Çiftçi sulamadan neden çekiliyor?

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, elektrik fiyatlarının aşırı derecede yüksek olması nedeniyle bölgedeki çiftçilerin sulama tarımından çekildiğini belirterek, Meclise soru önergesi verdi.

Çiftçi sulamadan neden çekiliyor?

Yılmaz BEKLEYEN

DİYARBAKIR-HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, enerjideki fahiş fiyat uygulamasının Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu yöresinde çiftçilerin, sulu tarımdan vaz geçmesine neden olduğunu belirterek, çiftçilerin yaşadığı sorunları, soru önergesi olarak, Meclis'e sundu.

Taşçıer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir'in cevaplamasını istediği soru önergesinde şöyle dedi;

SOSYAL DESTEK SAĞLANMALI

"Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 hastalığı nedeniyle ekonomik, sosyal ve her açıdan ciddi sorunlar yaşayan ülkeler kendi içlerine dönerek, yerel imkanlarla ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmakta ve bu yönde politikalar üretmektedirler. Hastalığın kritik seviyelerde olduğu Türkiye'de de ciddi sorunlar yaşamaktadır.

Son derece önemli olan tarım sektöründe, hem dışa bağımlılığın sonucu olarak, hem de son yıllarda uygulanan yüksek zamlar nedeniyle ilerde olası kıtlık tehlikesi yaratabilecek üretim krizi gündemdedir.

Bu bağlamda;                            

İŞTE CEVAP İSTENEN SORULAR

1-         Çiftçinin, tarımsal sulamada kullandığı elektrik fiyatının çok yüksek olduğu, ödemede zorlandığı bilinmektedir. Bu sebeple tarımsal üretimde çok önemli ekim ayları olan Nisan ve Mayıs aylarında çiftçinin elektrik kullanımının ücretsiz olması düşünülmekte midir?

2-         Elektrik borcu bulunan çiftçilerin borçlarını ödeyebilmesi için erteleme, yapılandırma gibi önlemlerin hayata geçirilmesi düşünülmekte midir?

3-         Çiftçinin üretimini desteklemek için, son yıllarda yüksek artışlarla zam alan gübre ve mazot gibi girdi fiyatlarında indirim yapmayı düşünüyor musunuz?

Kaynak: Diyarbakır Söz