Görüş Bildir

Devlet teşvik etti, bademcilik gelişti!

Diyarbakır'da son 8 yılda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hibe desteklerinden yararlanan bin 279 üretici, toplam 8 bin dekar alanda badem yetiştiriyor.

Devlet teşvik etti, bademcilik gelişti!

Diyarbakır'da son 8 yılda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hibe desteğinden yararlanan bin 279 üretici, 8 bin dekar alanda badem yetiştiriyor.

Diyarbakır'da son yıllarda hububat ürünlerine alternatif olan badem bahçeleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hibe destekleriyle çiftçinin yüzünü güldürdü. Kentin dağlık kesimlerinde badem bahçeleri oluşturan çiftçiler, üretimden de memnun.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ertan Atalar, hububat üretiminde zaman zaman sıkıntılar yaşandığını, bu nedenle üreticilere alternatif olarak badem yetiştiriciliğini önerdiklerini söyledi.

Devlet teşvik etti, bademcilik gelişti

,

Bölgedeki çiftçilere desteklerinin devam edeceğini vurgulayan Atalar, "Daha önce çiftçilerimizi badem ekmek için ikna etmeye çalışırken artık kendileri bizden talepte bulunuyorlar. Bu yıl il genelinde 100 bin fidanı toprakla buluşturacağız. Bu örnek bahçeler sayesinde çiftçilerimizin gelirini kat kat artıracağız." dedi.

Atalar, Diyarbakır'ı badem konusunda merkez haline getireceklerini kaydetti.

Bu yıl badem üretiminden çiftçilerin memnun kaldığına işaret eden Atalar, şöyle konuştu:

"Badem üretimini hububat ürünlerine göre 10 kat artırdık.  700 ton üzerinde badem hasadı gerçekleşti. Bu da çiftçimizin yüzünü güldürdü. Dekar başına bin lira civarında net kar elde edilmektedir. Piyasaya göre bu da fazla bir rakam."

- "3 milyon lira üzerinde destek"

Badem yetiştiriciliğinin kentte gittikçe yaygınlaştığını dile getiren Atalar, "Badem alanında bin 279 üreticimiz 8 bin dekar alanda badem bahçesine kavuştu. Sertifikalı fidan üzerinde maliyeti 3 milyon lira olan desteği üreticilerimize yaparak bu bahçeleri kurduk." diye konuştu.

Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde çiftçilik yapan Bilal Karakoç (37) ise kentin birkaç yıl içinde badem alanında önemli bir konuma geleceğini belirterek, "Onuncu yılına giren bir ağaçtan ortalama olarak 55 kilogram badem alıyoruz." dedi.

Karakoç, buğday ve arpadan daha az masraflı, geliri ise yüksek olan meyveciliği tüm çiftçilere tavsiye ettiğini söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi