Çalışanlara kötü haber!

Tüm çalışanları çok yakından ilgilendiren karar. Tazminatsız işten çıkarılmaya neden oluyor. Birçok kişi farkında olmadan yapıyor. Artık işveren işten çıkartabilecek. Yargıtay emsal niteliğinden bir karara imza attı. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, verdiği emsal nitelikteki kararla mesai arkadaşlarına tehditler savurup hakaret eden işçinin tazminatsız kovulmasının önünü açtı. Kararla birlikte hal ve hareketleriyle iş yerindeki huzuru bozan geçimsiz işçiler işten atılabilecek.

Haberler 14.12.2020 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çalt i yerinden tazminat ödenmeden kovulduunu öne süren bir içi, 1. Mahkemesine müracaat etti. Haksz olarak iine son verildiini, mobbinge maruz kaldn, daval i yerinde haftann 7 günü çaltn, resmi ve dini bayramlarda izin kullanamadn belirten içi, sabah 08.00-18.30, 12.30-23.00 saatleri arasnda çaltn öne sürdü.

YARGITAYDAN EMSAL KARAR

Resmi ve dini bayram günlerinde, hafta sonlarnda çaltn, ek ücret ödenmediini, yllk izinlerinin kullandrlmadn belirten içi, kdem tazminat, ihbar tazminat, fazla mesai ücreti, hafta sonu tatil ücreti, yllk izin ücreti, resmi ve dini bayram çalma ücreti alacann ileyecek faizi ile birlikte hüküm altna alnmasn talep etti.

Daval iveren ise davacnn i akdinin Kanununun 25/2. maddesi uyarnca hakl nedenle feshedildiini, davacnn ayn i yerinde çalanlara kar küfürlü konutuunu, çalanlara kar bask, tehdit, hakaret uygulayan bir kii olduunu iddia etti. Yllk izin ve genel tatil ücreti alacaklarnn ödendiini belirten i yeri, davann reddine karar verilmesini istedi. Mahkeme, davann ksmen kabulüne hükmetti. Karar daval iveren temyiz edince devreye Yargtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Geçtiimiz günlerde kararn açklayan Daire, i yerinde mesai arkadalaryla geçimsizlik yaayan içilerin tazminatsz kovulmasnn önünü açt. Kararda öyle denildi:

FESHNE NEDEN OLABLR?

Davac içinin i akdinin daval iveren tarafndan daval iverenin dier bir içisine satama hakl nedenine dayal olarak feshedildii dosyadaki bilgi ve belgeler ile sabittir. Fesih öncesinde birden fazla içinin iverene yazl olarak bavurarak davac içiyi satama/hakaret içerikli sözleri nedeniyle ikayet ettikleri de sabittir. ikayetçilerin bir ksm ayn zamanda tank olarak dinlenmi, tanklk beyanlarnda da ayn iddialar dile getirmilerdir. Açklanan delil durumuna göre daval iverenin fesihte hakl olduu gözetilerek kdem ve ihbar tazminatlarnn reddi gerekirken kabulüne karar verilmesi hataldr. Mahkeme hükmü oy birlii ile bozulmutur.

Ana Sayfaya Git