“Dijital oyun sektörü otomotiv sektörünü geride bıraktı”

Dijital bir oyun tasarlamanın yaratıcılığı, sanatı, kurguyu ve bilişimi harmanlamak anlamına geldiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Selin Süar Oral, geçtiğimiz yıl sektörün sinema sektörüyle yarıştığını söylerken, üzerinden daha bir yıl geçmeden küresel ticaretin öncüsü olan otomotiv, enerji gibi sektörlerin büyüme hızını geçtiğini belirtti.

Haberler 30.07.2021 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dijital oyun sektörünün henüz yeni bir sektör olmasna ramen özellikle 2000li yllarda yaanan teknolojik gelimeyle büyük bir ivme kazandn söyleyen Dr. Selin Süar Oral, Oyun kavram aslnda insanlk tarihinin her zaman içindeydi, fakat 1970lerden itibaren, ama özellikle 1990lardan sonra oyun endüstrisi, piyasaya sürülen farkl oyunlarla birlikte hzl bir tüketimi de beraberinde getirdi. Dijital oyunlar bu kadar çekici klan on-line dediimiz çevrimiçi veya off-line, yani çevrimd olabilmesiyle birlikte, tekli, çoklu veya yapay zekaya kar oynanabilir olmas. Teknolojinin yalnzca gelimesi deil, ayn zamanda ucuzlamas sayesinde ulalabilirlii ve tabii internetin hayatmzn içinde olmas dijital oyun sektörünün günden güne hzla büyümesini salyor dedi.

PAZAR BÜYÜKLÜÜ PANDEM LE BRLKTE REKOR BR BÜYÜME YAADI

Akll telefon, tablet ve bilgisayar konsollarnn yaygnlamasnn dijital oyunlara eriimi kolaylatrdn kaydeden Oral, Bugüne dek hep dev bütçeleri olan sinema endüstrisinden konuuyorduk, ancak günümüzde dijital oyun endüstrisi sadece sinemaya deil, otomotiv, enerji gibi sektörlere kafa tutuyor. Belki biraz teknik bir konu olacak, ancak örnein günümüzde snflandrma açsndan AAA olarak bilinen oyunlar maliyet olarak bu bahsettiim konuya dahil. Ve tabii teknoloji sayesinde oyunlar git gide daha komplike bir hale gelmi durumda. Mesela yedinci nesil konsollar gelitirildi; PS3, Xbox gibi. Üstelik neredeyse iki yldr hayatmz büyük ölçüde etkileyen Kovd 19 salgn, birçok sektöre olumsuz yanssa da dijital oyun sektörünü olumlu yönde etkiledi. Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumu 2020 Dijital Oyunlar Raporuna göre salgnnn etkisi ile pazar pay yüzde 9,3 artla büyük bir sçrama yaad. Aratrmalar 2026 ylna kadar dijital oyun pazarnn 295 milyar dolar aacan ortaya koyuyor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git