Çörek otu ekti giderleri düştü

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde kendisine ait 700 dönüm arazide daha az suya ihtiyaç duyan çörek otu ekimi yapan çiftçi Halil Karahan, çörek otu ekimi yapmaya başladıktan sonra sulamaya bağlı elektrik maliyetinin yüzde 70 azaldığını söyledi.

Haberler 08.10.2021 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Elektrikin Güneydou Anadolu Bölgesinde balatt Verimli Tarm Hikayelerinin bu ayki konuu Mardinin Kzltepe ilçesine bal çal köyünde çiftçilik yapan Halil Karahan oldu. Elektrik irketinden yaplan yazl açklamaya göre, proje kapsamnda uygulama yapan Karahan, kendisine ait yaklak 700 dönüm arazide yetitirme kolayl ve ekonomik getirisi nedeniyle bölgede geleneksel tarmn dnda çörek otu ekti. Karahan, sulama ihtiyacnn büyük oranda azalmas nedeniyle elektrik faturasn yüzde 70 azaltt. Ayrca yeni üründe gübre ve tohum masrafn da yüzde 60 düürdü.

EKPLERDEN çFTçYE ZYARET

Dicle Elektrik Tarmsal Sulama Müdürlüünden Tarmsal Sulama Müdürü Kemal Kaçkn, ziraat mühendisi Nermin Özda ve elektrik mühendisleri Gamze Mendi ile Mahmut Yeil, Karahan köyünde ziyaret etti. Ürün seçimi ve sulama teknii konusunda Karahann sorularna yantlayan uzmanlar, çiftçiyi verimli ve bilinçli tarm yapt için tebrik ederek, teknik destee hazr olduklarn bildirdi.

PANDEM TIBB AROMATK BTKLERE TALEB ARTIRDI

çörek otunun antik çalardan bu yana alternatif tp tedavisinde en çok kullanlan bitki olduunu belirten Karahan, çörek otu üretiminin hem iklim koullarna uygun olmas hem de pandemiden kaynakl tbbi aromatik bitkilere olan talebin artmasndan dolay çok karl hale geldiini belirtti. Karahan, kasm aynn bandan balayarak ubat ayna kadar ekilebilen üründen sklarak ya elde edildiini ve gda sektöründe yaygn olarak kullanldn söyledi.

YURT DIINDAN BÜYÜK BR TALEP VAR

çörek otu gibi tbbi aromatik bitkilerin fiyat yurt d piyasasna ve döviz kuruna bal olarak artna dikkat çeken Karahan, Bu bitkiye son iki ylda pandeminin etkisiyle yurt dndan büyük bir talep var. Ekimi çok avantajl çünkü doal yalardan istifade edebilen bir bitki. Örnein karlatrma yapmak gerekirse budayda sezonda iki veya üç kez sulama ihtiyac varken, bu bitkiye kuraklk olmad sürece hiç su verilmese de olur. Kurak geçen bir ylda dönümden 80-150 kilogram verim alnrken, ilave sulama yaplmas durumunda ise verim dönüm bana 200 kilograma kadar çkabiliyor. çiftçilere kesinlikle alternatif ürünler ekme tavsiyesinde bulunuyorum. çörek otu ihraç edilen bir ürün olduu için ülkeye de döviz kazandrlm olur dedi.

Ana Sayfaya Git