Çiftçiye kesinti darbesi!

Çınar ilçesinde yaşanan elektrik dalgalanmaları ve kesintilerinden dolayı pamuk tarlalarında yeteri miktarda sulama yapamadıklarını belirten çiftçiler, ekinlerinin kuruma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, DEDAŞ'ı suçladı.

Haberler 29.07.2021 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesine bal Yaprakba (Bar) Mahallesinde çiftçilik ile uraan vatandalar, son dönemde artan elektrik dalgalanmalar ve kesintilerinden muzdarip olduklarn belirtti.

çiftçiler, ekinlerine yeteri miktarda sulama yaplamadndan tarlalarnn kurumak üzere olduunu, faturalarna yanstlan tutarn ise tüketimin üzerinde bir mebla olduunu iddia etti.

Bata Güneydou Anadolu Bölgesi olmak üzere ülke genelinde oluan kuraklktan olumsuz etkilendiklerini dile getiren çiftçi Mehmet Selim Bldrcn, Bu yl pamuk ektik. Kuraklk olmasna ramen kuru topra kendi imknlarmzla pamuk yetitirmeye çalyoruz. Pamuk tam olgunlap hasat zaman yaklanca elektriklerimiz kesiliyor ve bu kesintiden dolay sulama yapamyoruz. dedi.

Gün içerisinde birkaç kez elektrik kesintisi yaadklarn ifade eden Bldrcn, Faturalarmz kabark geliyor, sayaçlar okumadan kendi yanlarndan bize fatura çkaryorlar. Bizler; buradan ekmek yemek, emeimizin karln almak istiyoruz. Fakat DEDA personeli bize zulüm ediyor, hakaret ediyor. Biz bu sorunlara çözüm bulunmasn istiyoruz. Yetkililer çiftçilerin durumunu sorsun. ifadelerini kulland.

SEZON ORTASINDA U AN PAMUKLARIMIZ YANMAK ÜZERE

Ali Uyar ise Kullandmz elektrikte sürekli sknt yayoruz. Günde birkaç kez elektrik kesintisi oluyor. Bu kesintiler, trafo ve sulama yaptmz pompalara zarar veriyor. Sezon ortasnda u an pamuklarmz yanmak üzere. Bu saatten sonra suda versek botur. Herhangi bir hasat elde edemeyeceiz. eklinde konutu.

Bu yl u ana kadar 110 bin TL elektrik faturas ödediini söyleyen Uyar, Buna ramen düzenli bir elektrik alamyorum, enerji kullanamyorum. u an 150 dönüm pamuum var, 150 bin lira elektrik faturas gelmi. Sayacm okumadan, bilgisayardan çkarp göndermiler. Yetkililerden gereinin yaplmasn istiyorum. dedi.

Baka ülkelerde çiftçiye üretimin artmas için destek verildiini belirten Serdar Demirta, Ülkemizde ise adeta çiftçilik yapmayn deniliyor. Biz çiftçilerin en büyük sorunu DEDAtr. Geçtiimiz günlerde elektrik 10 defa gidip geldi. Bunun yannda öyle yüksek tutarl elektrik faturalar yanstlyor ki tüm ürünlerimizi satsak dahi ödeyemeyiz. diye belirtti.

Devletin elektrik faturalar üzerinden yapt desteklemenin etkisinin çok olduuna vurgu yapan Demirta, Geçen yl ödediim 90 bin TLlik elektrik faturasnn dnda kalan yüzde 45lik ksmn devlet vermeseydi 150 bin TL ödeyecektim. 150 bin TL elektrik faturas verirsek bize çiftçiliimizin karl ne kalacak? Kendi imknlarmzla sondaj kuruyoruz. Elektrik hatlarmzda bir sknt çktnda kendimiz halletmemiz söyleniyor. Eer bu sondajlar özele aitse DEDAn bir lira dahi masraf yapmad iten neden para alyor? diyerek sitemini dile getirdi.

DEDA, DEVLETN VERD DESTEKLEME TUTARLARINA EL KOYUYOR

DEDAn olaand muamelede bulunduunu iddia eden Demirta, Devlet, çiftçiye bu kadar destekleme veriyorum diyor ama DEDA bu paraya el koyuyor. imdiye kadar devletin verdii 130 bin TLlik desteklemeye DEDA bloke koymu. Geçenlerde DEDAa gittiimde faturam ödemeden bir kuru dahi para çekemiyordum. Aklmza bu soru geliyor: Bu yetkiyi DEDAa kim vermi, gücünü nereden alyor? Hükümet mi veriyor? eklinde konutu.

Elektrik kesintilerinden kaynakl olarak tesisatlarda oluan aksaklklara dikkati çeken Demirta, Sulama yaptmzda yaanan sk elektrik kesintileri yüzünden sondaj malzemelerimiz yanyor. Her bir tamirat en az 10 bin lira demek. Düünün ylda 2-3 kez sondajda sknt yaanyor. Niye? Elektrikte yaanan dalgalanmalar ve kesintileri yüzünden. ifadelerini kulland.

HAK ETTMZ HZMET ALAMIYORUZ

Kesilen yüksek faturalara ramen hak ettikleri hizmeti alamadklarn belirten Serdar Demirta, Bildiim kadaryla 1985 ylnda köyümüze elektrik geldi ve halen ayn hat üzerinden enerji alyoruz. Madem bu kadar para bizden alnyor, abone ba en az 90 bin lira para toplanyor neden elektrik kesintisi yayoruz? Bize elimizden gelen budur deniliyor. Elinizden gelen buysa o zaman ben de para vermem. Ama adamlar askeriyeyi arkalarna alp geliyor, trafolarmz zorla söküyor, hakkmzda soruturma açyorlar. diye belirtti.

Demirta, Paramz vereceiz ama 50, 60, 70 bin TL gibi imknlarmz ölçüsünde istesin. 100, 120, 150 bin TL fatura olur mu? Üretimin azald söyleniyor, elbette azalacak. Gübre yüzde 200-300 arttrlrsa mazot ayn ekilde zam alrsa, bir de bunun üzerine DEDAn uygulamalar meru görülürse çiftçi üretime ara vermek zorunda kalacak. O zaman da saman, arpa ve mercimek baka yerden alnacak. çitçinin bütün maliyeti artnca tabi buday fiyat da ekmek fiyat da artacak. Yani yaptmz masraflar ile gelirimizi karlatrdmzda bize kalan sadece içiliimizdir, baka bir ey kalmyor. Ondan sonra niye ekmek fiyat artt? diye soruyorlar. dedi.

Demirta yetkililerden yaanan soruna bir çözüm bulunmas gerektiini belirterek unlar söyledi:

Bu soruna bir çözüm bulunmasn istiyoruz. Tükettiimiz enerji nispetinde faturalarmz ödemeye hazrz. Örnein 100 dönümüm var, hesaplasn. Ne kadar elektrik harcadysam ücretini veririm. DEDA hem halktan hem de yüzde 45 devletten alyor, yani 2 defa kazanyor. Bu iin sorumlusu hükümettir. Geçe gün sondajn yanndayken yaklak 10 defa elektriklerimiz gidip-geldi. Pamuk ve arpaya yeteri kadar sulama yapamyoruz. Bu skntlar üzerine ilçe merkezine, DEDAa gidilseydi ho olmayan durumlar ortaya çkabilirdi.

DEDA KEYF MUAMELE UYGULUYOR

DEDAn keyfi muamelede bulunduunu iddia eden Hamit Demirolu, DEDA Diyarbakrdan gelmeden sondajmzn üzerine brakt bir cihazn çalmadn iddia ederek kaçak kullandmz söylüyor, yüksek faturalar kesiyor. Gücümüz bu yüksek faturalar ödemeye yetmiyor. Pamuk, buday ve arpamz satyoruz, elimizde gübre ve mazot için para kalmyor. DEDA neden dönüm baznda fatura göndermiyor da kendi kafasndan faturalandryor. Biz çiftçiler, dönüme göre fatura gönderilmesini istiyoruz. ifadelerini kulland.

Demirolu, Kendi adma konuacak olursam çiftçi kayt sistemim belli. 2020de 136 dönüm pamuk ektim, 134 bin 700 TLlik fatura geldi. Pamuk, mazot, fatura ve gübre destei alamadm, DEDA neden kafasna göre hesabmdaki paray kendi hesabna atyor? Vatandan dalgc, trafosu elektrik dalgalanmas nedeniyle arzalanyor. Pamuumuz su olmadndan yanyor. DEDA milletin derdine çare bulsun. eklinde konutu.

YETKLLERN YAANAN SORUNA BR çÖZÜM BULMASI GEREKYOR

Yaplan uygulamalar sert bir dille eletiren Nakibendi Demirta ise Aslnda suçlu olan DEDA deil, bu yetkiyi verendir. DEDAn yapt bu zulme kar devletten bir yardm istiyoruz. Bunlar durdurmalar lazm. Herkese kabark faturalar gönderiyorlar. Hesaplarmza bloke konulduundan faturay ödeyemiyoruz, icralk olmuuz. Üstelik bize doru dürüst bir enerji de vermiyorlar. Elektrii açp brakyorlar. brenin 300e inip 500e çkmas dalgcn yanmasna sebep oluyor. Geçen gün ayn ekilde 3-4 kadememiz oldu. Bundan DEDA suçlu görüyoruz. Devletin buna bir çözüm bulmas gerek, bir çözüm bulunmazsa DEDA bu uygulamasn sürdürür. diye belirtti.

Kaçak muamelede adil davranlmadn iddia eden Demirta, Ellerinde görüntü varm, bakasnn görüntüsünü bize foto montaj yapyor. Ondan sonra gidiyoruz mahkemeye elimizde görüntü var, peki bu görüntü nasl geldi? Benim trafomun numaras var m? Yok. Bu görüntü bize ait deil ki, bakasnn ama gelip bizimkine fotomontaj yapyorlar. Biz DEDAa gidip derdimizi anlatmak istiyoruz, bir türlü anlatamyoruz. Bizi kale almyorlar, çaresiz kalmz. çnar bölgesinde yetkililer hiçbir zaman yardmc olmad. Trafomun teli kopuyor, özeldir, yapamyoruz diyorlar. Enerjiyi kesmelerini istiyoruz, onu da yapmyorlar. Devletin buna çözüm bulmas lazm. diye konutu.

DEDATAN AçIKLAMA

çiftçinin, elektrik kesintileri ve yüksek faturalara ilikin tepkileri hakknda açklama yapan DEDA yetkilileri de Tarmsal sulama abonelerinde faturalandrma ilemi Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) üzerinden ve aylk olarak yaplmaktadr. ikayet konusu elektrik kesintilerinin ise arza kaynakl olduu tespit edilmi olup AOB (Arza Onarm ve Bakm) ekiplerimizin müdahalesiyle giderilmitir. dedi.

Ana Sayfaya Git