Görüş Bildir

Çocuk işçi sayısı 1 yılda 7 bin arttı

Çocuk işçi sayısındaki artışı ve iş cinayetlerindeki çocuk oranının yükselişini Meclis gündemine taşıyan CHP Milletvekili Tekin Bingöl, son 7 yılda 426 çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi.

Çocuk işçi sayısı 1 yılda 7 bin arttı

Son yıllarda artan çocuk işçi sayısını ve buna bağlı olarak yükselen çocuk işçilerin iş cinayetlerine kurban gitmesi CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl tarafından Meclis gündemine taşındı.

İş cinayetlerinde hayatını kaybenden çocuk işçi artışının belirlenmesini ve çocuklar üzerindeki baskı, sömürü, yoksulluk ve diğer nedenlerle çalıştırılmanın araştırılmasını da talep eden Bingöl, mesleki eğitim ve stajyer denilerek milyonlarca çocuğun sömürtüldüğüne dikkat çekti:

"Bilinçli şekilde devam eden denetimsizlik, yaptırımların az olması, emek ve ekonomi politikaların zayıflığı ile eğitimde yaşanan çöküş çocuk işçiliği tetiklemektedir. İktidarın sürekli olarak beslediği işsizliğin, yoksulluğun ve sömürünün yaş ayrımı yoktur ve çocuklar da bu politikalardan etkilenmektedirler. Özellikle mesleki eğitim denilen 'çırak' ve 'stajyer' adı altında milyonlarca çocuk zorunlu olarak çalıştırılarak emek sömürüsüne maruz kalmaktadır."

'Ağabey ve kardeş işe yeni başladığı zamanlarda, kendilerini sırayla palangaya bağlayıp, hangisi en uzun süre havada kalacak diye birbirleriyle iddiaya girmişler.'

7 YILDA 426 ÇOCUK, 2019'DA 67 ÇOCUK ÇALIŞIRKEN YAŞAMINI YİTİRDİ

İş cinayetlerinini çocuk işçiliğinin artışına paralel olarak arttığını belirten Bingöl, son 7 yılda 426 çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini söyledi: "Güvencesiz çalışan bu çocukların iş cinayetlerinde hayatını kaybetme oranı da her geçen gün artmaktadır. 2013 yılında 59 çocuk, 2014 yılında 54 çocuk, 2015 yılında 63 çocuk, 2016 yılında 56 çocuk, 2017 yılında 60 çocuk, 2018 yılında 67 çocuk ve 2019 yılında 67 çocuk çalışırken yaşamını yitirmiştir. İş cinayetlerinde hayatını kaybeden kız çocuklarının oranı genel ölen kadın işçi oranın üç katıdır. Bu durum, kız çocuklarının özellikle tarım sektöründeki yoğun sömürüsünden kaynaklanmaktadır. Tarımda çalışan kız çocuklarının oranının yüzde 58 olması kız çocuklarının mevsimlik tarım işçiliğindeki sömürüsünü kanıtlamaktadır."

Çocuk işçi sayısının her geçen gün arttığını belirten Bingöl, kayıt dışı çalıştırılan çocukların yüzbinlerle ifade edildiğini söyledi:

"83 milyona yaklaşan Türkiye nüfusunun 22 milyondan fazlası çocuklardan oluşmaktadır. Türkiye’de 2 milyonun üzerinde çocuk işçi bulunmaktadır. 2017 yılında yüzde 20,3 olan çocuk işçi oranı 2018 yılında yüzde 21,1'e çıkmış; çocuk işçi sayısı bir yılda 7 bin kişi artmıştır. Çocuk işçilikte kayıt dışı oranları da çok yüksektir. Türkiye’de yaklaşık olarak 600 bin civarında kayıt dışı çalışan çocuk işçi mevcuttur." Türkiye’de ayakkabı imalatında çocuk işçiliği, yoksul ailelerin gelir elde etme yönteminin ötesinde, ayakkabı imalatına işgücü sağlanmasının temel stratejisi.

'ÇOCUKLAR İŞ CİNAYETİNE EN ÇOK TARIM SEKTÖRÜNDE KURBAN GİDİYOR'

AK Parti iktidarının döneminde yaşanan çocuk işçi oranının artışına ve buna bağlı olarak yaşanan iş cinayetlerine dikkat çeken CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, siyasi iktidarın çocukların yaşam haklarına dahi ket vurduğunu söyledi: "Çocuklar en fazla tarım ve inşaat gibi mevsimlik işlerde, çırak ve stajyer olarak organize sanayi bölgelerinde, yaz dönemlerinde ise özellikle hizmet sektöründe çalıştırılmaktadırlar. Dolayısıyla çocuk işçiler en çok, çocukların yarıya yakının çalıştığı tarım sektöründe çalışırken yaşamını yitirmektedir. 2019’daki çocuk işçi ölümlerinin yüzde 60’ını tarım işçisi çocuklar oluşturmaktadır. Tarımdaki çocuk iş cinayetlerini sanayideki (metal, tekstil, ağaç vs.) çocuk ölümleri izlemektedir. Tarım işçiliğinde maruz kalınan kötü koşullarda barınma, yetersiz beslenme, bulaşıcı hastalık ve yoğun çalışma süreleri çocukların iş cinayetlerine kurban gitmelerinin nedenini ortaya koymaktadır."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi