Çiftçiye müjde!

"TARSİM tek merkez olarak çiftçinin doğal afetler karşısında güvencesi konumundadır. Çiftçilerimizin başka bir birimden bu afetler karşısında herhangi bir talepte bulunma durumları artık yok"

Haberler 22.01.2017 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakan Faruk çelik, TARSM kapsamnda tüm Türkiyede buday, kuraklk karsnda güvence altna alnyor. Buday için 2017 itibaryla balayan kuraklk teminat, 2018 ylnda tüm tahl ürünleri için geçerli olacak ekilde yaygnlatrlacak. 2018e geldiimizde artk TARSM kapsamna alnmayan ürün kalmayacak. dedi.

Bakan çelik, Atatürk Orman çiftlii Müdürlüünde (AOç) düzenledii basn toplantsnda, Tarm Sigortalar Havuzunun (TARSM) sigorta kapsamyla ilgili yeni düzenlemeleri anlatt.

çelik, tarmsal üretimin doas gerei olumsuz iklim artlar bata olmak üzere, pek çok riske açk durumda bulunduuna dikkati çekerek, Tarm Sigortalar Kanununu 2005 ylnda çkardklarn, TARSMin de 2006 ylnn Haziran ayndan itibaren faaliyetlerine baladn hatrlatt.

TARSM kapsamnda 10 ylda toplam 5 milyar lira prim üretimi gerçekletirildiine iaret eden Bakan çelik, bunun 2,3 milyar lirasnn üreticiler tarafndan ödendiini, 2,7 milyar lirasnn da devlet tarafndan karlandn bildirdi. çelik, üreticilere ödenen toplam hasar iadesinin de 3,1 milyar lira olduunu ifade etti.

Geçen sene 2,1 milyon hektar alann, 1 milyon 124 bin küçükba, büyükba hayvann, 19 bin 500 serann ve 1,5 milyon ar kovannn sigortalandn belirten çelik, ayn dönemde 316 bin hasar dosyas için ilem yapldn ve üreticilere 900 milyon liralk hasar ödemesi gerçekletirildiini dile getirdi.

çelik, 2016daki sigortalanma orannn yüzde 10-20 arasnda olduuna dikkati çekerek, devletin verdii desteklere ramen sigortalanma orannn düük olmasnn kabul edilemeyeceini söyledi.

Bu alanda yaplmas gereken çalmalar hayata geçirdiklerini ifade eden çelik, öyle devam etti:

2017 ylnda uygulamaya koyduumuz ilklerle birlikte doal afetlerden kaynakl tüm tarmsal riskleri sigorta kapsamna alm bulunuyoruz. Bunlar ülkemiz tarm ve üreticisine ça atlatacak sigortaclk açsndan devrim niteliindeki yaklamlardr. Tüm Türkiyede buday kuraklk karsnda güvence altna alnyor. Ürünleriyle birlikte meyve aaçlarn teminat kapsamna alyoruz. Kirazda yamur kaynakl miktar kaybn, asma yapran da baz risklere kar teminat kapsamna alm bulunuyoruz. Büyükba ve küçükba hayvanlara yönelik hrszlk teebbüsü temelli zararlar teminat kapsamna alm bulunuyoruz. Bu teminatlarla üreticilerimiz hem risklerini güvence altna aldlar hem de meyve aaçlarn ve hayvanlarn rehin ettirerek kredi kullanma imkann elde ettiler. çiftçilerimizin karlaabilecei bütün doal riskler TARSM teminat altndadr. Buday için 2017 itibaryla balayan kuraklk teminat 2018 ylnda tüm tahl ürünleri için geçerli olacak ekilde yaygnlatrlacak. 2018e geldiimizde artk TARSM kapsamna alnmayan ürünün kalmayacan görmü olacaz. Nihayi hedefimiz ise gelir sigortasn hayata geçirerek çiftçimizin iletme gelirlerini güvence altna almak. nallah önümüzdeki dönemde de artk gelir sigortasnn hayata geçirilmesi sürecine girmi olacaz.

- TARSM kara gün dostu

Bakan çelik, geçen yl 72 ilde 562 bin çiftçiye ait 2 milyon 470 bin hektar arazinin doal afetlerden zarar gördüünü belirtti. TARSMin kara gün dostu olduunu vurgulayan çelik, bunu nedenle çiftçilere bir an önce tarm sigortalarn yaptrmalarn tavsiye etti.

çiftçilerin sigorta yaptrrken büyük bedeller ödemeyeceine iaret eden çelik, Türkiyede iletme büyüklüklerinin ortalama 60 dekar civarnda bulunduunu söyledi. Bu arazi büyüklüü için çiftçilerin ödeyecei sigorta bedelinin 330 lira olduunu ifade eden çelik, bunun karlnda arazinin zarar görmesi durumunda çiftçinin 10 bin liraya kadar hasar iadesi alabileceini bildirdi.

Bu yln bandan itibaren doal afetlerle ilgili herhangi bir destein baka bir kanaldan alnmasnn söz konusu olmayacan dile getiren çelik, çiftçilerin kurakla kar risklerini teminat altna alabilmek için ubat ay sonuna kadar ürünlere göre belirlenen sürelerde müracaatlarn yapmalar gerektiini söyledi.

çelik, Doal risklerin tamamnn teminat altna alnd 2017 yln tarm sigortacl açsndan seferberlik yl ilan ediyoruz. TARSM tek merkez olarak çiftçinin doal afetler karsnda güvencesi konumundadr. çiftçilerimizin baka bir birimden bu afetler karsnda herhangi bir talepte bulunma durumlar artk yok. Ürünlerine sigorta yapmalar kaydyla TARSM zararlar giderme noktasnda tek çk noktasdr. Artk baka bir yerin hasar tespiti veya bu kayplarn giderilmesiyle ilgili çalmasna gerek kalmad. dedi.

Ana Sayfaya Git