Dijital hizmet vergisi dönemi başlıyor

Mart ayından itibaren yürürlüğe girecek dijital hizmet vergisine ilişkin beyannameler, vergilendirme dönemini takip eden ayın son günü akşamına kadar verilecek ve vergi de aynı sürede ödenecek

Haberler 28.02.2020 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tesis edilen ve dijital ortamda sunulan reklam, sesli ve görsel içerik gibi pek çok hizmetten alnacak yüzde 7,5lik dijital hizmet vergisi, 1 Marttan itibaren yürürlüe girecek.

Dijital Hizmet Vergisi ile Baz Kanunlarda ve 375 Sayl Kanun Hükmünde Kararnamede Deiiklik Yapan Kanun ile getirilen dijital hizmet vergisi için uygulama dönemi balyor.

Dijital hizmet salayclar tarafndan sunulan her türlü reklam hizmetleri, sesli, görsel veya dijital herhangi bir içeriin dijital ortamda sat, bu ortamda sunulan hizmetler ile kullanclarn birbirleriyle etkileime geçebilecekleri dijital ortamlarn salanmas hizmetlerinden elde edilen haslat bu vergi kapsamnda kabul ediliyor.

Dijital hizmet vergisinin mükellefi, dijital hizmet salayclar olacak. Bunlarn, tam mükellef olup olmamas, dar mükellefiyette söz konusu faaliyetleri Türkiyede bulunan i yeri veya daimi temsilcileri vastasyla gerçekletirip gerçekletirmemesi dijital hizmet vergisi mükellefiyetine tesir etmeyecek.

Hazine ve Maliye Bakanl, mükellefin Türkiye içinde ikametgahnn, i yerinin, kanuni ve i merkezlerinin bulunmamas halleri ile gerekli görülen dier hallerde vergi alacann emniyet altna alnmas amacyla vergiye tabi ilemlere taraf olanlar ile ileme ve ödemeye araclk edenleri verginin ödenmesinden sorumlu tutabilecek.

Bu verginin matrah, ilgili vergilendirme döneminde verginin konusuna giren hizmetler nedeniyle elde edilen haslat olacak. Haslatn dövizle hesaplanmas halinde döviz, haslatn elde edildii tarihte geçerli Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas al kuru üzerinden Türk parasna çevrilecek.

Verginin matrahndan gider, maliyet ve vergi ad altnda indirim yaplmayacak. Dijital hizmet vergisi, fatura ve bunun yerine geçen belgelerde ayrca gösterilmeyecek.

1 Marttan itibaren yürürlüe girecek verginin oran yüzde 7,5 olacak. Dijital hizmet vergisi, matraha orann uygulanmasyla hesaplanacak ve bu ekilde hesaplanan vergiden herhangi bir indirim yaplmayacak. Cumhurbakan karar ile bu oran, hizmet türleri itibaryla ayr ayr veya birlikte yüzde 1e kadar indirilip, iki katna kadar artrlabilecek.

- Mükellefiyet oluturulacak

Gelir daresi Bakanl söz konusu verginin uygulanmasna yönelik usul ve esaslar belirlemek için bir tebli tasla hazrlad. Taslaa göre, dijital hizmet salayclarnn düzenleme uyarnca, mükellefiyet tesis ettirmesi gerekiyor. Mükellefiyet, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Bakanl nezdinde elektronik ortamda oluturulacak. Bu kapsamda, dijital hizmet salayclarnn ilk kez verecekleri dijital hizmet vergisi beyannamesini sunmadan önce Gelir daresi Bakanlnn www.digitalservice.gib.gov.tr adresinde yer alan formu doldurmalar gerekiyor. Söz konusu formun elektronik ortamda doldurulup onaylanmasyla dijital hizmet salaycs adna dijital hizmet vergisi mükellefiyeti oluturulacak.

2019 hesap döneminde düzenleme kapsamndaki hizmetlere ilikin Türkiyede elde edilen haslat 20 milyon liradan ve dünya genelinde elde edilen haslat 750 milyon avrodan veya muadili yabanc para karl Türk lirasndan fazla olanlar, 1 Mart itibaryla dijital hizmet vergisinin mükellefi olacak. Ayn hesap döneminde söz konusu hizmetlerden Türkiyede elde edilen haslat 20 milyon liradan ya da dünya genelinde elde edilen haslat 750 milyon avrodan az olanlar ise 1 Mart itibaryla vergiden muaf tutulacak. lgili hesap dönemi içinde bu hadlerin her ikisinin de almas halinde muafiyet sona erecek ve haddin ald vergilendirme dönemini takip eden 4üncü vergilendirme döneminden itibaren dijital hizmet vergisi mükellefiyeti balayacak.

Dijital hizmet salayclar tarafndan ödenen Katma Deer Vergisi haslata dahil olmayacak.

- Vergilendirme dönemi

Vergilendirme dönemi, takvim ylnn birer aylk dönemleri olarak belirlenirken, Hazine ve Maliye Bakanl hizmet türlerine ve faaliyet hacimlerine göre bu süreyi 3er aylk tespit edebilecek.

Mükellefin Türkiyede merkezinin bulunmamas durumunda, vergiye tabi ilemlere taraf olanlar ile ödemeye araclk edenler beyandan da sorumlu tutulacak.

Mükellefler, beyannamelerini, vergilendirme dönemini takip eden ayn son günü akamna kadar verecek. Vergiye tabi haslat elde etmeyenlerin de beyanname verme zorunluluu olacak. Beyannameler, www.digitalservice.gib.gov.tr adresinden elektronik ortamda gönderilecek.

Vergi, beyanname verme süresi içinde ödenecek. Ödeme, vergi dairelerine ve tahsile yetkili bankalar, Gelir daresi Bakanlnn internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden tahsile yetkili bankalarn kart veya kredi kartyla da yaplabilecek.

- Sunulan hizmetlere eriim engellenebilecek

Düzenlemeye ilikin yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde, Hazine ve Maliye Bakanlnca dijital hizmet salayclarnn sunduu hizmetlere eriim engellenebilecek.

Bakanlk tarafndan engelleme karar verilmeden önce, dijital hizmet salaycs ya da Türkiyedeki temsilcisine ihtarda bulunulacak ve yükümlülüün 30 gün içinde yerine getirilmesi istenecek. Buna ramen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde, alnan karar eriim salayclarna bildirilmek üzere Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumuna (BTK) gönderilecek. Engelleme kararnn gerei de bildirimin ardndan 24 saat içinde yerine getirilecek.

Mükellefin yükümlülüünü yerine getirmesi halinde, Bakanln eriim engelinin kaldrlmas karar BTKye iletilecek ve 24 saat içinde hizmetlere eriimin açlmas mümkün olacak.

Ana Sayfaya Git