Çocuk işçi sayısı 1 yılda 7 bin arttı

Çocuk işçi sayısındaki artışı ve iş cinayetlerindeki çocuk oranının yükselişini Meclis gündemine taşıyan CHP Milletvekili Tekin Bingöl, son 7 yılda 426 çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi.

Haberler 25.01.2020 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son yllarda artan çocuk içi saysn ve buna bal olarak yükselen çocuk içilerin i cinayetlerine kurban gitmesi CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl tarafndan Meclis gündemine tand.

cinayetlerinde hayatn kaybenden çocuk içi artnn belirlenmesini ve çocuklar üzerindeki bask, sömürü, yoksulluk ve dier nedenlerle çaltrlmann aratrlmasn da talep eden Bingöl, mesleki eitim ve stajyer denilerek milyonlarca çocuun sömürtüldüüne dikkat çekti:

Bilinçli ekilde devam eden denetimsizlik, yaptrmlarn az olmas, emek ve ekonomi politikalarn zayfl ile eitimde yaanan çökü çocuk içilii tetiklemektedir. ktidarn sürekli olarak besledii isizliin, yoksulluun ve sömürünün ya ayrm yoktur ve çocuklar da bu politikalardan etkilenmektedirler. Özellikle mesleki eitim denilen çrak ve stajyer ad altnda milyonlarca çocuk zorunlu olarak çaltrlarak emek sömürüsüne maruz kalmaktadr.

Aabey ve karde ie yeni balad zamanlarda, kendilerini srayla palangaya balayp, hangisi en uzun süre havada kalacak diye birbirleriyle iddiaya girmiler.

7 YILDA 426 çOCUK, 2019DA 67 çOCUK çALIIRKEN YAAMINI YTRD

cinayetlerinini çocuk içiliinin artna paralel olarak arttn belirten Bingöl, son 7 ylda 426 çocuun i cinayetlerinde hayatn kaybettiini söyledi: Güvencesiz çalan bu çocuklarn i cinayetlerinde hayatn kaybetme oran da her geçen gün artmaktadr. 2013 ylnda 59 çocuk, 2014 ylnda 54 çocuk, 2015 ylnda 63 çocuk, 2016 ylnda 56 çocuk, 2017 ylnda 60 çocuk, 2018 ylnda 67 çocuk ve 2019 ylnda 67 çocuk çalrken yaamn yitirmitir. cinayetlerinde hayatn kaybeden kz çocuklarnn oran genel ölen kadn içi orann üç katdr. Bu durum, kz çocuklarnn özellikle tarm sektöründeki youn sömürüsünden kaynaklanmaktadr. Tarmda çalan kz çocuklarnn orannn yüzde 58 olmas kz çocuklarnn mevsimlik tarm içiliindeki sömürüsünü kantlamaktadr.

çocuk içi saysnn her geçen gün arttn belirten Bingöl, kayt d çaltrlan çocuklarn yüzbinlerle ifade edildiini söyledi:

83 milyona yaklaan Türkiye nüfusunun 22 milyondan fazlas çocuklardan olumaktadr. Türkiyede 2 milyonun üzerinde çocuk içi bulunmaktadr. 2017 ylnda yüzde 20,3 olan çocuk içi oran 2018 ylnda yüzde 21,1e çkm çocuk içi says bir ylda 7 bin kii artmtr. çocuk içilikte kayt d oranlar da çok yüksektir. Türkiyede yaklak olarak 600 bin civarnda kayt d çalan çocuk içi mevcuttur. Türkiyede ayakkab imalatnda çocuk içilii, yoksul ailelerin gelir elde etme yönteminin ötesinde, ayakkab imalatna igücü salanmasnn temel stratejisi.

çOCUKLAR CNAYETNE EN çOK TARIM SEKTÖRÜNDE KURBAN GDYOR

AK Parti iktidarnn döneminde yaanan çocuk içi orannn artna ve buna bal olarak yaanan i cinayetlerine dikkat çeken CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, siyasi iktidarn çocuklarn yaam haklarna dahi ket vurduunu söyledi: çocuklar en fazla tarm ve inaat gibi mevsimlik ilerde, çrak ve stajyer olarak organize sanayi bölgelerinde, yaz dönemlerinde ise özellikle hizmet sektöründe çaltrlmaktadrlar. Dolaysyla çocuk içiler en çok, çocuklarn yarya yaknn çalt tarm sektöründe çalrken yaamn yitirmektedir. 2019daki çocuk içi ölümlerinin yüzde 60n tarm içisi çocuklar oluturmaktadr. Tarmdaki çocuk i cinayetlerini sanayideki (metal, tekstil, aaç vs.) çocuk ölümleri izlemektedir. Tarm içiliinde maruz kalnan kötü koullarda barnma, yetersiz beslenme, bulac hastalk ve youn çalma süreleri çocuklarn i cinayetlerine kurban gitmelerinin nedenini ortaya koymaktadr.

Ana Sayfaya Git