararas Tarmsal Aratrma ve Eitim Merkezi Müdürlüü Bahçe Bitkileri Bölüm Bakan Murat Kaya, çermik biberinin ilk çkt zaman üreticisine iyi kazanç saladn ve kendi bölgesi dna çkt zaman özelliklerini kaybettiini ifade ederek, Rakm olarak bizim enstitü arazileri ile çermik birbirine yakn olduu için sonuçlar birbirine çok uzak olmaz. Bölgede yaylmas, çermikin iklimine ve artlarna uygun olan yerlerde bu yetitiriciliin arttrlmasnn ve bu çeidin tescil edilmesinin hem bölge tarmna hem milli gelire çok büyük katklar olacana inanyoruz. çünkü ar derecede tüketimi olan bir biber çeididir. Kahvaltda ve yemeklerin yannda çi olarak da tüketilmektedir. Ayrca yemeklerde de kullanlabilir. Acs rahatsz etmez diye konutu.

Tam çeit özelliklerini kaybetmeden korunmas gerekiyor

GAP UTAEMden Ziraat Mühendisi Kenan çelik, biberin tam çeit özelliini kaybetmeden korunmas gerektiini ve bununla ilgili enstitü olarak çalmalar olduunu vurgulayarak unlar kaydetti:

çermik biberi daha kvrck ve daha ince etli olur. Acs insan rahatsz etmez. çok ho bir acs vardr. nsanlarn yemeklerin kenarnda meze olarak tükettikleri bir biber çeididir. çermik biberinin bu tam çeit özelliklerini kaybetmeden korunmas gerekiyor. Bu konu ile ilgili de enstitümüzde bölüm olarak bir çalmamz var. En azndan çermik biber çeidimizi bozulmadan, özelliklerini kaybetmeden slah etmeyi düünüyoruz.

Ana Sayfaya Git