"Bu projelerle hayvancılığı kurtaracağımıza inanıyorum"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba: "Hayata geçirdiğimiz yeni projelerle hayvancılığı kurtaracağımıza inanıyorum. Fransa 1015 yıl önce et ithal eden bir ülke iken şimdi hayvan ihraç eden ülke olmuş. Bunları araştırdık ve bunların nedeninin ana azlığı olduğu ortaya çıkıyor"

Haberler 07.07.2018 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakan Ahmet Eref Fakbaba, Hayata geçirdiimiz yeni projelerle hayvancl kurtaracamza inanyorum. Fransa 1015 yl önce et ithal eden bir ülke iken imdi hayvan ihraç eden ülke olmu. Bunlar aratrdk ve bunlarn nedeninin ana azl olduu ortaya çkyor. dedi.

Fakbaba, GAP Tarmsal Eitim Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen Sözlemeli Küçükba Hayvanclk Bilgilendirme Toplantsnda yapt konumada, Bakanla ilk geldiklerinde tehis için çalmalara baladklarn ve hayvan varlnn arttrlmas için neler yapabileceklerini masaya yatrdklarn söyledi.

Hayvan varlnn artrlmas için sektörün önündeki sorunlarn giderilmesi için bir dizi çalma yürüttüklerini ifade eden Fakbaba, öyle konutu:

Türkiye nüfusu her yl artmasna ramen hayvan saysnda bir azalma oluyor. Bu sorunu gidermek üzere iki önemli projeye imza attk, bunlardan birisi TGEMin küçükba hayvan projesi, dieri de 250 bin damzlk düve projesi. Bu çalmamz, herkese 300 koyun vereceiz gibi yanl anlald, böyle bir ey yok. Kime vereceiz? Bu ii bilene, ahr olana, meras olana vereceiz. çünkü bu iin dönmesi lazm. Bu dönerken de ona geçim kayna olarak bin 600 civarnda avans vereceiz, veteriner vereceiz, ilaç paras vereceiz, yem vereceiz. Sonra bu kuzular doduu zaman da alm garantisi vereceiz. Piyasa da bin liraya satlyorsa ben de bin liraya veya bin 10 liraya alacam. Projeyle ilk ylda üreticimiz maliyeti düüldükten sonra ortalama 40 bin lira kazanç elde etmi olacak. Hayata geçirdiimiz yeni projelerle hayvancl kurtaracamza inanyorum. Fransa 1015 yl önce et ithal eden bir ülke iken, imdi hayvan ihraç eden ülke olmu. Bunlar aratrdk ve bunlarn nedeninin ana azl olduu ortaya çkyor.

Terör olaylar olmadan önce krmz et varlnn yüzde 25ini küçükba hayvanlardan elde edildiini vurgulayan Fakbaba, Bu terör olaylarndan dolay insanlar yaylalardan çekildikten sonra küçükba oran imdi yüzde 9larda. nallah bu projelerle bu oran yüzde 20lere çkacana inanyorum. TGEMin 2 amac var, birincisi damzlk yetitirmek, ikincisi ise yerli tohum yetitirmek. nallah bunlarda baarl ilere imza atacaz. dedi.

Dii koyunlarn kesilmesine önlem

Fakbaba, Kurban Bayram öncesi baz marketlerin dii koyun kestireceine ilikin duyumlar edindiklerini ve bunu engellemek için bugün gerekli önlemleri aldklarn aktararak Biz dii koyunun kesilmemesi için bu kadar çalrken sen 100 lira fazla kazanmak adna niye dii koyunu kestiriyorsun? Biz niye alyoruz dii koyunu? Bir anann kaybolmas en azndan 7 yavrusunu engellemek demektir. eklinde konutu.

TGEM Genel Müdürü smail anl ise sinevizyon eliinde proje hakknda detayl bir sunum yapt.

Katlmclarn sorularn da yantlayan Fakbaba ve anl, proje kapsamnda koyun almaya hak kazanan üreticilere temsili olarak belgelerini verdi.

Toplantya, anlurfa Valisi Abdullah Erin, Haliliye Belediye Bakan Fevzi Demirkol, Eyylübiye Belediye Bakan Mehmet Ekici ile vatandalar da katld.

Ana Sayfaya Git