Devlet teşvik etti, bademcilik gelişti!

Diyarbakır'da son 8 yılda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hibe desteklerinden yararlanan bin 279 üretici, toplam 8 bin dekar alanda badem yetiştiriyor.

Haberler 21.10.2017 - 09:21 Son Güncelleme : 21.10.2017 - 09:37

Diyarbakrda son 8 ylda Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn hibe desteinden yararlanan bin 279 üretici, 8 bin dekar alanda badem yetitiriyor.

Diyarbakrda son yllarda hububat ürünlerine alternatif olan badem bahçeleri, Gda Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn hibe destekleriyle çiftçinin yüzünü güldürdü. Kentin dalk kesimlerinde badem bahçeleri oluturan çiftçiler, üretimden de memnun.

Gda, Tarm ve Hayvanclk Müdürü Mustafa Ertan Atalar, hububat üretiminde zaman zaman skntlar yaandn, bu nedenle üreticilere alternatif olarak badem yetitiriciliini önerdiklerini söyledi.

Devlet tevik etti, bademcilik geliti

,

Bölgedeki çiftçilere desteklerinin devam edeceini vurgulayan Atalar, Daha önce çiftçilerimizi badem ekmek için ikna etmeye çalrken artk kendileri bizden talepte bulunuyorlar. Bu yl il genelinde 100 bin fidan toprakla buluturacaz. Bu örnek bahçeler sayesinde çiftçilerimizin gelirini kat kat artracaz. dedi.

Atalar, Diyarbakr badem konusunda merkez haline getireceklerini kaydetti.

Bu yl badem üretiminden çiftçilerin memnun kaldna iaret eden Atalar, öyle konutu:

Badem üretimini hububat ürünlerine göre 10 kat artrdk. 700 ton üzerinde badem hasad gerçekleti. Bu da çiftçimizin yüzünü güldürdü. Dekar bana bin lira civarnda net kar elde edilmektedir. Piyasaya göre bu da fazla bir rakam.

- 3 milyon lira üzerinde destek

Badem yetitiriciliinin kentte gittikçe yaygnlatn dile getiren Atalar, Badem alannda bin 279 üreticimiz 8 bin dekar alanda badem bahçesine kavutu. Sertifikal fidan üzerinde maliyeti 3 milyon lira olan destei üreticilerimize yaparak bu bahçeleri kurduk. diye konutu.

Diyarbakrn Eil ilçesinde çiftçilik yapan Bilal Karakoç (37) ise kentin birkaç yl içinde badem alannda önemli bir konuma geleceini belirterek, Onuncu ylna giren bir aaçtan ortalama olarak 55 kilogram badem alyoruz. dedi.

Karakoç, buday ve arpadan daha az masrafl, geliri ise yüksek olan meyvecilii tüm çiftçilere tavsiye ettiini söyledi.

Ana Sayfaya Git