Çiftçiye 14 yılda 5,9 milyar lira hasar tazminatı ödendi

Doğal afetlerden etkilenen çiftçilere, Tarım Sigortaları Havuzu'nun kuruluşundan bu yılın ekim ayına kadar 5,9 milyar liralık hasar tazminatı ödemesi yapıldı. Bu süreçte devlet tarafından karşılanan devlet prim desteği 5,6 milyar lirayı buldu.

Haberler 28.11.2019 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm Sigortalar Havuzu (TARSM), kuraklktan dona, ar yatan rüzgar etkisine kadar çeitli doal olaylardan zarar gören çiftçilerin imdadna yetiti.

Üreticilerin doal afetlere kar koruyucusu TARSM, 2005 ylnda kuruldu ve ilk poliçesini 2006da düzenledi.

Sigorta poliçesi bedelinin yüzde 50si bakanlkça karlanrken, bu oran açk alanda yetien meyvelerde don riski için yüzde 67, ilçe bazl kuraklk verim sigortasnda yüzde 60 olarak uyguland.

TARSMin kapsam bu yldan itibaren geniletilirken, elma, armut ve ayvada teminat balangc pembe-beyaz tomurcuk dönemine çekildi. lçe bazl kuraklk verim sigortasna buday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikaleye ilave olarak mercimek ve nohut da eklendi. Bu ürünlerin, kuraklk, don, scak rüzgar, ar nem ve ar ya gibi risklerin neden olduu verim azallar da sigorta güvencesine alnd.

ncir ve üzümde yamur, küçükba hayvan hayat sigortasnda yavru atma, büyükba hayvan hayat sigortasnda ise terör riski de teminat kapsamna dahil edildi.

- Kapsam geniletilecek

TARSMin kapsamn geniletme çalmalarna gelecek yl da devam edilecek.

TARSM kapsamnda, Haziran 2006dan bu yln ekim ayna kadar toplam 211,6 milyar liralk tarmsal varlk sigorta kapsamna alnd. Bu süreçte, 12,4 milyon poliçe düzenlendi, 5,6 milyar lira devlet prim destei ödemesinde bulunuldu. Bu kapsamda ödenen hasar tazminat ödemesi ise 5,9 milyar liray buldu.

Bu yln 10 aylk döneminde 1 milyar 101 milyon lira devlet prim destei ödenirken, poliçe says 1 milyon 791 bin oldu.

Ana Sayfaya Git