Doğalgaz faturası aynen işlem görüyor

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, doğal gazda kıyasen fatura düzenlemesinin karantina bölgeleri veya sosyal izolasyonun sağlanamayacağı bazı istisnai durumlarda geçerli olacağını belirterek, "Bunun dışındaki abonelerin sayaç okuma ve faturalandırma süreçlerinde bir değişiklik olmayacak." ifadesini kullandı.

Haberler 10.04.2020 - 03:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Arslan, yapt yazl açklamada, son günlerde kamuoyunda tartma yaratan kyasen fatura düzenlemesinin doal gazda nasl uygulanacana ilikin bilgi verdi.

Enerji Piyasas Düzenleme Kurumu tarafndan hayata geçirilen kyasen fatura düzenlemesinin kamu güvenlii ve salnn korunmas amacyla mevzuatta tanmlandn ve abonelerin aleyhine bir sonuç içermediini belirten Arslan, Kyasen fatura düzenlemesi, karantina uygulanan bölgeler, idari olarak okuma yaplmamas karar alnm veya hijyen açsndan sorunlu binalar ile sosyal izolasyonun salanamayaca az saydaki istisnai durumlarda geçerli olacak. deerlendirmesinde bulundu.

Arslan, bunun dndaki binalarda abonelerin sayaç okumalarnda ve faturalama süreçlerinde bir deiikliin söz konusu olmadn ifade etti.

Doal gaz datm irketleri tarafndan normal sayaç okuma sürecine devam edildiine dikkati çeken Arslan, unlar kaydetti:

Dier taraftan karantina uygulamas da dahil herhangi bir sebepten okunamayan bir sayaç varsa abonelerimiz kendi sayacndaki endeksin fotorafn çekip datm irketine online veya çar merkezi araclyla ileterek tüketim miktarna göre faturasnn oluturulmasn salayabilmektedir. Normal sayaç okumalarnn yaplamad durumlarda ise son 2 yln ayn ayna ait tüketimlerin ortalamas dikkate alnarak bir tahminleme yaplacak. Sayaç okuma imkannn yeniden olutuu zaman sayaçtan ölçülen gerçek tüketim üzerinden geçmie dönük olarak mahsuplama yaplacak.

Kapal i yerleri, gaz hizmetini durdurmak için bavursun

Arslan, doal gazda genel uygulama olarak faturalarn sayaç endeksi üzerinden alnan tüketimlere göre düzenlendiini vurgulayarak, Kapal bir i yerine geçmi dönem tüketimlerine baklarak tahmini bir fatura gönderilmesi kesinlikle söz konusu olamayacaktr. bilgisini verdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle faaliyetlerine ara verilen restoran, kafe, lokanta gibi ticarethaneler ile üretime ara verilen tesislerin yöneticilerinin, doal gaz datm irketlerine bavurarak hizmetin durdurulmas talebinde bulunmalarn öneren Arslan, unlar ifade etti:

Aksi halde bo olan iletmelerde doal gazdan kaynakl kazalarn olmas veya baz dier güvenlik risklerinin olumas ihtimali bulunmaktadr. Bir süreliine doal gaz kullanmayacak olan abonelerimizin gerekli bildirimleri yapmalar ehirlerimizin güvenlii için de büyük önem tamaktadr. Faaliyetine ara veren i yerleri maalesef bu art yerine getirmiyor. Buna karn, datm irketleri güvenli iletmecilik artlar gerei mümkün olduunca tespitlerini yapyorlar. Ayrca, ödeme konusunda sknt yaayan abonelerimize, bavurmalar halinde mümkün olan ödeme kolaylklar saland gibi ödenemeyen faturalar için kesinti uygulamasnda da esneklik salanmaktadr.

Ana Sayfaya Git