Çiftçi sulamadan neden çekiliyor?

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, elektrik fiyatlarının aşırı derecede yüksek olması nedeniyle bölgedeki çiftçilerin sulama tarımından çekildiğini belirterek, Meclise soru önergesi verdi.

Haberler 10.04.2020 - 03:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz BEKLEYEN

DYARBAKIR-HDP Diyarbakr Milletvekili mam Taçer, enerjideki fahi fiyat uygulamasnn Diyarbakr bata olmak üzere Güneydou yöresinde çiftçilerin, sulu tarmdan vaz geçmesine neden olduunu belirterek, çiftçilerin yaad sorunlar, soru önergesi olarak, Meclise sundu.

Taçer, Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirin cevaplamasn istedii soru önergesinde öyle dedi;

SOSYAL DESTEK SALANMALI

Tüm dünyay etkisi altna alan Covid-19 hastal nedeniyle ekonomik, sosyal ve her açdan ciddi sorunlar yaayan ülkeler kendi içlerine dönerek, yerel imkanlarla ihtiyaçlarn karlamaya çalmakta ve bu yönde politikalar üretmektedirler. Hastaln kritik seviyelerde olduu Türkiyede de ciddi sorunlar yaamaktadr.

Son derece önemli olan tarm sektöründe, hem da bamlln sonucu olarak, hem de son yllarda uygulanan yüksek zamlar nedeniyle ilerde olas ktlk tehlikesi yaratabilecek üretim krizi gündemdedir.

Bu balamda;

TE CEVAP STENEN SORULAR

1- çiftçinin, tarmsal sulamada kulland elektrik fiyatnn çok yüksek olduu, ödemede zorland bilinmektedir. Bu sebeple tarmsal üretimde çok önemli ekim aylar olan Nisan ve Mays aylarnda çiftçinin elektrik kullanmnn ücretsiz olmas düünülmekte midir?

2- Elektrik borcu bulunan çiftçilerin borçlarn ödeyebilmesi için erteleme, yaplandrma gibi önlemlerin hayata geçirilmesi düünülmekte midir?

3- çiftçinin üretimini desteklemek için, son yllarda yüksek artlarla zam alan gübre ve mazot gibi girdi fiyatlarnda indirim yapmay düünüyor musunuz?

Ana Sayfaya Git